用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 未識講野既細 B - K1 interview
樓主: ChristinaH
go

未識講野既細 B - K1 interview [複製鏈接]

講下笑:

其實我咁樣...會唔會害左d面試班小左生意既呢 ?

我又來補充少少先

sc 英粵班 interview,如果你小朋友用英文生字答問題,老師係會要求個小朋友用番中文(廣東話) 答的。

如小朋友答 red,老師會問即係乜野顏色呀?小朋友要識答番 "紅色" 先至得架

原帖由 B.B.BaBa 於 10-8-12 09:58 發表
我又來補充少少先

sc 英粵班 interview,如果你小朋友用英文生字答問題,老師係會要求個小朋友用番中文(廣東話) 答的。

如小朋友答 red,老師會問即係乜野顏色呀?小朋友要識答番 "紅色" 先至得架 ...

嘩 原來係咁...好似仲難

嘩咁難既, 我小朋友連野都未識講架喎....點算

原帖由 B.B.BaBa 於 10-8-12 09:58 發表
我又來補充少少先

如小朋友答 red,老師會問即係乜野顏色呀?小朋友要識答番 "紅色" 先至得架 ...

原帖由 ChristinaH 於 10-8-12 10:03 發表
嘩咁難既, 我小朋友連野都未識講架喎....點算

老實講sc一年只會收好小細b 應該係一班左右

咁培正份問卷係即時當場填定之前係屋企填form就填?
thz

原帖由 NICOLE123 於 10-8-12 09:50 發表

培正
請問你為何會選擇入讀本校?

請問你會如何運用與貴子弟相處的時間

如何培養貴子弟之自理能力

民生

你對子女有什麼期望
你認為怎樣才是良好的家校合作關係
最欣賞民生書院幼稚園的是什麼

...

原帖由 elainetam 於 10-8-12 10:22 發表
咁培正份問卷係即時當場填定之前係屋企填form就填?
thz

都係佢寄表時寄埋比你.你交表時交番去既
有足夠時間比你好努力

sc 當然唔易考啦,咁多人爭喎。不過我覺得 sc 算係幾公平的一間幼稚園。

我同我個 friend 的小朋友(同是10月細b) 舊年都有去考 sc。我地住同一座 building,讀同一間中學的。我兩公婆係公司小職員,我 friend 係大學的 assistant professor,佢老婆係全職主婦。

interview 時我女全部識答,但扣唔到個扣 (but 認真嘗試),佢個女都識答好多野,but 有 d 顏色同有少少其他野答錯o左,我個 friend 口才好過我好多。結果 sc 收我個女,無收佢個女...

原帖由 B.B.BaBa 於 10-8-12 10:32 發表
sc 當然唔易考啦,咁多人爭喎。不過我覺得 sc 算係幾公平的一間幼稚園。

我同我個 friend 的小朋友(同是10月細b) 舊年都有去考 sc。我地住同一座 building,讀同一間中學的。我兩公婆係公司小職員,我 friend 係大學的 as ...

其實我都覺得算公平. 一關又一關. 以佢既名氣佢可以唔洗攪咁多野收哂最top既家庭就收工. 而且佢地既辦事效率同行政真係幾好.

原帖由 NICOLE123 於 10-8-12 10:37 發表

其實我都覺得算公平. 一關又一關. 以佢既名氣佢可以唔洗攪咁多野收哂最top既家庭就收工. 而且佢地既辦事效率同行政真係幾好.

呢樣真係要讚,由入去學校到出番來,只係大約 15-20分鐘,成個流程非常 smooth

Hi NICOLE123
多謝你詳細o既資料.  想問吓你關於porfolio o既問題.
請問你porfolio係自已做, 還是俾錢專門店做?
其實 in 幼稚園o既 porfolio 要有咩資料/內容?
porfolio 應該入application form 時交, 還是interview 時交?
咁培正收porfolio嗎?
Sorry, 咁多問題!
Thanks.

原帖由 NICOLE123 於 10-8-12 09:37 發表

我自己既普通話好普通囉 不過見到當場好多家長既母語都係普通話. 其實我自己事後想番...應該係當日過完一關又一關又要等.好多小朋友等到唔耐煩..走來走去/喊要走
我仔乖乖係度等. 做哂老師要做既野. 比左porfolio  ...

原帖由 Harebellv 於 10-8-12 11:41 發表
Hi NICOLE123
多謝你詳細o既資料.  想問吓你關於porfolio o既問題.
請問你porfolio係自已做, 還是俾錢專門店做?
其實 in 幼稚園o既 porfolio 要有咩資料/內容?
porfolio 應該入application form 時交, 還是intervie ...

hi
我唔想係度講porfolio既問題..一定又會有人回我
洗咩整呀 大把人無整都收左啦. 多餘

醒目開學勳章 貢獻勳章

我又來補充少少先

sc 事前已經問咗家長用乜語言面試
我地揀咗英文
所以無以上問題
我相信係因為你揀咗廣東話而小朋友無用廣東話答
恐龍家

del...........

原帖由 NICOLE123 於 10-8-12 10:05 發表

老實講sc一年只會收好小細b 應該係一班左右

全級k1 有25% 係細b, 唔只一班咁少

原帖由 B.B.BaBa 於 10-8-12 10:40 發表

呢樣真係要讚,由入去學校到出番來,只係大約 15-20分鐘,成個流程非常 smooth

聽講係用英文interview先有得咁快喎!  您係用中文in嗎? 都係20mins咋?

原帖由 MAMAMEEE 於 10-8-12 23:45 發表

聽講係用英文interview先有得咁快喎!  您係用中文in嗎? 都係20mins咋?

係,不過我係朝早 8:45 interview 的
可能早 d 會快 d 啦

醒目開學勳章

st cat interview 真係做得幾好
我9:50去到門口, 因為唸住in 10:00
點知去度先睇真張interview slip 應in 11:00
心唸大 wok, 去到唔入又怕阿女一陣樓計
甘就照入啦 ..
d 嬸嬸睇完都比我入
入到去同老師登記, 佢地睇一睇都無話我
照比我 in
結果真係約30mins走得 ...

原帖由 MAMAMEEE 於 10-8-12 23:45 發表

可唔可以pm我話我知咩係porfolio
係bk 係咁見到d mummy講 但我毫無頭緒
話我知係點整既.. 同有咩用?~

thank you very much!

原帖由 NICOLE123 於 10-8-12 11:57 發表

hi
我唔想係度講porfolio既問題..一定又會有人回我
洗咩整呀 大把人無整都收左啦. 多餘

醒目開學勳章

我的 B 現在仍是講緊 BB 話,仍未是好肯聽指令,看來都可以慳返不用報 SC 了。SC interview 通常是在幾月份?這類 B 有甚麼學校易收?THX。
‹ 上一主題|下一主題