用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2011-2012 小一入學的媽咪請進!
樓主: 豬芬
go

2011-2012 小一入學的媽咪請進! [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

國際學校一樣有讀得成書, 有讀唔成書, 國際學校一樣有人勁補習, 公開試科科A, 敗家亦大有人在
正常黎講, 如果正正經經讀, 讀IS的確係英文底子會好過local school, 而外學途徑又同本地中學唔同, 成個校風, peer group, 成長歷程思維訓練都唔同, 呢樣家長要唸清楚係咪接受的
原帖由 broadband 於 10-4-9 02:15 PM 發表
如果讀國際學校, 足5歲就要入小學. 你仔仔係唔係05年9月後出世. 9月前出世今年9月要入小學啦.

我都考慮緊俾個女讀國際學校定傳統小學, 但唔太識人係國際學校畢業. 唯一識嗰個, 係大公司做management trainee. 佢媽 ...

醒目開學勳章

原帖由 broadband 於 10-4-9 14:15 發表
如果讀國際學校, 足5歲就要入小學. 你仔仔係唔係05年9月後出世. 9月前出世今年9月要入小學啦.

我都考慮緊俾個女讀國際學校定傳統小學, 但唔太識人係國際學校畢業. 唯一識嗰個, 係大公司做management trainee. 佢媽 ...

我仔仔現在讀 k2, 2010年9月讀入國際學校.

我只係想仔仔愉快學習, 其他沒想太多.

回覆 33# BBTWIN 的文章

學校名我就唔知道啦,但係間學校係荃灣區,Top 1,2嘅官校。

回覆 1# ma記 的文章

我有間心儀嘅津校,但阿仔得15分,所以想等到第二round 同叩門, 其它直資私校要放棄大抽獎就唔報。請問港島區有邊間私校唔洗放棄大抽獎ga? 男校or男女校都得。
:-D

我個女得10分..
因為是老二
第一個係哥哥
不過哥哥入到直資學校

間學校講明都唔一定會收有關係架

衣家  都唔之點算

考就一定要考架啦

原帖由 feliciak 於 10-4-11 02:18 發表
我有間心儀嘅津校,但阿仔得15分,所以想等到第二round 同叩門, 其它直資私校要放棄大抽獎就唔報。請問港島區有邊間私校唔洗放棄大抽獎ga? 男校or男女校都得。 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-8 18:03 發表
間間做法唔同, 你要問返學校
我女果間就一定入到second round, 結果係正選定waitlist, 同埋wait幾耐, 就由interview表現決定(已經好好喇, 入唔到second round基本上連叩門都無得叩 )
我亦聽過有間超級名校, 有兄姐讀緊, 弟妹都未必收

我而家都面對呢個問題....所以好驚妹妹今年考唔入哥哥間小學。因為我聽聞2010-2011果年, 已經有哥哥係樹讀, 細佬唔收既case了...(據佢呀媽話, 細佬仲叻過哥哥既, 但就連 2nd in都入唔到)...唉....擔心....

不過我地又唔係咩超級名校喎....

原帖由 KimB 於 10-4-8 12:05 發表
我都諗緊究竟報唔報讀interview class, 有個朋友個囡今年k3, 暑假有讀interview class, 結果考到Good Hope, 佢叫我點都要報讀, 但bk好多媽咪話唔駛讀, 所以都未決定。

...

我都唔會考慮讀呢d班。哥哥當年都冇讀, 做返自己去面試就得啦!

我唔信呢d班, 可以令一個怕羞既小朋友變得勇於表達自己。冇手尾既小朋友去記得整返好d野....

Hi,
小兒都係 11/12 入讀小一...依家都未知報邊幾間...多數都係漁翁撒網...收左先算..

原帖由 ma記 於 10-4-9 21:41 發表
學校名我就唔知道啦,但係間學校係荃灣區,Top 1,2嘅官校。

唔該哂, 我都估到你講緊邊間官小. 我地唔係荃灣區, 不過官津小冇得揀人邊區都有機會收到又差又頑劣o既學生. 甘細個就巳經o係學校打人蝦人. 點解學校唔正視呢d問題?? 想令學校變得top d, 校風同樣仲要. 剩係學術okay, 呢d學校我都唔敢比小朋友讀.

