用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 victoria interview
樓主: snow228
go

victoria interview [複製鏈接]

今天我們IN海怡果間,囝囝表現平穏啦,相比其它bb未見突出啦,不過個人覺得校舍唔係好大,因為囝囝返緊ymca pg,有好多大hall玩,相比有點不足,原因我只想個囝囝在幼稚園玩得開開心心,所以認為環境好重要,唔知大家點睇...

hi ALMENNG511
你地今日IN 幾多點呀? 我仔就3點.
你講得好ARM, 校舍真係唔大, 尤其個唱遊室TIM.  無記錯呢, 康傑好似仲大過維記.

原帖由 ALMENNG511 於 11-3-6 00:18 發表
今天我們IN海怡果間,囝囝表現平穏啦,相比其它bb未見突出啦,不過個人覺得校舍唔係好大,因為囝囝返緊ymca pg,有好多大hall玩,相比有點不足,原因我只想個囝囝在幼稚園玩得開開心心,所以認為環境好重要,唔知大家點睇... ...
奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

大家平常心啦, 我呀仔都表現唔好..其實維記開始行逐步推行IB課程, 所以即使有幾會我都只係比佢讀pre-nursery.. 唔收亦不覺可惜, 而且呀仔天生怕羞, 語言天份差, 返而喜歡寫字, 同埋好強觀察力, 自理能力好, 返而呢D跳舞唱歌唔係佢強項, 亦無謂迫佢啦..呢d好講緣份..

小艾比:我現3:30PM,康傑我都交左留位費啦,但有人話佢派位唔好,所以米又TRY下維記囉,其實學校IN我地之余,我地都要慬慎選擇比小朋友,但睇黎都不外如是....

回覆 40# LPN 的文章

我個女上次in迦南時就好差; 今次就OK
呢啲野都好講運

你係Victoria讀playgroiup如果平時表現好就當然一定有用啦
good luck

回覆 43# SmartCandy 的文章

請問佢行咗IB, 最大分別係乜?
我見佢而家啲派位成績都幾好.....

原帖由 baronng1 於 11-3-5 21:48 發表
其實唔知佢點比分....唔知係唔係每一group interview最好表現嗰一個小朋友先入到....希望唔係咁啦

你個B做到2/3;  咁請其他小朋友做到幾多?
同埋可以話俾我地知你小朋友邊個月出世?

我個女in細B班(8-10月出世) 同 ...

我個仔係10尾超細b,佢還要係早產仔比同齡差兩個月,好細粒.佢其實只係返方方pg,in既野同佢返學個d差不多所以佢識識地.我鐘意維記係因為佢真係跟返小朋友年齡分開in,咁大家相差唔會太遠.容易俾分,.我都撞到一個一齊係方方既同學仔,大我個仔三個月佢係第二間課室.呢個安排相當有心.

同班同學表現都好平均,大家不相伯仲,有兩個女仔識講"謝謝",我個仔只係識做動作,但我諗都ok. 我老公見到佢地個time table由九點至三點都有面試,以我地昨天粗略估計一日見大概800多人.咁就算佢收100人,都係8選1.機會真係唔太高.不過d老師真係好好,好有質素.

1. 我阿仔in康怡!唔知多唔多人in呢?我都好鍾意呢間學校!唔知升小學好唔好呢?
複製代碼

does anyone know how many students they are taking in Lower Kornhill? We forgot to check yesterday!

我個女in中康,我都唔記得左睇佢收幾多人... 讀緊PG,真的會有好處嗎?

我in完好鍾意呢間,但太多人爭!另外本一心畀個女讀方方,去完open day老公同我都唔想,太舊又亂。
阿女表現普通,同group又有家長同老師好熟,機會渺茫

我個女in寳翠園, 表現真係好一般, 但同組有個小朋友就十分失控, 又叫又喊, surprise嘅就係佢mommy 都失控, 係咁閙 "stop it" "what's wrong with you?" 連老師都俾個 mommy嘅反應嚇親  

我都想講呢, in 果日d 媽咪係show off 多過小朋友, 同場有個小朋友都係無咩反應d bb 黎, 佢媽媽就不停PUSH佢小朋友跟做, 但果個媽媽就響果段時間用晒3種語言, 普通話, 英文同廣東話, 全部都好流利o既.   但當時我聽到個心諗洗 5洗咁跨呢?

原帖由 baby-cj 於 11-3-7 12:02 發表
我個女in寳翠園, 表現真係好一般, 但同組有個小朋友就十分失控, 又叫又喊, 最surprise嘅就係佢mommy 都失控, 係咁閙 "stop it" "what's wrong with you?" 連老師都俾個 mommy嘅反應嚇親    ...

奇蹟只會發生在永不放棄的人身上~~ 8-)

海峰園

上星期六interview海峰園沒有storytime, 得會話同跳舞, 想知道正常?

請問有家長知道銅鑼灣PN收生多少嗎?
謝謝!

晞晞in hg 維記
有故事時間
上個slot 有六個人in
我個time slot 得三個人in
有個媽咪都係show off
一開波講英文 push個小朋友去做
眼尾都唔望下我地兩個mama
我心唸有一個噤的mama 個細佬大過都係噤
我個仔有d野唔願跟住做 我由得佢
心唸噤細過 我唔想push佢去做
考唔到就算

原帖由 Jcmfong 於 11-3-7 12:58 發表
上星期六interview海峰園沒有storytime, 得會話同跳舞, 想知道正常?

寶翠園都冇storytime, 只係老師在小朋友玩玩具時問他問題(1廣東話 + 1英文老師),另加唱歌跳舞,但沒有問家長任何問題

唔知負責講故事個位老師會否俾分呢?

大家知唔知佢地大約會幾時通知結果架???

原帖由 sleepykly 於 11-3-7 06:01 發表
大家知唔知佢地大約會幾時通知結果架???

海峰園 Mar 21-25
‹ 上一主題|下一主題