用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 小一派位結果
樓主: 維豬豬
go

小一派位結果 [複製鏈接]

原帖由 wkceci 於 10-11-24 09:59 發表
你住土瓜灣都近,我住順利,要阿6:30am 出門口搭校車真係好慘,自己搭車也要 45分鐘。
我要明天下午去註冊,都會帶小朋友去睇下環境.

6點幾鐘出門口又真係好早喎, 咁咪要五點幾鐘起身,
平時又多功課做, 小朋友會好辛苦喎.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

原帖由 Fannylok 於 10-11-25 15:16 發表
維豬豬
我住將軍澳,可能下年搬返出來,等樂樂返學唔駛噤辛苦。我昨早都去左註冊,當堂定晒,好開心;陳瑞祺環境真係好好,不過將來周圍要起野就麻煩d!

樂樂依家都係一日一樣中文同英文/數學,同做E.NOPI, 驚小學會多d!

我係舊生,你 ...

如果環境許可咁就梗係搬出來住近d好啦, 始終六年咁長時間唔係一頭半個月, 唔使用得太多時間係返學放學度, 小朋友都會舒服同開心好多啦.
你係csk舊生呀, 我唔係呀, 對csk都係呢幾年至開始留意jer, 發現呢間學校好適合我對小朋友既期望同要求, 所以就一心一意咁希望仔仔可以入到呢間學校囉, 仲諗住如果咁唔好彩唔收呀, 我就會一、二輪都係只選佢一間, 再唔得就係咁扣門煩c佢既.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
http://www.babyhome.com.tw/bb/349338

原帖由 wensi 於 10-11-25 16:22 發表

你唔好以為住近d 返學會易d, 上校車遲d.  自行接送另計.  我有朋友就係咁搬去黃埔又搵唔到校車. 好煩吓工人又要帶住個細ge 去接個大ge!  就算有校車都要好早上車因為行好多條村先去CSK.

將軍澳一般 6:15-6:50am上 ...

我去註冊既時候都有位校車姨姨問我住係邊、要唔要搭校車, 我話想睇下條路線係點行先決定, 不過佢都話土瓜灣係無線既, 叫我留低左電話等佢安排下喎,不過就算有線我都想搭一程, 搭短既一程, 我屋企返到學校只係兩個站, 但要行斜路.
同埋想問下csk門口係咪唔俾車入既? 如果想自己楂車送應該係邊度停車既?
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 smallu2318 於 10-11-25 18:57 發表
見到你地小朋友入去心水學校真係登你地開心, 雖然我女女有排都未到升小一, 而家先2歲, 不過我將來都會同女女報, 可能自己係csk畢業生, 我真係好鐘意間學校, anyway congrats~~~~~ ...

咁你都好啖定啦, 你係csk舊生咁女女實無問題啦. 你女女升小學既時候應該有超多小朋友爭學位既喎.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 IJai 於 10-11-26 12:29 發表
何文田 victoria lo
-.-

我見我朋友個根德囡囡
K2 d 功課仲深過佢 K3
- -""

victoria既英文都會好淺既咪?
乜佢唔係英文幼稚園咩?
根德既功課我就無睇過啦,
但之前睇過約克k2下學期既功課,
中文已經寫緊﹕"我的爸爸做醫生"....哇, 個醫字真係寫到爆晒格呀,
數學已經寫緊加數, 但唔記得是否雙位加數啦,
我仔仔依家k3都未學到"醫"字呀, 仲要係依家至開始準備學加數jer,
小一真係好擔心會追餐懞既.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 Fannylok 於 10-11-26 18:30 發表

Wensi

我諗住一係搬返何文田/愛民唔駛坐校巴, 一係搬出藍田近屋企人, 6點幾就上車實在太早啦!

咁你如果搬去何文田有無人幫你湊小朋友呀? 定還是想搬去藍田屋企人幫手湊呀?
愛民係好住但我覺得好唔方便, 搭車唔係咁就腳, 個街市又好細, 我呢種c9級人馬最唔鍾意就係附近無個大街市, 日日無新鮮魚食啦.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 Fannylok 於 10-11-26 18:33 發表
[quote]原帖由 IJai 於 10-11-26 17:58 發表

唉 e + 果少少功課
扭下擰下 mee mee mo mo 都成粒中
將來不敢想像
/_\

我間學校的老師都講CSK係多功課, 希望 ...

係呀, 多男仔既學校就係有呢種好處啦,
大家都係咁好動坐唔定呀嗎,
我成日都覺得我仔仔有情緒病既, 情緒好既時候會好自動自覺咁做好晒功課, 直頭唔使我陪添, 實在令我受寵若驚.
情緒病發作既時候又話手累又話頭暈, 同我扭下擰下成個鐘都做唔晒一樣功課. 都真係唔敢想像到小一會變成點.
歡迎進入維豬豬愛的小屋

原帖由 Fannylok 於 10-11-26 22:56 發表

哈哈I仔, 我啱啱先為左練琴而鬧左一輪; 第時又有功課又有測驗黙書, 都真係要訓練自己EQ先!

係 lo 鬧到喊又要 tum 番
有時真係覺得搵緊自己笨
-.-

第時吾知會吾會同你個寶貝同班呢?

