用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 6) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 6) [複製鏈接]

我同我個fd都最鐘意咁教........責任一定比返佢地責 做人要分清楚是非嗎?唔好成日張d責任比左人地,就永遠唔關自己事.............

原帖由 Elona 於 10-5-2 21:51 發表
呢個辦法幾好喎, learning by doing 印象一家好深刻...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

咁咪要減肥囉 ............我羨慕你就真...........食來食去都唔肥

原帖由 Elona 於 10-5-2 22:03 發表
Mother Lau 你就好啦, 養到少爺肥肥白白, 我隻臭豬都算好食好住la , 但係始終係骨瘦如柴....

鐘意早d "down" 聲.........開定飯等你呀!!

不過唔知唔你口味bor......

原帖由 Elona 於 10-5-2 21:47 發表
雖然我已經食飽飯, 但係聽到見到都流口水 , 早知你今晚咁好送, 我就上嚟痴餐啦...

原帖由 motherlau 於 10-5-2 21:59 發表
唔好咁講ops:" /> ops:" /> 我煮來煮去都係呢dops:" /> .......

我用左d隔夜炒個咖喱蜆肉雜菜炒飯比少爺帶飯 ....

正 !佢d同學成日都羨慕佢個飯盒呢 !

原帖由 motherlau 於 10-5-2 22:02 發表
巧羨慕呀!!!!!

我個d會"嚴"貴 不過佢地會話............

咁不如唔好學la 吹賬.........

不過yoyo就唔係咁,佢係又要學又唔練,咁係咪仲.....

嘻!!有乜好羨慕呀...........隔夜咋...........

我要訓la.......明天要陪大小姐去你呀女學校考試

Good  night!!

呢科係佢比較好ge 一科..............祝佢順順利利

原帖由 IVANYOYOMA 於 10-5-2 22:19 發表

正 !佢d同學成日都羨慕佢個飯盒呢 !

原帖由 motherlau 於 10-5-2 22:36 發表
嘻!!有乜好羨慕呀...........隔夜咋...........

我要訓la.......明天要陪大小姐去你呀女學校考試

Good  night!!

呢科係佢比較好ge 一科..............祝佢順順利利mouth:" />

...

祝大小姐,成心所願 ! Good  night!!

大家有冇去自由個邊..............

睇到七嫂過身既消息

大家過去支持下七哥la.....

Mother Lau 口味呢家嘢你唔使擔心, 事關我係好"難"食既人, 除咗牛肉之外, 咩都啱食....

原帖由 motherlau 於 10-5-2 10:16 PM 發表
鐘意早d "down" 聲.........開定飯等你呀!!

不過唔知唔你口味bor......

Tomorrow is better

原帖由 tinetinew 於 10-5-1 02:17 發表
Hi,

我收唔到,煩請send多次!

yuk hei mum

tinetinew,
好彩我 save 咗, 請再收 PM.

Ivan好乖啊!
原帖由 IVANYOYOMA 於 10-5-2 21:41 發表

都好比佢自己負責任,不過都幾金,要做咁耐

其實ivan係想用人工買佢自己鍾意既嘢同想自己比錢考演奏級,我話依家同報,佢係都唔肯佢覺得貴. ...

化腐朽為神奇啊!
原帖由 motherlau 於 10-5-2 21:59 發表
唔好咁講ops:" /> ops:" /> 我煮來煮去都係呢dops:" /> .......

我用左d隔夜炒個咖喱蜆肉雜菜炒飯比少爺帶飯 ....

見到個主題, 有感而發, 借位發洩下.  自亞囡升了中一, 都未快樂過, 每日都為了她的學業, 態度大吵大閙, 星六同亞囡溫習UT, 又難逃命運, 還要比上某層閙我糟, 唔好發癲 ---> 好瘀   

一直想放手, 但你見佢1st term 成績滿缸紅, 佢還是無任何積極, 無事發生, 叫溫習, 你一走開, 就做其它野, 看漫畫, 畫圖畫, 發白日夢等等, 你講佢, 就話你繁, 如何放手!  有時真系好 down, 除了搵補習老師 (尋找中) 還可做什麼??  有了補習, 自律性如此不行, 會有進步嗎????

醒目開學勳章

原帖由 yeegi 於 10-5-3 11:54 發表
見到個主題, 有感而發, 借位發洩下.  自亞囡升了中一, 都未快樂過, 每日都為了她的學業, 態度大吵大閙, 星六同亞囡溫習UT, 又難逃命運, 還要比上某層閙我糟, 唔好發癲 ---> 好瘀   

一直想放手, 但你見佢1st  ...

歡迎你呀!

唔好咁唔開心啦. 你囡囡有冇話點睇自己第一次既考試成績呀? 依家d少年人要慢慢黎架. 得閒上黎傾下計或者呻下都好架, 有一大班f.1媽咪係度可以有商有量啦.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

Hello, 各位, 我呢個"新"人入來8下先. :)

原帖由 motherlau 於 10-5-2 20:54 發表
又燒 ..............辛苦你la......

希望快d好返la....

我近日都好懶,佢地呢個禮拜都冇淡好食 ....今日覺得自己有d衰........一早去買......煮左三一湯,白飯唔比"莊" ........... ...

嘩, 多謝你的煮野IDEA, 雖然未必有能力跟!

原帖由 ytpeople1 於 10-5-3 01:25 發表
Ivan好乖啊!

ok la !

原帖由 rfmc 於 10-5-3 15:01 發表
Hello, 各位, 我呢個"新"人入來8下先. :)

歡迎 !

原帖由 yeegi 於 10-5-3 11:54 發表

我諗我地嗰d大部份都係咁

建議你先了解囡囡成績唔好背後既原因, 係上堂唔專心, 係學校既課程太深....定係其他原因

知道原因後再針對問題去處理, 正如IvanYoYoMa所講我地d囝囡都有唔少激氣嘢, 而家細路真係比較難攪.....慢慢嚟啦, 你亦放鬆吓啦, 最緊要唔好破壞母囡之間既感情,  否則將來就冇計傾....

有咩唔開心就上嚟呻吓, 大家都會體會你既感受

原帖由 yeegi 於 10-5-3 11:54 AM 發表

Tomorrow is better
‹ 上一主題|下一主題