用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Tam2004
go

第二輪面試信 [複製鏈接]

原帖由 luiling 於 09-10-8 15:26 發表
多謝各位媽咪鼓勵, 依家唯有寄望黎緊既 interview 啦, 希望阿女吾好再發台瘟.  吾開心當然有啦, 臨門一腳撻Q, 好無奈.  係呢, 各位 2nd in 過既媽咪, 你地個小朋友 in 時, 情況係點架, 個校長係吾係好惡, 都吾知點解 ...

校長好好人,唔惡,不過面試時較嚴肅。

我囡囡都肯坐,不過就眼仔周圍望,腳仔成日fing。不過都勉強答到校長嘅問題,終於過咗,真係一額汗。由於真道係我同老婆嘅first priority,所以立刻註冊。

luiling,唔好灰心,一日冇話reject,一日都仲有機會。

回覆 1# littlefaith 的文章

littlefaith,
多謝你, 你個女好Q, 你地係吾係今日先2nd in?  in 完後即刻 通知你地得吾得? 係吾係即刻要俾學費 $2300? 琴日 in 完後, 到依家都仲好 down, 真係吾知個女發咩瘟, 好驚 interview 其他學校時佢都係咁.  點好.

[quote]原帖由 luiling 於 09-10-6 10:46 發表
我琴日收到電話通知 2nd in, 約左聽日 (星期三下午 in), 請問各位媽咪知吾知 in 完後係吾係即刻知道 result 定係仲要等通知?  如果取錄後, 要幾耐答覆? 因為10/10 將會 in 播道, 而播道就要大約10尾先知結果, 吾知可 ...

我今日in完,立即知結果,仲可以立即註冊,好開心。
(但帶唔夠錢,明天再去)

等咗咁多日,今日終於收到電話通知 2nd in, 約左週日下午,收到時真係好開心,但我知若果ok咗,要係幾日之內交留位費,二仟幾都幾貴呀。

我就重未收到電話......

Me too. Wait , Wait Wait........

原帖由 cjessjess 於 09-10-9 14:46 發表
我就重未收到電話......

原帖由 Kangaroo 於 09-10-9 14:59 發表
Me too. Wait , Wait Wait........

I think this school is quite strategical that charge a lot for reservation a seat and just give few days for parents to decide.  So many parents may rethink to enroll or not even accepted by school.   So the 2nd in process will take long untill enough parents enrolled and those enrolled will be quite firm on the seat (as the cost is high to give up).  So don't give up...there is still chance.

原帖由 eemum 於 09-10-9 15:23 發表

I think this school is quite strategical that charge a lot for reservation a seat and just give few days for parents to decide.  So many parents may rethink to enroll or not even accepted by school. ...

非常同意﹗相對某啲直資,真道在「留位策略」較有效。猶記得之前某直資校長話有家長拖到八月先回覆話唔讀,霸住啲位,令有心嘅家長無限地等待。

再講,佢收嗰二千銀唔係袋落袋,而係將來計落學費度,對我哋有心俾仔女入讀真道嘅家長非常合理。

Hi littlefaith:
歡迎加入真道大家庭
遲d加入家長合唱團, 返黎一齊唱吓歌仔, 你就會見到校長
『唔嚴肅』輕鬆嘅另一面

原帖由 littlefaith 於 09-10-8 16:34 發表

校長好好人,唔惡,不過面試時較嚴肅。

我囡囡都肯坐,不過就眼仔周圍望,腳仔成日fing。不過都勉強答到校長嘅問題,終於過咗,真係一額汗。由於真道係我同老婆嘅first priority,所以立刻註冊。

luiling,唔好灰心,一日冇話rejec ...

我哋都收咗喇,因為我同老公都好鍾意呢間學校,所以真係好開心呀!

欢迎欢迎,来到真道大家庭。

除了“家长合唱团","家长团契”,"家长会的活动/网站" 可以跟其他家长联系,
在过往,学校有“家长课堂”让家长学习点样培养孩子,我在那里学了十分多智慧。

:D :loveliness:

原帖由 軒Mother 於 09-10-9 23:41 發表
Hi littlefaith:
歡迎加入真道大家庭
遲d加入家長合唱團, 返黎一齊唱吓歌仔, 你就會見到校長
『唔嚴肅』輕鬆嘅另一面

係呀﹗我同太太已經計劃緊到時一齊參加。
好期待﹗

原帖由 littlefaith 於 09-10-10 15:30 發表

係呀﹗我同太太已經計劃緊到時一齊參加。
好期待﹗

littlefaith

听讲,家长合唱团今年欢迎10~11年度准家长提早参加,大家可以交流交流。
:loveliness: :D :loveliness:

週五 2in. 我個仔得左, 一個月學費留位對有心入讀學生都算公平.  個校長好有抱負, 對學生要求唔係將來入讀那一間名大學, 而係學生將來怎樣回饋社會. 未reject 就仲有機會, 大家努力!

I read from LOGOS website :

2010–2011 年度基階一第二輪招生簡介會 即將展開。歡迎仍有意入讀本校基階一的學生家長出席,以了解本校的理念及特色,詳情如下:
日期: 二零零九年十月十七日 (星期六)
時間: 下午七時半至九時半

地點: 香港華人基督教聯會真道書院 四樓禮堂
將軍澳嶺光街五號 ( 第一校舍 )

I don't recall there was a 2nd phase of admission last year, am I correct? Do you know why there is a second phase?

原帖由 Kangaroo 於 09-10-11 21:53 發表

2010–2011 年度基階一第二輪招生簡介會 即將展開。歡迎仍有意入讀本校基階一的學生家長出席,以了解本校的理念及特色,詳情如下:
時間: 下午七時半至九時 ...

真道每年都有兩輪小一招生,第一輪在六月,第二輪在九月。今年因H1N1,致使第一輪延遲到九月,令兩輪招生好像相隔時間很短而已。

ic, thanks

原帖由 littlefaith 於 09-10-12 06:26 發表

真道每年都有兩輪小一招生,第一輪在六月,第二輪在九月。今年因H1N1,致使第一輪延遲到九月,令兩輪招生好像相隔時間很短而已。

終於收到call啦, 聽日second in.....
好開心呀))))))))))

原帖由 cjessjess 於 09-10-12 12:34 發表
終於收到call啦, 聽日second in.....
好開心呀))))))))))

恭喜﹗祝一切順利﹗

原帖由 Kangaroo 於 09-10-11 21:53 發表

時間: 下午七時半至九時 ...

我有朋友個仔喺度讀,佢話前兩年都已經係分兩輪架喇!
‹ 上一主題|下一主題