用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 知唔知民生書院今年小六有幾多人讀回原校 F. 1 ? ...
樓主: Bonnie
go

知唔知民生書院今年小六有幾多人讀回原校 F. 1 ? [複製鏈接]

原帖由 kaayee 於 11-8-2 12:49 發表
Bonnie,

唔該哂你, 睇黎我地兩個小朋友都係邊緣人, 唔知博唔博民生好, 就算博到, 成績唔係咁TOP都驚佢讀唔上......

kaayee

所以先咁擔心...差一兩分..名次已經相差好遠..

仲要睇吓大少狀態好唔好...

希望穩守全級100-110 之內...

博佢有d叻同學自行走去d 仲叻嘅學校..又博有d出國留學.. 咁計計吓都有機...

再者..校長都話自行30% 都會盡量收番自己小學生

今年d資料//希望開學後 , 校長會公佈啦 ...

總之我哋呢d邊緣人.  仲有排驚...

有民幼的家長同我講全級考100名之內都可以直升喎.
唔知e+仲係唔係甘呢?

回復 1# HelloKitty 的帖子

當年有朋友女兒是2007年升中一(今年升中五,推算回去的年份)由於呈分名次是208/308,當年小學有在呈分成績上編A1,A2,B1,B2&C五等分數的代號
即A1,A2必收(只要填民生為第一,根本不須經搞珠必收A1,A2) ,B1,B2進入搞珠內B1+B2總和>直屬預留的位,當年朋友想都係自行考培道啦,但女孩不想,決定等搞珠完再算,結果入左民生.另外想話你知民生是盡收晒小學的,當年240位,收左小學超過210個.

回復 43# sowasabe 的帖子

甘都收得幾多喎, 即係民生都有B2的學生唔少喇.

回復 1# HelloKitty 的帖子

民生以前(半日製)時代, 小六畢業氐超過300人,中學收回小學生超過210人,但中學生學額是40人*6班=240人,即盡收自已小學的學生,所以,估計現在小學只有200多少少,要原校升中并不難.再講一樣,民生的學生是很有歸屬感的,當年考全級第一至第十的都在原校升.

原帖由 sowasabe 於 11-8-4 16:45 發表
民生以前(半日製)時代, 小六畢業氐超過300人,中學收回小學生超過210人,但中學生學額是40人*6班=240人,即盡收自已小學的學生,所以,估計現在小學只有200多少少,要原校升中并不難.再講一樣,民生的學生是很有歸屬感的,當 ...

今年 F.1 縮了一班 (由`6變5) ..P.6 亦配合由6縮 5.
如果 F.1 每班人數不變 (當佢40個) ..即有200個位
直屬學校可收 85%  = 170 位
170 位內 70% 係必收 (119 個) .. 30%留俾自行 (51 個)
學校又有權响自行嗰51 位內盡收番自己小學生 ..
所以我哋呢班 " 中游 " 份子..來年努力或保持唔她好差..
都可以博吓或求吓...讀番自己中學部..
我估若全班考 25 或以上...收番機會都好大..
希望無計錯啦 !! 各位民小嘅同學仔來年要努力呀 !!

[quote]原帖由 Bonnie 於 11-8-8 10:38 發表

聽P.5的家長會話因要配合新高中關係,現在每班只可容納35人, 即中一係35 X5=175人, 預10個留班位, 即165個位, 50個位自行收生, 1X個位比政府攪珠, 大概9X個位比自己小學, 但聽講自行收生好小收番自己小學學生, 會收出面勁D概人. 唔知我有冇聽錯或計錯, 有錯請見諒.

小五家長會上校長都有說自行收生未必一定收民小學生,這樣做都是理解的,有得揀當然揀最好。如果依kaayee所說,現在變相縮了超過一班半,真是除了努力外,還要靠運氣。

原帖由 kaayee 於 11-8-8 16:35 發表

聽P.5的家長會話因要配合新高中關係,現在每班只可容納35人, 即中一係35 X5=175人, 預10個留班位, 即165個位, 50 ...

