用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無考到德望...而又會唔讀呢???
樓主: Valenie918
go

有無考到德望...而又會唔讀呢??? [複製鏈接]

Some people like Andy Lau much, while some people hate him.  It's OK to share own view with each other.

For me, I do not need to find the top of top schools.  It's good enough.

Hi, 各位MAMI,

睇見宜家的人做父母做得好辛苦, 好多顧慮, 好多不必要的煩惱, 對仔女無"正確"的要求, 好多時都好"民主", 試問一個咁細個的小朋友會知道邊一間學校好?? 怎能等小朋友自己去choose(唔記得係邊個topic). 其實一個2-5嵗的小朋友, 一定係坐唔定, 企唔定(如果肯坐, 企定定, 就嚇親你), 每日都想玩, 但係佢地D媽媽就話佢讀唔到呢類學校, 其實唔試又點知呢??? 我覺得宜家的父母主要係無耐性去教小朋友, 自己都唔會坐定定教小朋友, 又點要求小朋友坐定定去學習呢??? 大多父母如果有經濟能力的話就用金錢解決問題便算了 . 其實GH係一間很好的學校.

我大囡讀緊F.4, 一直成績都好好, 回想GH當年取錄佢(P.1), 我開心到死, 我唔理GH HKCEE的成績係點. 我喜歡GH的校風, 老師的熱誠, 校長的威嚴. 多謝GH教育我大囡由一個普通的幼稚園學生, 到現在的高中生. 當然家庭教育亦須配合, 這是很重要的. 明年我細囡都被取錄K3 AM CLASS, 所以我唔會hesitate.

以上是本人的見解, 如有得罪, 請見諒!!!!

Thanks for sharing.

原帖由 jnasally 於 09-11-27 16:53 發表
Hi, 各位MAMI,

睇見宜家的人做父母做得好辛苦, 好多顧慮, 好多不必要的煩惱, 對仔女無"正確"的要求, 好多時都好"民主", 試問一個咁細個的小朋友會知道邊一間學校好?? 怎能等小朋友自己去choose(唔記得係邊個topic). ...

其實依家小朋友好叻,好多野都識表達,亦有自己的perference

我唔係話要個不足4歲的小朋友根據d乜野criteria自己選校,只是我會觀察及問她喜歡那一間學校多d,我選校時亦會考慮這個因素。

原帖由 jnasally 於 09-11-27 16:53 發表
Hi, 各位MAMI,

睇見宜家的人做父母做得好辛苦, 好多顧慮, 好多不必要的煩惱, 對仔女無"正確"的要求, 好多時都好"民主", 試問一個咁細個的小朋友會知道邊一間學校好?? 怎能等小朋友自己去choose(唔記得係邊個topic). ...

多謝你o係到share.....
我都有聽到我囡囡話唔想入GH, 不過我都無理過....我唔係唔民主, 我聽到我都好心痛...好似自己迫佢去一個佢唔LIKE嘅環境返學咁...但我知道, 我係為佢好...唔想2年後....去面對一大埋INTERVIEW...同埋未必考到真係想入嘅學校....
我心儀就只有GH, ST.MARGRET & 培僑....但我囡囡都算細囡, 如果2年後去考...都未必咁好彩考到~
而且我好相信....小朋友適應能力好高....希望o係呢2年...
佢能夠讀得開心....之後會同我講, 好希望能夠o係GH升小學....
我相信個個媽咪都係想自己仔囡好....咪都唔會由幼稚園已經開始為小學中學煩惱....
我由一收到GH收我個女封信....我一直都好開心又覺得煩惱....因為囡囡日日話LIKE自己嘅學校....我地一家人呢幾日都不停講GH嘅優點比囡囡聽...直到琴晚, 囡囡突然同我講話肯去GH返學...我真係開心到喊~~今日成個人都輕鬆哂....仲諗住星期二帶埋囡囡去交留位費, 去睇多次學校, 因為INTERVIEW當日佢不停喊, 根本完全無睇過學校就走左~~
希望你地個個小朋友都能夠入到一間好學校...

haha...agree with you, i don't know why she still let her girl to go for GH interview...
原帖由 twinsstar 於 09-11-27 13:54 發表
haha .. yes and it seems she/he hates ghs v much (or has bias towards ghs?!) as the threads that he/she post about ghs are all negative. Just wonder why he/she still went for the interview of ghs .... ...

我都明白每個父母都是為了自己的子女好, 正如我一樣. 我細囡都不喜歡GH(INTERVIEW 當日), 問她點解, 佢話唔鍾意就唔鍾意, 無得解. 之後我已沒有再問了, 再提了,費時佢有壓力, 我又有壓力. 真的小朋友適應力好快. INTERVIEW完, 佢又話開心, 鍾意了. 但我到現在依然無同佢提及明年她的去向.

其實我只是想安撫呢道的媽媽, 並無其他意思, 如果小朋友一句說話, 父母就擺係心, 咁就慘啦, 會時常感到有壓力, 未解決了.

原帖由 Valenie918 於 09-11-27 17:25 發表

我都有聽到我囡囡話唔想入GH, 不過我都無理過....我唔係唔民主, 我聽到我都好心痛...好似自己迫佢去一個佢唔LIKE嘅環境返學咁...但我知道, 我係為佢好...唔想2年後....去面對一大埋INTERVIE ...

