用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: mackyfungng
go

09/10 K2L [複製鏈接]

moonychan,

我也不知道九龍城有得買校服, 會否平啲?

原來你有兩個小朋友, 難怪要做全職媽媽, 我囝囝好想我生過細佬 / 細妹比佢, 奈何工作手停口停, 惟有對佢好啲補數

12/9培橋開放日, 你會去嗎?

kuyu0905,

點解囡囡會去左星加坡, 有親友在那邊嗎?

mackyfungng,

培穚開放日需不需要打電話留位? 還是在開放日當天去就 OK?

因為我奶奶是星加坡人, 每年都會返星加坡幾次, 這次趁暑假長假期, 便帶著這孫女去玩, 可以見下太婆, 舅公, 姨婆等等, 當地天氣實在太熱, 囡囡回來後瘦了個圈,又變成炭人, 手腳兩隻色, 希望冬天會白翻。  

原帖由 mackyfungng 於 09-8-25 21:12 發表
moonychan,

我也不知道九龍城有得買校服, 會否平啲?

原來你有兩個小朋友, 難怪要做全職媽媽, 我囝囝好想我生過細佬 / 細妹比佢, 奈何工作手停口停, 惟有對佢好啲補數

12/9培橋開放日, 你會去嗎?

kuyu0905,

點解 ...

moonychan,

提一提你,小朋友到四歲可以預約健康院做檢查,除基本的身高/體重及營養外,還會檢查視力,有需要更會作轉介。

我細b係女女呀. 一仔一女

九龍城獅子石道 (唔知有冇記錯) 有2間賣校服既, 另外, 金綸就質地好d. 我friend 話九龍城就平around 5蚊, 但質地冇金綸咁好. 所以我都係會去金綸買. 金綸就響花虛.

我仔仔很細粒呀, 可能佢8月出世, k1時, 有同學仔高佢接近一個頭 (1月出世).....

moonychan,

我囝讀K2J. 路過想問. 金綸平定學校平? 因為之前我去獅子石道個名係3個字嘅校服舖問過. 佢話無根德園校服賣. 所以我以為外面無得賣. 就無再去另一間問.

原帖由 moonychan 於 09-8-26 18:13 發表

九龍城獅子石道 (唔知有冇記錯) 有2間賣校服既, 另外, 金綸就質地好d. 我friend 話九龍城就平around 5蚊, 但質地冇金綸咁好. 所以我都係會去金綸買. 金綸就響花虛.

我仔仔很細粒呀, 可能 ...

kuyu0905,

不用留位, 時間是3:00-5:00Pm

原帖由 kuyu0905 於 09-8-26 11:23 發表

培穚開放日需不需要打電話留位? 還是在開放日當天去就 OK?

因為我奶奶是星加坡人, 每年都會返星加坡幾次, 這次趁暑假長假期, 便帶著這孫女去玩, 可以見下太婆, 舅公, 姨婆等等, 當地天氣實在太熱,  ...

moonychan,

我第日有時間都想去金綸望下, 花虛都算方便, 一陣間見到你時再問下你先...

算啦, 個個小朋友都有特質, 細細粒健康就好, 我囡囡都是瘦瘦的, 食什麼都不會肥   

原帖由 moonychan 於 09-8-26 18:13 發表

我仔仔很細粒呀, 可能 ...

今日終於見到兩個老師, 感覺好好, 覺得她們很nice, 亦小心提醒我們家長應怎樣做, 之前憂慮無哂, 不過另一方面又擔心囝囝不知可否應付繁重嘅功課,默書, 真的很緊張.

今日終於見到一個同班同學, 囝囝好開心, 不知仲有無以前k1E同學同班呢?

係呀, 昨天終於見到兩位老師, 感覺她們都很爽直, 要求比K1時遠高出很多, 希望大家的小朋友都一齊努力, 迎接這充滿挑戰的K2生活!    

你星期一是否會如期送/接 Isaac 返/放學?

原帖由 mackyfungng 於 09-8-27 20:41 發表
今日終於見到兩個老師, 感覺好好, 覺得她們很nice, 亦小心提醒我們家長應怎樣做, 之前憂慮無哂, 不過另一方面又擔心囝囝不知可否應付繁重嘅功課,默書, 真的很緊張.

今日終於見到一個同班同學, 囝囝好開心, 不知仲有 ...

SORRY, 其實我未去金綸嫁, 所以都唔知有冇嫁, 我以為一定有添.....

我昨天已經響學校買左喇, 因為老公說很熱, 唔想再搭車落花虛.....

