用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 2010-2011 小一 第一輪收生
樓主: Michelmcy
go

2010-2011 小一 第一輪收生 [複製鏈接]

小女只是被列入為備取生,真的很失望呢!我只一心一意替她報了優才一間直資,因為優才真的是我渴求的理想學校。

我仍會努為孩子求位的,希望女兒終有機會成為優才一分子。

仲有机會既, 好多小朋友都係備取生, 最後被取錄既, 寫多幾封信比陳校長喇。

預祝你如願以償。

原帖由 唔係一舊飯 於 09-10-17 00:47 發表
小女只是被列入為備取生,真的很失望呢!我只一心一意替她報了優才一間直資,因為優才真的是我渴求的理想學校。

我仍會努為孩子求位的,希望女兒終有機會成為優才一分子。 ...

資優與否, 只係其中一個考慮因素; 錄取與否, 最主要睇面試( 小朋友及家長 )表現。

原帖由 joie123 於 09-10-16 16:54 發表
我朋友個仔是資優生,但都收到Reject 信,好失望。各位優才家長,請問優才收生標準不一定是資優生?

原帖由 edea 於 09-10-15 20:55 發表
有reject的。不會人人waiting啦。上年小墨魚表弟都是收reject而非waiting,其他家長也有講收reject信。

恭喜收到取錄信的家長。

Hi 小墨魚媽媽:
請問你知唔知 reject 左的小朋友又有沒有机會收番?

Thank you

回覆 10# jamhappybobo 的文章

my daughter is in first round, got accepted.  But probably we may drop

原帖由 justforfunmama 於 09-10-18 08:12 發表
my daughter is in first round, got accepted.  But probably we may drop

可否講吓點解會放棄呢?

我有朋友有申請優才, 但無去考, 佢都系16/10收到信, 話比佢做後備生, 都唔知點解...
[/quote]

Don't give up. Hope you can get the good news eventually.

I am glad that we are lucky to get the offer.

Would you sharing your views on 理想學校, 優才?
Appreciated.

原帖由 唔係一舊飯 於 09-10-17 00:47 發表

我仍會努為孩子求位的,希望女兒終有機會成為優才一分子。 ...

原帖由 MauChai 於 09-10-21 02:27 PM 發表
Don't give up. Hope you can get the good news eventually.

I am glad that we are lucky to get the offer.

Would you sharing your views on 理想學校, 優才?
Appreciated.

謝謝您的鼓勵!

我認為優才具備良好師資、小班教學、優良校風、愉快學習、功課適量、有系統之教學編排與配套、學校透明度高、家校充份合作、學生對學校有高度歸屬感及交通方便等。

真的要數也好像數不完......

近日在留意到有會員說部份沒有面試的考生也被編入為備取生,很憂慮女兒能入讀的機會是否很渺茫。眼見有部份家長沒有詳細了解學校資料便為孩子報考,有的甚至表明只當報考優才為其他名校面試的「熱身運動」或為了證明自己孩子的實力,真的不能苟同,也感到十分無奈。

「近日在留意到有會員說部份沒有面試的考生也被編入為備取生...」下 ... 你信??? 我以為佢講笑咋

原帖由 唔係一舊飯 於 09-10-21 16:40 發表

謝謝您的鼓勵!

我認為優才具備良好師資、小班教學、優良校風、愉快學習、功課適量、有系統之教學編排與配套、學校透明度高、家校充份合作、學生對學校有高度歸屬感及交通方便等。

真的要數也好像數不完......

...

原帖由 ko06879 於 09-10-21 07:01 PM 發表
「近日在留意到有會員說部份沒有面試的考生也被編入為備取生...」下 ... 你信??? 我以為佢講笑咋。

我沒有去考究是否真確,但在這裡不少的會員和我數位友人的孩子都是備取生卻是不爭的事實,唯有把握最後的機會吧。

唔係一舊飯,

繼續努力喇, 一定有位放番出黎既。

唔知點解, 我有預感你會如願以償, 希望以後响呢度成日見倒你。

原帖由 唔係一舊飯 於 09-10-21 21:48 發表

我沒有去考究是否真確,但在這裡不少的會員和我數位友人的孩子都是備取生卻是不爭的事實,唯有把握最後的機會吧。

一字咁淺, 攪錯左。

一係你朋友睇錯, 誤解左封信 or 學校攪錯, 入錯信封或者睇錯個名咁。

優才收生係十選一, 大把好標青既小朋友都冇位比佢地, 又點會垂青一個冇去interview既人呢?

除非佢係曾特首個孫, haha

特首好似未抱孫喎。

原帖由 jjbe 於 09-10-20 11:32 發表
我有朋友有申請優才, 但無去考, 佢都系16/10收到信, 話比佢做後備生, 都唔知點解...

就係太多備取生, 當人人都努力求位時, 到時都唔知以何等標準去再輪選, 我都怕機會渺茫

醒目開學勳章

原帖由 Michelmcy 於 09-10-22 00:55 發表
就係太多備取生, 當人人都努力求位時, 到時都唔知以何等標準去再輪選, 我都怕機會渺茫

Michelmcy ,唔係一舊飯,

唔好灰心,努力呀!希望你地成功,來年一齊做同學仔!

努力、加油呀!

買個保障,除了向GT爭取學位外,也要考其他心意的學校。

當年一心向着關聯的小學,但卻落選了;跟着四出找資料,報考了GT,成功過關。現在萬幸沒有入了當年的關聯的小學,反而心感幸運入了GT,一切好像自有安排,所以事前只需盡力而為,結果隨遇而安吧!

原帖由 Michelmcy 於 09-10-22 00:55 發表

王國長老

三年前我又係咁o係度嘆氣, 雖然呢度好多好nice既家長都同我囡囡打氣. 後來都估唔到真係錄取左小墨魚.

希望在人間, 唔好太愁, 一切自有定數, 放心!

你哋就好啦! 唔係已收就備收, 我真係唔知點解阿女連後備機會都冇? 真殘忍! 被 reject 的話仲可唔可以試寫信畀校長? 大家可唔可以指教一下如下寫信? 多謝!

大家樂觀d, 有希望ka~! 其實好多家長都知道如果可以, 都儘量唔hold 住d學位, 因為己所不欲呀.  據我知道, 我都有2個朋友收到offer letter而最終都唔去註冊, 而我自己就好開心將會成為優才一份子!

要以平常心面對, 凡事總有晴天!
‹ 上一主題|下一主題