用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Rattie
go

SPSS [複製鏈接]

Joanneka
轉全日難度因為小學校舍文物(No.339)重建新校舍地點難求通常小一新生家長會都會有人條問題可能到時我咃喇。
原帖由 joanneka 於 09-11-26 15:51 發表
Rattie
因為大女係跨區, 所以唔知直屬中學的玩法.
anyway, 細女升中都係6年後的事啦.
你地e家有無消息要唔要轉全日呀?

Joanneka
哎!記得問,你小學邊間/邊區方便透露嗎?
原帖由 joanneka 於 09-11-26 15:51 發表
Rattie
因為大女係跨區, 所以唔知直屬中學的玩法.
anyway, 細女升中都係6年後的事啦.
你地e家有無消息要唔要轉全日呀?

Rattie
我大女係藍田李兆強小學, 連埋佢有5個同學入左spss.
佢地5個同學仲一齊係1B班, 據我所知全班1B都係外來生.

原帖由 Rattie 於 09-11-27 12:09 發表
Joanneka
哎!唔記得問,你大囡小學邊間/邊區,方便透露嗎?

Joanneka
AB聽聞精英ASPPC精英B外來精英,你囡囡一定係好標青藍田間聖保祿跨區嚟,是為了嗎?
原帖由 joanneka 於 09-11-27 14:48 發表
Rattie
我大女係藍田李兆強小學, 連埋佢有5個同學入左spss.
佢地5個同學仲一齊係1B班, 據我所知全班1B都係外來生.

醒目開學勳章

好力力呀。過江龍已經够力,仲入埋精靈班添。

原帖由 Rattie 於 09-11-27 15:40 發表
Joanneka
中1AB兩班聽聞都係精英班,A係SPPC精英,B係外來精英,你囡囡一定係好標青。藍田有間聖保祿都跨區過嚟,是為了你細囡嗎?

各位"老友",雖然小學都未入,但都想搭訕八卦下, 瑪莉曼、聖保祿、聖方濟各的中學的排名是怎樣? 怎樣可知她們是band1頭,中,尾?!? (好奇而已)

謝謝

原帖由 YongXin 於 09-11-27 16:30 發表

Rattie
我大女升中自行1st揀spss, 2nd揀lam tin st.paul.
當時大女小學老師recommend我地揀spss.
另外因為lam tin st.paul 校舍比較舊, 為了吸取好的學生, 成績係主要因素, 所以學習壓力都會很大.
之後聽完ms. wu 的簡介後, 更有信心幫女女揀spss.
而細女最初我都只係諗住讀家姐的小學, 直到差不多計分交表時, 才知道家姐可以俾亞妹20分乍, 真係開心到不得了.
幫大女升中呈分果兩年真係好辛苦......

原帖由 Rattie 於 09-11-27 15:40 發表
Joanneka
中1AB兩班聽聞都係精英班,A係SPPC精英,B係外來精英,你囡囡一定係好標青。藍田有間聖保祿都跨區過嚟,是為了你細囡嗎?

yongxin
亞女唔係好叻, e家仲日日要我哦住佢, test幫佢溫書.
開學時只係知道如果被編去1E班, 即是成績比較差, 但係老師話會分組上堂, 幫佢地補底架.

原帖由 YongXin 於 09-11-27 16:30 發表

Joanneka
返跑馬地搬埋香港呀,大大話話仲有十幾年
SPPC升過隔離成績一般問題家長冇大壓力,呢d咪直屬好處囉。
原帖由 joanneka 於 09-11-30 14:22 發表
Rattie
我大女升中自行1st揀spss, 2nd揀lam tin st.paul.
當時大女小學老師recommend我地揀spss.
另外因為lam tin st.paul 校舍比較舊, 為了吸取好的學生, 成績係主要因素, 所以學習壓力都會很大.
之後聽完ms. wu 的 ...

醒目開學勳章

係囉。

家姐入到F.1,阿妹又入埋P.1。着住同一件校服,大細碼咁,真係安樂0西。搬埋過來就perfect喇。都係媽咪既功勞

原帖由 Rattie 於 09-12-1 12:01 發表
Joanneka
咁兩個囡都返跑馬地,會唔會搬埋過嚟香港呢邊呀,大大話話仲有十幾年。
入得SPPC就預咗升過隔離,就算成績一般都問題唔大,家長冇乜大壓力,呢d咪係直屬嘅好處囉。
...

