用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 十五十六添, 我都好想兒子入讀國際學校, 但.... ...
樓主: msbeauty
go

十五十六添, 我都好想兒子入讀國際學校, 但.... [複製鏈接]

Hi msbeauty,

其實我都唔知難唔難入.  小朋友入左就係易入, 唔收就係難入.  不過, 知道佢地近1,2年多左人報!

你有興趣報讀嗎?  原來九龍人都聽過boxhill?  

唯一, 佢地用那間校車公司, 啲路線麻麻!  你住九龍, 就要check清楚!  我係沙田住, 其實由我屋企去, 車程只雖5-10分鐘, 但係小朋友平時反學, 差唔多12:30上車, 要1:15左右才到學校!  日日都遲到(反1:00), 學校都無計!  因為成本問題, 校車要送晒上午班小朋友(佢地放12:00), 之後才接下午班小朋友反學.  佢地話今年啲小朋友住得很"散", 所以就係咁啦!  我唔滿意都無辦法!

都有同佢反過playgroup, 不過唔係密個隻, 一星期一次, 因為信唔過工人, 寧願一星期一次, 自己帶佢反!  不過我自己覺得, 其實playgroup作用不太大, 唔好expect佢會好似學左啲咩反黎咁!  又可能我只比佢上一星期一次, 可能那些一星期好幾次會有效啲!  不過上下總好過無上, 比佢見識下, 刺激下腦袋!

原帖由 msbeauty 於 09-10-22 17:14 發表

HI! PearPear,

Thanks for sharing. 請問Boxhill 難入嗎? 是否要interview?  我住在九龍區, 我仲諗緊交通方面會否很遠, 對小朋友會否很辛苦....

請問你之前有否給小朋友特別的training, 如上什麼playgroup之類 ...

原帖由 PearPear 於 09-10-22 16:35 發表
Hi opakgn,

多謝你詳細的資料同分享!

據我知, RC而家已多左好多人報! 以前,boxhill小朋友絕大部份都入到RC, 但係而家聽講比率已少左, 因為RC收多左由外面九龍幼稚園學生!  

其實如果, st. cat, pre-school那些,  ...

RC好多時會invite家長返去幫手,我就因為要返工,淨係試過一次幫手帶我個女果班參觀科學館。(通常會預先比日子,需要嘅人數,家長如果available就通知class teacher)

RC其實唔係開辦咗好耐,所以唔清楚大學入學。
你可去睇下關於學校嘅history/story -
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%95%9F%E6%96%B0%E6%9B%B8%E9%99%A2

Hi opakgn,

多謝分享!

其實我唔知係咪我唔係好認識呢2個, 定點? 我感覺都係一般!  嘩, 原來呢2間都勁多人爭?  救命呀!  因為諗緊, 如果唔讀國際, 或國際唔收, 第日可以讀咩?

原帖由 opakgn 於 09-10-22 17:28 發表

其實我唔係好熟d幼稚園,只係將自己知道嘅講出嚟。你可以多d上網搵資料,同埋去d討論區睇下人地嘅意見。不過我覺得有時最準係自己嘅感覺。即是要親身去學校度(幼稚園)。我以前都係咁,係放學時間去果間幼稚園門口,睇下d ...

原帖由 PearPear 於 09-10-22 18:36 發表
Hi opakgn,

多謝分享!

其實我唔知係咪我唔係好認識呢2個, 定點? 我感覺都係一般!  嘩, 原來呢2間都勁多人爭?  救命呀!  因為諗緊, 如果唔讀國際, 或國際唔收, 第日可以讀咩?...