原帖由 HebeMama630 於 09-11-27 17:38 發表
haha...agree with you, i don't know why she still let her girl to go for GH interview...  

唔通佢係第二間幼稚園的"打手"

我覺得只要佢讀得舒服,讀得開心,唔使擔心升學問題就夠啦......唉!其實我個女在啟思都讀得好開心,唔係升小學果方面的問題我都唔想轉!總之就煩啦

原帖由 jnasally 於 09-11-27 18:13 發表
我都明白每個父母都是為了自己的子女好, 正如我一樣. 我細囡都不喜歡GH(INTERVIEW 當日), 問她點解, 佢話唔鍾意就唔鍾意, 無得解. 之後我已沒有再問了, 再提了,費時佢有壓力, 我又有壓力. 真的小朋友適應力好快. INT ...

醒目開學勳章

原帖由 CHP 於 09-11-27 11:28 發表
It's fact.  I have no comment on how good or bad is it. see here: http://www.ghs.edu.hk/public_exam.htm

Do you have any info of other good girls' school?

thanks. 自己一路想揾來睇下,但懶,又未有第二啲offer 好似Math & Eng係GH既強項...

醒目開學勳章

原帖由 6321 於 09-11-27 11:40 發表
Hi Fujitasze,

Looks like you hve a lot of insider news on GH Secondary school's HKCEE result, can you share more w/us?

As far as I know, both GH Pri & Sec are good esp in english. Moreover, in its ...

Yes. Fujitasze, please share your insider news to us
見只要有GH的topic,你也很熱誠地忠告各家長,好希望你能提供進一步的數據,等我地了解多啲...thanks:loveliness:

我有幾個校友正焦慮地期待著有位給她們的囡囡,所以如果有家長決定不入讀,懇請讓位給備取生

原帖由 CHP 於 09-11-27 16:25 發表
Some people like Andy Lau much, while some people hate him.  It's OK to share own view with each other.

For me, I do not need to find the top of top schools.  It's good enough.

I agree with you.  Everyone has his own preference, nothing wrong about that.  But fujitasze went to every thread discussing GH and said GH was not a good school with poor HKCEE performance.  However, he/she could not provide any proof to support his/ her view.  He/She seemed that he/ she hated this school very much and wanted to persuade all others that GH is not a good school.
If fujitasze doesn't like this school, it's perfectly alright.  No problem.  Just don't go to the threads which are discussing about GH.  Like me, I have no interest in SC or KV.  I just don't go to those threads.  I won't bad-mouth them.

哈哈!會唔會其實佢好想讀,但唔收佢,佢咪講多d負面嘢等人快d放返個位出黎呀!哈哈哈哈哈!
原帖由 LovelyBB06 於 09-11-27 18:14 發表

唔通佢係第二間幼稚園的"打手"

My daughter luckily got the acceptance letter for K1, I feel very relief since I don't need to sit in the P1 interview anymore.  To bring up a child and put her in the right track both mentally and phsyically is not easy.  Learning is not just for marks but also self-manner. I will not just look at the HKCEE marks to prove whether it is a good school or not, it very depends on parent's effort to teach the child and also the child herself. I have a friend whose daughter was studying in St Paul but she sitll got 12 marks from HKCEE.    My daughter is now studying at a small class nursery and she is very very enjoying it and the teachers there are all amazing, its very hard to put her another school  but I have decided to put her at GH though.  I like SC and KV too but I respect other mum who have gone for it and give up GH, every mum has its own choice, pse respect others.

Besides, who gaurantee your kids will be accepted by SPK or SH????

請問你女是申請k1 or k2, k3呢? 你當初申請時是不是寫元朗地址架? 因為我當初申請k1時不敢用元朗地址, 驚學校會覺得我太遠, 所以用左土瓜灣地址(呢個單位租緊畀人),但d針卡就睇到是元朗, 不知是不是咁影響左阿女, 因為聽你講你女in 得不好都收左, 所以我好懷疑是不是我張表填的有問題定還是也原因? 因我女是大女, 又天主教徒, IN 時都不算是好差, 真是百思不得奇解. 來緊我仲有幾間心水幼稚園要IN, 所以都好驚是D表填的有問題.

原帖由 Valenie918 於 09-11-27 17:25 發表

我都有聽到我囡囡話唔想入GH, 不過我都無理過....我唔係唔民主, 我聽到我都好心痛...好似自己迫佢去一個佢唔LIKE嘅環境返學咁...但我知道, 我係為佢好...唔想2年後....去面對一大埋INTERVIE ...

我囡囡考k2,我係用元朗地址,我都覺得我囡很好運,你下年再考啦!一條龍真係令我嘅心情輕鬆哂!!
原帖由 ericalui74 於 09-11-28 10:37 發表
請問你女是申請k1 or k2, k3呢? 你當初申請時是不是寫元朗地址架? 因為我當初申請k1時不敢用元朗地址, 驚學校會覺得我太遠, 所以用左土瓜灣地址(呢個單位租緊畀人),但d針卡就睇到是元朗, 不知是不是咁影響左阿女, 因 ...
‹ 上一主題|下一主題