YongXin, Rattie
你地過獎啦.
一年前都無諗過兩個女會過海返學.
我都有諗過搬, 不過港島區d樓真係好貴.
如果住港島區要住細一半, 而且我兩件係比婆婆湊開.
家姐e家返學搭保母車都ok呀.

原帖由 YongXin 於 09-12-1 12:36 發表
係囉。

家姐入到F.1,阿妹又入埋P.1。着住同一件校服,大細碼咁,真係安樂0西。搬埋過來就perfect喇。都係媽咪既功勞

啱啱攞咗成績表同五下嗰張差不多應該邊度都乖乖行過隔離
成績表少少突破品行、勤整潔等居然加d ranking e.g. B+、A-。
我乘日話BBCC過隔離問題不過考完六上試同開埋啱啱嗰家長會之後可能要改少少口
今次成績好好,有一A+B嘅囡囡加埋共29人。
中學係收band 1+2,咁C咪分分鐘跌落band 3?
雖然唔係凈計但如果C多過B點都叫d

家長Q&A:
大部分想知問題: 假如成績好(band 1),喺自行、甲部都唔揀隔離乙部放首位咪一定入到隔離?
當然答案個波彈去中學

自行兩間中學唔揀佢定次選

(中學)36 x 5班 = 180
(直屬) @ 180-54(自行)-10(留班)-11() = 105 @ 85% = 89人
(小學)146 = 60%
小學乘日話有80%+過隔離究竟80%+係計邊度清楚講明d師姐媽咪又話每只得幾個入我咃以為小學
因為今次講自行派大抽獎要留番到時問舊年嘅%,不過學校未必肯講
學校好好服務 ── 派+收埋中學嘅申請表,豁免面試,真係連行都唔洗你行。
媽咪問?

多謝哂你既資料, 我睇完心都震埋,  haha ~~~ 我唸我都要同我女搵定後路, 考定幾間私校穩陣d, 我想問下考試係咪會淺 d ?

原帖由 Rattie 於 10-1-5 17:38 發表
啱啱攞咗成績表,同五下嗰張差不多,即係話佢應該邊度都唔洗去,乖乖咃行過去隔離就算。
成績表有少少突破,品行、勤學、整潔等居然加咗d ranking e.g. B+、A-。
我乘日話BBCC過隔離冇問題,不過考完六上嗰試同開埋啱啱嗰家長 ...

都未開始考試唔洗快腳軟喎。不如操容易過同考私N又要特異功能download過幾間私校嘅申請表,冇乜嘢可以填落加上成績表,有d都放棄咗。一St Paul Convent會特別邀請SPPC去佢咃S1 briefing。咁收生方面優待就唔喇。

至於考試d?時時啦。不過當然d極深玩嘢嘅
──中(一般); 數();
()

六上──中() ;
()

普遍認為常常測
大部分應該最C嘅。

好彩上學期唔計, 今個假期個女都唔係好肯溫習, 今次考試有d危, 你講得岩呀考私校都唔容易, 我朋友都有叫我試下考 convent, 但我唸我女成績同課外活動都唔係好標青, 去考又係陪跑, 希望下學期讀得好d.

原帖由 Rattie 於 10-1-6 14:18 發表
都未開始考試,唔洗咁快腳軟喎。加吓只係上學期,不如操吓佢,容易過同佢考私校。私校同N咁多人爭,又要特異功能,我都download過幾間私校嘅申請表,冇乜嘢可以填落去,加上成績表又唔標青,有d都放棄咗。一提,St Paul Convent會特別 ...

多謝多謝! 其實亞囡係冇點退步啫。佢小e+都B多過A加少少C起果隻資質天生嘅,難以強求
覺得易攪就好啦,因為女平均較為弱,一卷定輸嬴,仲要對錯得拗算老師想扣少d分都未必得
以卷計中文卷A係超英文卷比較容易/英文(平均分)A容易writing拉低不過掉轉嚟睇──失起手又佢咃拉番高少少
亞囡不過都叫做咗。
原帖由 kyma1128 於 10-1-6 14:12 發表

恭喜妳呀!妳囡囡到P.6都可以有這麼好的成績.很難得呢!可以有信心的,順順利利升到直屬中學,真是可喜可賀啊!
是的,我覺得上高年級,語文科愈難拿取高分,中,英都有5份PAPERS, 語文卷已經難取高分,仲要作文,ORAL, LISTEN ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題