因為我自細到而家都住沙田區,lee兩間學校由起緊開始,已經有好多家長「喉」住。
我有個朋友因為供緊樓,唔可以比仔仔讀國際,佢初初都諗住讀直資。但係我自己就有d疑惑: 雖然直資學校學習模式同傳統有分別,但最終大家都係排同一倏隊(即是同傳統學校學生考同一個公開試) 問題就係lee度。如果間學校真係以國際syllabus教,學生唔識考試,咁點樣同傳統學校學生flight呢?  相反,如果佢谷考試成績,咁又同傳統學校又咩分別? (仲要學費唔係平)
我個朋友最後都係經派位讀傳統學校。
(純粹個人睇法)

原帖由 PearPear 於 09-10-22 16:35 發表
同埋, 請問有冇資料RC畢業生多去邊度讀大學?

This year (2008-09) RC has the first batch of IBD graduate. For more information, check these out.

http://www.renaissance.edu.hk/content.php?contentid=217

As far as I heard from some of this year's graduates, there is no "preferred" destination. Students are going to universities in the US, the UK, Canada, Australia, etc. A few decided to take a gap year, and a few stays in Hong Kong for university. A more interesting case is one western kid is now in a university in China, studying Chinese language. Quite a few have got scholarship offered to them. These are bits of information I heard from students.

原帖由 msbeauty 於 09-10-22 16:14 發表
因本人住在九龍區, 請問除了RC外, 還有其他國際學校是一條龍呢?

I suggest you try other ESF schools as well.
All ESF primary students will be taken by ESF secondary schools.

原帖由 PearPear 於 09-10-22 17:05 發表
Hi msbeauty,

RC係一條龍.  其實其他國際學校都係一條龍!

IB係國際認可課程, 好多唔同國家嘅大學都會收IB學生.  而香港就係考GCE A Level 入大學, 跟英國!  而呢套IB, 都係一套"活動"教學課程.  

我就只知咁多, 如其他人知更多, 或我有錯的話, 歡迎改正同補充!

http://www.ibo.org/

原帖由 opakgn 於 09-10-22 17:28 發表

至於「培僑」同「王錦輝」都係直資學校,學費好似二千幾,lee 兩間學校係勁多人爭,好難入。我聽過有個「培僑」媽咪話平時返學、讀書係開心,但係一測驗、考試就辛苦,因為無操開。「王錦輝」果名係「浸會大學附屬小學(類似係咁)」。d家長見到「浸會大學」呢幾個字簡直發哂狂,個個都想入。
同埋其實直資學校都唔係唔睇成績,只不過佢地多元化d,好過傳統學校d。

個人覺得, 如果你中意 RC, 你未必會中意培僑 & 王錦輝
相反, 如果你中意培僑 & 王錦輝, 你亦未必中意 RC

RC 課程係 IB, 與大家心目中的活動教學未必一樣

回覆 36# PearPear 的文章

原帖由 almom 於 09-10-22 19:50 發表

個人覺得, 如果你中意 RC, 你未必會中意培僑 & 王錦輝
相反, 如果你中意培僑 & 王錦輝, 你亦未必中意 RC

RC 課程係 IB, 與大家心目中的活動教學未必一樣 ...

完全同意,果時我都有去過培僑open day,都發覺佢唔係我想搵嘅學校。

就係咁先唔可以留響度....佢地越加越多中文...3個鐘既學,減埋頭15分鐘 free-play、中間上廁所、茶點時間等,你覺得有幾多時間係真正學野?仲要分時間俾中文&國語,可以學&講英文既時間剩返有幾多?!考 RC 或 ESF 係唔考中文,只要全英語呢!好明顯,佢地已逐步轉型,向中英文幼稚園方向進發,因為WKS ESF kinder 開左,佢地明知無哂之前既優勢喇...轉型後可以更 target 想教直資或私校的家長....
知否舊年入RC既情況嗎?面試完,過半數小朋友都 on waiting list....最後要靠校長同RC開會、去 sell 先被接納....可惜該校長剛離職了....

原帖由 PearPear 於 09-10-22 16:58 發表
如果決定比小朋友第日讀國際學校, 就會留係boxhill.

回覆 51# gardenwoods 的文章

我同好多家長都中途跳左船喇....仲留響度既有唔少都好不滿,私下會搵NET補鐘....不過唔行都行左一大段路了,會留到1月面試完才決定走唔走....

