用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 "發展遲緩"兒童家長加油站...(part 2) ...
樓主: weiwai
go

"發展遲緩"兒童家長加油站...(part 2) [複製鏈接]

剛收到消息,我仔仔可以入到下年S位,好開心,唔駛去咁遠返私人S位。

原帖由 autunmbb 於 11-6-27 04:02 發表
剛收到消息,我仔仔可以入到下年S位,好開心,唔駛去咁遠返私人S位。

恭喜你喎, 你派左去邊間呀

原帖由 urme1997 於 11-6-27 11:33 發表

恭喜你喎, 你派左去邊間呀

派左去協康會。

回復 41# autunmbb 的帖子

恭喜哂~
出年派位咁快就知? CAC醫生同我講要出年3、4月再見阿仔,再按佢情況安排派位。

請各位baba mama投香港基督教服務處的童言有"技" - 言語訓練百寶盒計劃 一票, 截止投票是3/7/2011 11:59pm

-----------------------------------------------------香港基督教服務處"家長及嬰兒訓練服務轄下地區言語治療服務隊, 為了及早協助輪候言語治療的兒童, 現向李嘉誠基金會("基金會")"香港仁愛香港"提交了計劃書, 能否成功, 全賴你的一票!

計劃特色:

以"早期介入"為宗旨, 製作有系統 , 簡易實用的訓練工具, 讓家長在輪候服務期間能訓練及提升兒童的言語能力.

投票方法

1. 音頻電話系統 - 電話號碼 : 3699 8800

(投票人須以能顯示來自香港地區號碼+852的固網或手提電話號碼投票)

先按1字選擇中文, 再輸入項目編號 901489

互聯網投票

網址為 :
https://www.loveideas.hk/vote/project_detail.aspx?appid=901489

投票人須開立 『投票人户口』, 並提供姓名, 電郵地址及自行設立登入密碼

我們的編號為 901489

備註:

本處同時為天水圍幼兒及體弱及隱蔽長者提交申報項目, 詳情見項目計劃書(編號為901510及901512). 除了支持我們, 我們亦希望你能為他們投下神聖一票, 為有需要人士帶來希望.

你的一票對我們, 對語障兒童及其家庭都非常重要, 請支持我們, 投我們一票! 謝謝!

------------------------------------------------------

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

原帖由 methy 於 11-6-29 08:55 發表
恭喜哂~
出年派位咁快就知? CAC醫生同我講要出年3、4月再見阿仔,再按佢情況安排派位。

寫錯了,是派了下個學年,即係今年八月開學。

你要再見醫生,即係第一次見醫生時個仔未夠兩歲對嗎?我朋友都是這樣,差不多要派位就再見醫生決定要那種service.

好耐冇入來這個討論區了,但見到這個標題,忍不住分享下小兒的情況,希望大家互相鼓勵

小兒於1歲3個月已被診斷為global development delay,什麼手指指,牙牙學語都沒有,從沒有爬過,16個月才懂行,2歲半才懂單字,就連i位老師都提議他去S位,就在未到3歲去了S位,還記得在入學時,曾問社工有否成功例子,她說很少,個心實了!但路仍要繼續

為了加快進度,讀了S位仍繼續私人ST 和OT,每星期六8:30 要去到中環上ST,我住新界,就算幾冷,落好下雨,總是準時到達,是坐巴士的,跟住就趕去九龍上個人訓練+小組社交,每天下班都趕回家做訓練

終於在他4歲3個月左右,再由S位轉去E位,而且很幸運地區內一間很有名氣的幼兒園收錄了他,我沒有隠瞞他於S位的情況,就連S位中心主任,社工及老師都很驚呀,以為我有所隠瞞,起初很擔心,怕他追不了,但老師都很有愛心,感謝主,到現在9月升小一了,雖然仍有很多地方要追趕,但總算過了一關又一關

希望大家要繼續努力,要面對及接受孩子不足之處,才可真正幫助孩子,加油

原帖由 yookko 於 11-7-2 22:07 發表
好耐冇入來這個討論區了,但見到這個標題,忍不住分享下小兒的情況,希望大家互相鼓勵

小兒於1歲3個月已被診斷為global development delay,什麼手指指,牙牙學語都沒有,從沒有爬過,16個月才懂行,2歲半才懂單字,就連i位 ...

好鼓舞既分享~

私人s位唔收我阿仔.因為未識行,唔知邊間會收呢 ?

