用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁還是林文燦好D
樓主: clumsymommy
go

陳守仁還是林文燦好D [複製鏈接]

醒目開學勳章

小朋友係一組in,不過老師會一個一個去問問題。(我發覺小朋友集會時,老師已經開始同小朋友傾計,可能已經in緊。 ).

無second in,一 in 決定。

家長要同時間in,不過同小朋友分開in,文校長話in家長係唔計分喎!! (你信唔信??) (我諗如果家長in得差,可能會對印象分打折扣!!)

原帖由 clumsymommy 於 10-9-14 08:46 發表
咁我重有時間,唔該晒大家!  知唔知係一對一咁in,定係一組組玩咁嫁?  有冇second in嫁?  洗唔洗in家長嫁?
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

DO you mean the children needn't play together??

原帖由 Whitepine 於 10-9-14 09:17 發表
小朋友係一組in,不過老師會一個一個去問問題。(我發覺小朋友集會時,老師已經開始同小朋友傾計,可能已經in緊。 ).

家長要同時間in,不過同小朋友分開in,文校長話in家長係唔計分喎 ...

醒目開學勳章

The teacher will observe how the kid behave and response when he/she is in the group.

For example,

Can he/she understand the instructions the teacher give (in English and/or Mandarin)? e.g. queue up, follow the group to the designated classroom for interview. Don't run (I don't think anyone will do, most of them are bit scared!!!)

Can he/she feel comfortable if the parents are not around?(Independent??)

Can the children play together? I don't know!! But I never saw any kid running or playing during the assembly before interview.(I meant running around on the playgrounds, or playing toys/games when waiting!!!)

原帖由 cpcog 於 10-9-14 09:40 發表
DO you mean the children needn't play together??

smc,  

in 你, 2nd in,  呢兩件事兩個weeks 搞掂, 第三week 打黎叫你去註冊架喇, 你冇得再in 其他學校, 雖然係霸道d, 但佢都有一定的捧場客.

白松兄所言是,  一排隊時老師已經用英文問小朋友問題架喇, 其實已經in 緊

group in 時, 小朋友主動, 有笑容, 有禮貌, 去邊一間都係秘方呢 ~~~~
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

but.. my daughter isn't that active in front of teachers.. sigh... when I am not around, she will be another girl at once. :(

原帖由 bchi 於 10-9-14 12:44 發表
smc,  

in 你, 2nd in,  呢兩件事兩個weeks 搞掂, 第三week 打黎叫你去註冊架喇, 你冇得再in 其他學校, 雖然係霸道d, 但佢都有一定的捧場客.

白松兄所言是,  一排隊時老師已經用英文問小朋友問題架喇, 其實已經in ...

原帖由 Whitepine 於 10-9-14 09:17 發表

家長要同時間in,不過同小朋友分開in,文校長話in家長係唔計分喎 ...

緊係會計分啦...呀茂都唔信啦...

醒目開學勳章

如果唔係有關係,都唔洗見家長啦!!!!

原帖由 JackyBaBa 於 10-9-14 21:27 發表

緊係會計分啦...呀茂都唔信啦...

原帖由 Whitepine 於 10-9-14 22:03 發表
如果唔係有關係,都唔洗見家長啦!!!!

冇...呀文校長見家長等得悶悶地, 咪陪家長傾下計囉。

醒目開學勳章

我都幾喜歡同文校長傾計架,佢好nice!!!

原帖由 silvia_ng 於 10-9-14 22:09 發表

冇...呀文校長見家長等得悶悶地, 咪陪家長傾下計囉。

原帖由 Whitepine 於 10-9-14 22:34 發表
我都幾喜歡同文校長傾計架,佢好nice!!!

另保記劉SIR都幾"吹"得下

Will he go to LMC often?

原帖由 silvia_ng 於 10-9-14 23:00 發表

另保記劉SIR都幾"吹"得下

醒目開學勳章

咁in家長時係用英定中架?

原帖由 小思 於 10-9-15 03:22 PM 發表
咁in家長時係用英定中架?

你係香港人的話, 咪用廣東話in 囉 :)
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

似乎唔同級數喎!普通分析無問題,但自己個小朋友將會讀六年,梗係放在有保證的,有前科,有業績的,並唔可以靠簡介會或推介,你估買概念股咩?
‹ 上一主題|下一主題