用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬幼稚園 已CHECK到浸會大學幼稚園
樓主: firepig
go

已CHECK到浸會大學幼稚園 [複製鏈接]

其實換個角度睇,唔讀浸幼就冇咗優先讀WKF嘅機會!
讀浸幼有優先&加分機會讀WKF,仲可以揾其他直資、私校、津校等同讀其他幼稚園冇分別,睇下你想唔想多個機會啫!

原帖由 heihei1228 於 09-12-6 23:24 發表

我都有咁既擔心, 最怕到時WKF 唔收!!!

如果冇記錯HKBUK-K1已有英文及普通話,而啟思K1就得英文上到K3先有普通話。

原帖由 LamSaSaBB 於 09-12-5 14:55 發表

Hi Hi, anyone can give me an advice the difference between Creative primary Kindergarten and HKBU, it seems they are quite similar.  Many thanks!

Hi, these are the info I got from calling the HKBU and CPSK

HKBU: Whole day class 8.30-2pm. Half day 8.30-11.30am or 1-4pm.  Whole day class have English for half hours every day, 30 mins PTH, 2 hours in Cantonese.  Half day class: only has one 30-45 mins English a week and one 30-45 mins PTH a week.

CPSK: Everyday about 1 hr English + 1hr Cantonese + 1hr PTH.

So if you care English and PTH, seems like CPSK is stronger.

(pls correct me if I am wrong.  thx)

浸幼k1就如你所言45分鐘上課one week ,到升上k2 & k3就可能會額外多啲英文,如:writing time, story time, 拼音時間,每年都會有不同,按情況而定,另外試過有外籍老師每星期一次全日入班同小朋友一齊上課,俾小朋友多接觸外語,不過每年都不一樣,按情況而定。

原帖由 naanmom 於 09-12-7 18:46 發表
Hi, these are the info I got from calling the HKBU and CPSK

HKBU: Whole day class 8.30-2pm. Half day 8.30-11.30am or 1-4pm.  Whole day class have English for half hours every day, 30 mins PTH, 2 hour ...

原帖由 ctlmama 於 09-12-7 10:47 發表
其實換個角度睇,唔讀浸幼就冇咗優先讀WKF嘅機會!
讀浸幼有優先&加分機會讀WKF,仲可以揾其他直資、私校、津校等同讀其他幼稚園冇分別,睇下你想唔想多個機會啫!

...

其實我都好鐘意間幼稚園, 而間小學及中學又好出名,所以都會入架呢. 不過只係有少少擔心入唔到小學呢. 而至於語文能力,到時就同佢上英文班囉......

其實由參觀開始,我就好鐘意間學校,所以一早就準備去INTERVIEW

WKF 2008/2009 小一收152人
若果50%留俾浸幼生,即是大約76人
2010/2011浸幼收125人,即是大約60%

原帖由 firepig 於 09-12-7 22:29 發表

其實我都好鐘意間幼稚園, 而間小學及中學又好出名,所以都會入架呢. 不過只係有少少擔心入唔到小學呢. 而至於語文能力,到時就同佢上英文班囉......

其實由參觀開始,我就好鐘意間學校,所以一早就準備去INTERVIEW ...

Ryan 媽, WKF 小學同中學真的好出名嗎? (因為開咗唔係好耐, 只知是英文為主,應該有一定水準). 大家想方差不多, 少少擔心入唔番WKF, 同要上英文班....

原帖由 heihei1228 於 09-12-7 22:41 發表

Ryan 媽, WKF 小學同中學真的好出名嗎? (因為開咗唔係好耐, 只知是英文為主,應該有一定水準). 大家想方差不多, 少少擔心入唔番WKF, 同要上英文班....

其實我都係聽朋友講, WKF已經係沙田出名架啦,好多小朋友都想入,而沙田住的亦較少, 因為佢地最多收多15%來至沙田. 小學及中學都是一條龍. 而據其他人講,佢地應係BAND1學校.....所以真係好難入

原帖由 firepig 於 09-12-13 22:25 發表

其實我都係聽朋友講, WKF已經係沙田出名架啦,好多小朋友都想入,而沙田住的亦較少, 因為佢地最多收多15%來至沙田. 小學及中學都是一條龍. 而據其他人講,佢地應係BAND1學校.....所以真係好難入 ...

多謝你的資料!:
‹ 上一主題|下一主題