原帖由 維豬豬 於 10-11-26 23:36 發表

係呀, 多男仔既學校就係有呢種好處啦,
大家都係咁好動坐唔定呀嗎,
我成日都覺得我仔仔有情緒病既, 情緒好既時候會好自動自覺咁做好晒功課, 直頭唔使我陪添, 實在令我受寵若驚.
情緒病發作既時候又話手累又話頭暈,  ...

身同感受
but 我果隻仲衰
從來不自動自覺

victoria 玩 phonics 同傳統串英文 very different
e.g. phonics 串貓 "kat" 佢地會 accept
but 傳統 standard 就係 wrong lo

原帖由 KK555 於 10-11-26 21:29 發表
在網上的英文功課,要讀"The library" / "The dolphin pool",是不是Oxford Story Tree 的故事書 ? 因囡囡在幼稚園有讀相同書名的書.

好似係, 會派story book 返去讀, 讀完有工作紙做. 好似一個學期會買一兩本.

原帖由 IJai 於 10-11-26 17:58 發表

我未 apply csk 之前都睇過
但都係要渣住 d 功課先清楚多定少
@@

平時做得好 默書又好, 咪少一樣功課law! 改正都叫一樣.

好以默書咁, 錯一個字係成句抄3次.  錯8個字8句都好係野ga.

原帖由 維豬豬 於 10-11-26 23:14 發表

我去註冊既時候都有位校車姨姨問我住係邊、要唔要搭校車, 我話想睇下條路線係點行先決定, 不過佢都話土瓜灣係無線既, 叫我留低左電話等佢安排下喎,不過就算有線我都想搭一程, 搭短既一程, 我屋企返到學校只係兩個站 ...

係無土瓜灣線, 但好幾架車會經有位就可以接埋.

你地想坐早d 同人講, 人地要排吓d 路點走, 同夠人就無得搭.

自己開車可以入但唔可以留得耐, 唔係會block 死哂ga!

原帖由 wensi 於 10-11-27 00:59 發表

平時做得好 默書又好, 咪少一樣功課law! 改正都叫一樣.

好以默書咁, 錯一個字係成句抄3次.  錯8個字8句都好係野ga.

越聽越驚
e + 佢一個星期默十幾隻字
都一定錯 dd
呀~"~

原帖由 wensi 於 10-11-27 01:04 發表

自己開車可以入但唔可以留得耐, 唔係會block 死哂ga! ...

其實可以泊幾耐?
夜晚行過見成排車泊哂係度好耐都冇走

原帖由 維豬豬 於 10-11-26 23:01 發表

6點幾鐘出門口又真係好早喎, 咁咪要五點幾鐘起身,
平時又多功課做, 小朋友會好辛苦喎.

唔好係小朋友面前講辛苦, 係佢地心入面無辛苦ga! 人人都做到好平常.   我仔覺得係一種習慣.  我地一至日都around 7am 起身ga!

功課我仔係我返到屋企前多數做哂.   

如果小朋友發夢遊雲咁就無計,  我唔會陪做,  唔識留空可以問.  等我先做天光都唔掂.

原帖由 IJai 於 10-11-27 01:10 發表

其實可以泊幾耐?
夜晚行過見成排車泊哂係度好耐都冇走

可以泊幾耐?...........round 10-15mins 個條路係屋村ga 唔係csk ga!  
夜晚行過見成排車泊哂係度會第..............我朝早又唔覺, 可能走哂.

原帖由 IJai 於 10-11-27 01:07 發表

越聽越驚
e + 佢一個星期默十幾隻字
都一定錯 dd
呀~"~

take time and 平常心.  佢地俾我地想像中叻ga!

原帖由 wensi 於 10-11-27 01:15 發表
可以泊幾耐?...........round 10-15mins 個條路係屋村ga 唔係csk ga!  
夜晚行過見成排車泊哂係度會第..............我朝早又唔覺, 可能走哂.

夜晚 d 車
由景文樓一直泊到過哂 csk 個 A 閘 lo
我自己就從未渣車由果邊入過
but 我見呀叔 doo 好 free
揮下手就起閘
-.-

原帖由 wensi 於 10-11-27 01:16 發表
take time and 平常心.  佢地俾我地想像中叻ga!

但願如此 ba

各位mama放鬆d啦, 一陣攪到小朋友都緊張埋, 可能你地小朋友適應力超強呢, 唔好咁擔心啦 , 不過話時話我都好想我個女將來入到

原帖由 wensi 於 10-11-27 01:04 發表

係無土瓜灣線, 但好幾架車會經有位就可以接埋.

你地想坐早d 同人講, 人地要排吓d 路點走, 同夠人就無得搭.

自己開車可以入但唔可以留得耐, 唔係會block 死哂ga! ...

個校車姨姨話會打電話同我講有無得搭, 如果有我都係想揀一程短時間既搭, 返/放都無問題, 咁姐姐可以只接/送一程唔使走來走去囉.
再唔係就自己楂車囉, 不過我既返工時間咁無定時, 驚住會唔接得幾多次. 見到佢個入口度寫住要有許可證至入得, 仲以為唔俾入添, 如果係人都可以入到去咁楂車送/接又好方便喎.
歡迎進入維豬豬愛的小屋
‹ 上一主題|下一主題