如果小朋友真係需要s位, 真係早d入讀好d. 第一, s位所有training都好intensive同埋d老師真係好有耐性同愛心. 如果只係發展遲緩, 兩年其實都可以有好大既進步, 當然都視乎家長係屋企有幾恆心去做training喇. 不過如果想轉出normal, 就唔好拖到k3先轉出去, 因為真係跟唔上...
我小朋友成3歲先讀s位, 讀左兩年, 依家預備返主流k1, 駁唔到k2, 因為課程進度真係差好遠.... 即係阿女將會遲同齡小朋友一年入小學. 如果家長想玩自行派位就冇左10分適齡入學既分. 所以愈早去到cac做評估同排位, 對小朋友同家長長遠都係一件好事.

想幫個朋友問下,希望大家可以幫下手啦!她的囡囡肌肉很緊,成歲幾坐都唔穩,就快兩歲雖然識行,但係行得很笨拙,常常跌倒,她不喜歡跟其他小朋友一起玩,有眼神拉觸,但只會眼定定睇著你,也不喜歡跟其他人說話,見到陌生人會驚到成個人震晒,而且她十分偏食。請問她有沒有發展遅緩的問題呢?

原帖由 wing_BB 於 11-7-7 09:29 發表
想幫個朋友問下,希望大家可以幫下手啦!她的囡囡肌肉很緊,成歲幾坐都唔穩,就快兩歲雖然識行,但係行得很笨拙,常常跌倒,她不喜歡跟其他小朋友一起玩,有眼神拉觸,但只會眼定定睇著你,也不喜歡跟其他人說話,見到陌生人會驚到成個人震 ...

其實我地都係家長唔係專業人任,叫你個朋友找個普通私家醫生寫信轉介去政府CAC評估啦,係CAC等見醫生要半年,再排1-2年排服務,有擔心就去見醫生,如果到時真係有特別需要,早排隊早見醫生早d有服務,如果到時醫生話無事咁個心都定d啦。

CAC website.

http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/scope_ser/scope_ser_client.html

其實我吾係好明呀! 課程進度真係差好遠- 可吾可以詳細d講吓呀? 因為我個仔在過去一年s位有學日期,星期,大小,高矮,長短,空滿,一吾一樣,約5個形狀,常見的10種顏色,各節日的特點,如聖誕節有聖誕樹,新年要拜年,夏天去游水,冬天食火喎,警察去捉賊,消防員去救火,寫中文字-山/口/十/一/土,英文字-L/H/T/E,每月主題都有教一些英文生字如policeman/fireman等等.....每星期都有3張工作紙及長假期10張工作紙.....K1主流的課程進度還有什麼要做呀? 請指教。

其實我都有朋友的小朋友在活動教學的學校讀k1,佢返學返半天,仲冇長假期功課,工作紙只係連線,仲未有寫字。

另一個朋友仲好笑,佢個仔讀國際學校k1,日日返去玩,做drama,唱遊,佢話個仔返學都吾知學咗d mug,要另外幫佢報enopi數。

所以我吾係好明你的意思,其實你係吾係講緊名校的
課程進度呀?

原帖由 valmom 於 11-7-6 22:11 發表
如果小朋友真係需要s位, 真係早d入讀好d. 第一, s位所有training都好intensive同埋d老師真係好有耐性同愛心. 如果只係發展遲緩, 兩年其實都可以有好大既進步, 當然都視乎家長係屋企有幾恆心去做training喇. 不過如果 ...

請問你小朋友現在幾大?
=> 4歲3個月

讀咗幾耐同埋幾多歲嘅時候會教你所講嘅內容?
=> 3歲5個月入學到現在的10個月內教的。每個月有一個主題,12月-1月教冬天,2月教新年,3月教交通工具,4月教復活節+食物,5月教職業,6月教端午節+夏天。

可吾可以轉組? 我個仔都教到50啦...但老師話test過佢係可以去倒150。

原帖由 ikebukuro 於 11-7-7 23:39 發表
唉!我個仔讀咗S位七個月喇,到而家都仲係教佢1-10,但其實佢未入讀s位前都已經識哂(我教到佢50喇!),同個老師反映過,老師就不停話強化,死未!我諗就算會喺度讀足三年,都未教到你所講嘅嘢,所以我真係似乎要另作打算!莫講話K1,連N1都接 ...

‹ 上一主題|下一主題