原帖由 wasyinyin 於 09-8-26 18:18 發表
moonychan,

我囝讀K2J. 路過想問. 金綸平定學校平? 因為之前我去獅子石道個名係3個字嘅校服舖問過. 佢話無根德園校服賣. 所以我以為外面無得賣. 就無再去另一間問.

...

moonychan,

我昨天都在想, 會不會見到你, 但後來我老公說他去聽, 所以我就沒有進課室, 見不到面了.

另外, 請問你囝囝學琴是在平日, 還是星期六? 如果是平日的話, 你的時間如何安排?

我昨天3點那場, 我好失敗, 竟然眼大睇過龍, 睇唔到要著校服返學....哈, 好在仔仔又冇唔開心. 老師又冇丙姐.

唔知你地係咪同我同一場, 我仔仔就冇著校服, 好易認.

我感覺MISS WU 比較嚴呵....MISS O 就樣惡, 但開聲後覺得都係比較攪笑既, 會用小朋友既聲線.

今年, KV 默書100分有CERT. 我第一個感覺係想家長再落力D陪仔女溫書.

KUYU0905

OH, 雖然通知書寫明只可以1人帶仔女入課室, 但我同老公都駁大霧入左去呀.

我仔冇著校服, 著左條紅褲, 唔知你地有冇留意到.

哈哈, 你咁叻可以兩公婆一齊聽! 而老師又肯俾你們兩個一齊入去, 早知我都入埋去啦~

我都覺得老師比較嚴呀, 可能是因為她們也是教K3的關係, 真是好像教小學生!

原帖由 moonychan 於 09-8-28 14:32 發表
KUYU0905

OH, 雖然通知書寫明只可以1人帶仔女入課室, 但我同老公都駁大霧入左去呀.

我仔冇著校服, 著左條紅褲, 唔知你地有冇留意到.

唔係呀, 我見好多人都2公婆一齊聽喎.
入到去, 老師都冇"咋型" ^^

我唸唔得啦, 因這幾日很多嘢做, 可能改星期五去

原帖由 kuyu0905 於 09-8-28 09:32 發表

係呀, 昨天終於見到兩位老師, 感覺她們都很爽直, 要求比K1時遠高出很多, 希望大家的小朋友都一齊努力, 迎接這充滿挑戰的K2生活!    

你星期一是否會如期送/接 Isaac 返/放學?

...

moonychan , kuyu0905,

你地老公甘好, 會同你地一齊去, 我老公都無理過

我地這班好似只得我地3個傾計, 遲啲唔知會好會好啲

moonychan,
我想問你搭校巴是否每月一樣價錢, 有長假期個個月是否都一樣?

原帖由 mackyfungng 於 09-8-28 21:27 發表
我唸唔得啦, 因這幾日很多嘢做, 可能改星期五去

moonychan,

我搵勻第一城都無普通話學, 你可唔可以講多次你個仔係邊度學, 等我唸下

MACKYFUNGNG

我個仔響新港城, 菁蔥好學生教育中心26331276

佢呢間野, 主力係教小朋友寫書法.個場地都唔係好靚的, 我見平, 所以比仔仔上, 睇下佢有冇興趣學落去.

400蚊4堂, 每堂一個鐘. 佢既老師係一個年約60既女人. 佢可能係老闆娘, 自己教埋. 另外有請1,2個後生老師教其他野. 你可以過開來, 睇青楚環境 & 問下INFO.才決定.

至於我仔仔學琴, SUMMER HOLIDAY 就學平日, $400 一個月, 每堂半小時, 樓下琴行. 返學後, 可能都要改SAT上堂.

我知道禮賢小學就O黎有小一講助, 到時有資料再POST上來.

仲有, 校車$990一個月, 交足一個月的, 有紅日唔會扣錢.

原帖由 mackyfungng 於 09-8-29 19:16 發表
moonychan,

我搵勻第一城都無普通話學, 你可唔可以講多次你個仔係邊度學, 等我唸下

moonychan,

唔該哂, 我得閒去睇下

另你校巴條線經不經沙田, 因我忘記問學校今年校巴條線有無改, 我唔唸保母車啦, 仲貴過校車

原帖由 moonychan 於 09-8-29 22:21 發表
MACKYFUNGNG

我個仔響新港城, 菁蔥好學生教育中心26331276

佢呢間野, 主力係教小朋友寫書法.個場地都唔係好靚的, 我見平, 所以比仔仔上, 睇下佢有冇興趣學落去.

400蚊4堂, 每堂一個鐘. 佢既老師係一個年約60既女 ...

‹ 上一主題|下一主題