I want to know if 宣道 & Mung Sang needs to 放棄大抽獎 ?

or where can I check which private sch needs to 放棄大抽獎 ?

Thanks.

請問這間學校是否很自由,沒有太多功課。難不難考?

另是否一條龍直上中學。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-4-9 15:27 發表
我女讀港大同學會(港島區直資)

醒目開學勳章 王國長老

功課量唔多, 但花時腦力多, 有時都攪幾耐
自由.......會比傳統學校自由, 學校亦有空間俾小朋友, 學習唔規限於教科書, 我女P4已經好習慣去借書, 上網搵料, 自己搵埋print埋消化埋做工作紙or project, 如果無大製作, 我會幫佢手唸個layout或者個flow, 應該擺邊類資料等
學校主張positive reinforcement, 合理後果, 唔記過的, 做錯左會要求學生ratify同思過, 但唔係罰
每年約1200-1400人考, 120個位, 一條龍升中
原帖由 wunyan 於 10-4-12 01:35 PM 發表
Thanks.

請問這間學校是否很自由,沒有太多功課。難不難考?

另是否一條龍直上中學。

各位媽咪, 想問吓大家對啟思小學有冇認識? 是否行IB課程? 因為聽說學費很貴, thanks!!

請問中西區有乜私校或直資可以比男仔讀架?
又有邊間不用放棄學位可以去大抽獎呢?

點先可以去心儀既學校参觀下呢?

good interview class??

pls. pm good interview class address, tel, charge. Thanks a lot!

原帖由 KimB 於 10-4-8 12:05 發表
我都諗緊究竟報唔報讀interview class, 有個朋友個囡今年k3, 暑假有讀interview class, 結果考到Good Hope, 佢叫我點都要報讀, 但bk好多媽咪話唔駛讀, 所以都未決定。

...

嘩!! 你唔好咁嚇佢哋啦!!!
乜唔係咩名校... 但o係就超級多人考....
亦都係唯一,一間我知道既直資講明唔睇sibling...
我都覺得細佬仲叻過哥哥,但你今年囡囡多人考.... 出年我細仔仔又重多人考....
我都擔心....

原帖由 silvia_ng 於 11/4/2010 22:10 發表

我而家都面對呢個問題....所以好驚妹妹今年考唔入哥哥間小學。因為我聽聞2010-2011果年, 已經有哥哥係樹讀, 細佬唔收既case了...(據佢呀媽話, 細佬仲叻過哥哥既, 但就連 2nd in都入唔到)...唉....擔心....

不過我 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

你好, 我囡囡都係2011年讀P1, 佢比較怕羞, 我都好担心INTERVIEW PERFORM 得唔好, 請問有無INTERVIEW 班的資料可以SEND 比我

[email protected]

THANKS

原帖由 share123 於 10-4-8 14:06 發表

我個小朋友上左幾個月喇,現階段係train佢地既presentation skills多d,遲d先教interview skills,我覺得都幾好.

hello,  我個女都係2011年升P1, 而家讀緊SJC, 程度幾深, 而家心水小學有德望同陳守仁, 的名校就無機會呀, 但係都找一間英小比佢, 請問九龍區有什麼心水

原帖由 豬芬 於 10-4-7 15:58 發表
你地好呀! 請問你地會選擇那間小學給自己的小朋友呢? 大家分享下:)

原帖由 flostangraphy 於 10-4-13 16:48 發表
嘩!! 你唔好咁嚇佢哋啦!!!
乜唔係咩名校... 但o係就超級多人考....
亦都係唯一,一間我知道既直資講明唔睇sibling...
我都覺得細佬仲叻過哥哥,但你今年囡囡多人考.... 出年我細仔仔又重多人考....
我都 ...

我估今年3300爭170個位
希望妹妹夠外向搭夠啦....佢學術上冇哥哥咁好。
‹ 上一主題|下一主題