用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 kts vs 新油天
樓主: js829
go

kts vs 新油天 [複製鏈接]

回復 39# donutshop 的帖子

我都覺得有壓力。你地會不會解釋乗數的原理,抑或照背就可以?

另想請教學公文英或公文數教有無用?定係學奧數會好D?

Hi Crystal

我囡囡沒有報讀以上課程, 所以不便比意見

Hi Junemum

照背就可以, 因為教課書是先教原理,再教x數..

參加學林數或數研啦.  好多名校既小朋友都係讀是但一樣架.

原帖由 crystalwsm 於 11-6-15 17:21 發表
近呢兩個禮拜已經背緊乘數表啦,而家背到"6",基本上阿囡三至四日左右背識一組,相信上小一前應該背識,呢方面我都唔係好擔心,多謝你的建議!

另想請教學公文英或公文數教有無用?定係學奧數會好D? ...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

先背1, 2, 5, 10.
再背3, 4, 6, 9
最後背 7, 8
因為7是最難背的.

原帖由 donutshop 於 11-6-15 17:46 發表
想問你們用什麼方法教小朋友乘數? 謝謝指教
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

粉紅虎:

我諗我地暑假要學定除數啦.

原帖由 粉紅虎 於 11-6-15 17:13 發表
如果是讀kts 的話, 最好暑假背定, 等小朋友有初步概念,

未讀小一前我都沒有同囡囡背X數表, 諗住學校教過時才背,原來我比其他人遲了, 有些小朋友在K2 OR K3 已背, 到上小一時,有印象就容易上口, 讀小 ...

多謝你嘅建議,今年暑假我會開始比阿女補數,因為佢間幼稚園D數實在太淺!!

原帖由 Fionyiu 於 11-6-15 19:09 發表
參加學林數或數研啦.  好多名校既小朋友都係讀是但一樣架.

無講原理架,我就順序由2開始,跟住3、4、5、而家背到6,念口簧架咋,但我唔係要阿囡坐定定死記硬背,我只係晌朝早等校車時背幾句,夜晚沖涼時又背幾句,我講一句佢講一句,背吓背吓就識!

原帖由 junemum 於 11-6-15 18:09 發表
我都覺得有壓力。你地會不會解釋乗數的原理,抑或照背就可以?

回復 45# Fionyiu 的帖子

多謝提點,昨晚試過唸三個。要繼續努力。

我之前無諗過咁快要背X數表,仲慢慢上小學才開始添,睇嚟要快D教呀女先。
另外你們覺得學公文中好不好?可否幫到忙?
原帖由 crystalwsm 於 11-6-16 01:54 發表
多謝你嘅建議,今年暑假我會開始比阿女補數,因為佢間幼稚園D數實在太淺!!

謝謝你的提意!
原帖由 Fionyiu 於 11-6-15 19:11 發表
先背1, 2, 5, 10.
再背3, 4, 6, 9
最後背 7, 8
因為7是最難背的.

原帖由 junemum 於 11-6-16 09:22 發表
多謝提點,昨晚試過唸三個。要繼續努力。

昨晚都背了1和2的乘數, 大家努力!

大家好,我都有一個苦惱問題,我個小朋友都在KTS留了位,到了6月4當天大抽獎失敗了後,就即時交了幾份個人履歷到心儀津校,盼望有面試機會,上星期已面試了一間,現在嘉諾撒聖家(九龍塘)校,通知下星期面試,我真係唔知去唔去面試好,KTS我知道係一間好好的小學,但聖家又好像一點也不差,真的很忐忑,怕做錯決定影響小朋友日後發展......

回復 53# iristam 的帖子

我們也曾面對要在聖家與九小之間選擇, 最後(其實也很早已)決定讀九小。個人覺得九小會比較全面和愉快,而且很喜歡它的校園。

junemun及各位您們好,想問問大家,我小朋友現在傳統幼稚園讀書,亦頗適合,屬受得谷的一類,但從平日生活中觀察她,覺得她一玩就會好癲,有時聽唔到人請野咁,請問在九小上課時,會否太活動化及放寬的,因有感太活動的方法不合我小朋友,佢會個心唔知飛咗去邊的,所以好想知道九小是怎樣上課的,謝謝各位........

回復 55# iristam 的帖子

iristam, 小女九月才讀小一,未知實際情況。相信有其他家長可以回答你的問題。

KTS la ...

Iristam,

你唔洗擔心啦, kts好嚴呀, 一年級既小朋友容易犯錯, 有時會被老師小息時去罰企, 寫手冊, 甚至老師會致電家長詳談小朋友既情況, 有d頑皮d既可能要見訓導老師.  但學校同家長是携手合作, 幫個小朋友.  小時唔教好, 到高年班就會好難教.  所以kts既小朋友一般都好乖同有禮貌.  

上課時係好傳統既, 但我相信會有堂上活動, 使課程更加生動有趣, 幫助小朋友吸收知識. kts可以說是既傳統又活動.  仲有佢地好多時都有不同主題既星期活動, 午休時有不同既攤位遊戲俾小朋友去玩, 如常識周, 數學日, 英文日, 等等....小朋友會好開心, 既在課餘時間學到野, 又可以玩, 又有小禮物, 小證書, 所以小朋友好鍾意返學.

原帖由 iristam 於 11-6-16 13:57 發表
junemun及各位您們好,想問問大家,我小朋友現在傳統幼稚園讀書,亦頗適合,屬受得谷的一類,但從平日生活中觀察她,覺得她一玩就會好癲,有時聽唔到人請野咁,請問在九小上課時,會否太活動化及放寬的,因有感太活動的方法不 ...

Fionyiu, 唔該晒你呀, 聽落真係唔錯的........

回復 2# Fionyiu 的帖子

Fion

聽完你咁講, 我都要轉去讀 KTS 讀呀
教育王國以外之相冊連結已被刪除
‹ 上一主題|下一主題