原帖由 BabaTed 於 09-10-23 01:28 發表
我都因BOXHILL愈加愈多中文而卻步。因英文時間少左太多,本身已經冇任何國際學校聯繫,要入國際學校 (maybe for ESF or RC only???) 已難,連英文都好難保証比其他IS KG更competitive的話,升小學條路太難行..............

...

原帖由 cuteb 於 09-10-23 00:38 發表
其實都係需求問題, Boxhill加多咗中文, 最啱啲家長想要嘅, 2hrsEnglish, 15-30mins中文, 市場需要, 但我唔鍾意用cantonese教, 一係就全用PTH教, 讀IS都係咁, 我有同校長傾過, 佢話會考慮, 但唔知會否改策略?!

Boxhi ...

我都覺得中文(普通話)好重要。而家外國家長都比子女學國語。大家都睇到個勢,中國成為全世界第一強國應該唔會係好耐之後嘅事。到我地d子女大過出嚟做嘢嘅時候,應該更加要識寫、識睇中文、識講國語。雖然自己係中國人,但係母語係廣東話,所以一定要識中文、學好普通話。仲要大家唔好忘記,仲有一班國內學生,由於母語係國語,佢地d英語好流利,唔似我地d港式英語。我以前試過係進修時識過一班同學,佢地係中國人,但唔識廣東話,我地一直都係以英語交談。我開頭唔知佢地嚟自邊度,以為佢地係ABC,後尾至知佢地有d係北京人、有d係上海人,公司比佢地嚟香港上堂。佢地比我嘅impact好大,原來大陸人質素係lee十幾年間已經提升咗好多,(當然農村耕田果d唔計)d人有錢咗,下一代自然教育做得好好。以前就話香港人d英文好d,但係而家連lee個優勢都冇咗。

我係隔離Forum睇到lee段嘢。

大學的「非聯招」
(2009年9月23日星期三)

香港的大學學額,一般人都以為是由「聯招」分配的。所謂聯招,是指大學按學生的「香港高級程度會考」(高考)成績取錄。由於僧多粥少,每年成績合格而不獲取錄者為數不少。因這些學位是由政府資助的,所以收生用甚麼標準,制度是否公平,都是重要問題。

很多人或許不知道,原來「聯招」以外還有「非聯招」。各大學由「非聯招」取錄的大一新生,比例由5%至25%不等。由於實際數字並沒有公佈,我們不知道究竟是5%還是25%。

「非聯招」招些甚麼學生?據資料顯示,這些學生應包括「中六拔尖生」(即中學成績優異獲優先取錄者)和小量的副學士畢業生。此外,還包括用「高考以外」成績的申請者,如「英國高考」 (GCE A Level) 和近年開始流行的「國際預科文憑」(International Baccalaureate Diploma) 。

問題就在這裡。香港的「高考」相信是世界上同類考試中最艱深的。GCE 數學考得 C 級者,往往還未必能在香港高考取得「合格」。究竟用不同「考試」的尺度出來的成績怎樣換算,大學從來沒有讓大家知道。

拿「非香港高考」成績投考香港的大學者,多是外國學生和本地國際學校的學生。聞說現今的大學要搞「國際化」,因此對這些學生「情有獨鍾」,故「非聯招」的門愈開愈闊,即不用考「高考」而能享用香港政府資助學額的外來者,人數愈來愈多,也意味著我們的子弟憑「高考」考入大學愈來愈難。這很不公平,香港各大學在這方面是否應該作出公開交待?

回覆 55# opakgn 的文章

回覆 55# opakgn 的文章

Hi! cuteb, Anfield 已經收咗你個仔喇, 咁快既?  我個仔都是細仔(1108), 但好多幼兒園都話要等到時有位先可以插班喎.....點解 Anfield 可以咁快收既?  同埋... 真的不用interview 嗎?

回覆 59# msbeauty 的文章

‹ 上一主題|下一主題