原帖由 kaayee 於 11-8-8 16:35 發表
[quote]原帖由 Bonnie 於 11-8-8 10:38 發表

聽P.5的家長會話因要配合新高中關係,現在每班只可容納35人, 即中一係35 X5=175人, 預10個留班位, 即165個位, 50 ...

唔係喎..留班位應該唔會响呢度扣架..
175 x 85% = 149
149 x 70% = 104 for 民小
149 x 30% = 76 for 自行
175-149 = 26 for  叩門 / 熟人 (校董)  / 留班

以我所知,學生within100名內都是guarantee入返民中,因為被訥入band 1組別。每年都有少許分別,視乎TSA成績再分配各組別的學生人數。
B grade 學生就要看你隨機No, 睇你彩數。可能你是band 2 頭入唔返,比個band 2尾入咗,派位遊戲就係咁玩ga!
當然,100名後的也會是band 1,有幾多,我不大清楚。所以,最保險是入到100名內。
其實,民中的外來生也不少,我估計約有20-30人,我未統計過,不過,相信他們在其就讀的小學都應是名列前茅的。

原帖由 gogolaw 於 11-8-17 09:17 發表
以我所知,學生within100名內都是guarantee入返民中,因為被訥入band 1組別。每年都有少許分別,視乎TSA成績再分配各組別的學生人數。
B grade 學生就要看你隨機No, 睇你彩數。可能你是band 2 頭入唔返,比個band 2尾入咗,派 ...

上次講座..中學校長話上年收咗 36 個外來生
而自己小學就有 169 個  (因上年仲係有6 班 F.1)
今年就未有資料...所以好想今年上 F.1 同學仔嘅媽咪分享下...

原帖由 Bonnie 於 11-8-20 22:43 發表

上次講座..中學校長話上年收咗 36 個外來生
而自己小學就有 169 個  (因上年仲係有6 班 F.1)
今年就未有資料...所以好想今年上 F.1 同學仔嘅媽咪分享下... ...

好似約有30人,收返14x上小學。

今日5年班 升上6年班 編班 ..

呀仔個班拆散晒...35人...3 個留班...
約每6-7個分去5班..

好彩有2 個好朋友同佢一齊...希望佢今年努力 D ..以入番民中為目標啦...

你地好似計錯數! 我以2010-2011年幫你計吓:

民生書院本來6班, 中一人數36*6=216, 自行收生216*30%=65
不過因為政府突然話要縮班, 現在5班, 中一人數36*5=180, 可能中學為小學好, 同政府爭取保持原先的65個自行位, 而留班位2*5=10, 所以统一派位的直屬保留位(180-65-10)*85%=89,  统一派位甲部(180-65-10)*15%*10%=2, 统一派位乙部非保留位(180-65-10)*15%*90%=14.  
啱數喇!

2010-2011年學位分佈如下:
自行收生 = 65
留班位 = 10  (如果少人留班,餘下即是叩門位)
统一派位甲部 = 2
统一派位乙部
九龍城  非保留位=12  直屬保留位=89
油尖旺  非保留位=2

假設:
小學小六有220人: 有50%Band1=110, 40%Band2=88,
民生自行收了40位民小Band1,
民小只有10位Band1從其他途徑(e.g.直資,自行和統一派位選他校)離開民生,
甲部沒有民小抽中,
叩門位有6個而沒有收民小.

參與抽統一派位乙部直屬位時的民小有60 Band1 + 88 Band2 , 因為Band1優先抽, 而且直屬保留位 > 參與的Band1學生, 所以這60位Band1一定收, 餘下(89-60)=29便給88位Band2去抽, 即是有59位Band2抽不到, 由於那12個非保留位應該被同校網的Band1分晒, 所以這59人無得再抽而出局.

這個模擬出來的結果會是:
中學中一有4人留班
收了民小100位Band1和29位Band2
收了(25+2+12+2+6)=47位外來生
合共180人

出年只要確定自行收生是65還是54又再計計, 估吓自己三次呈分試大約全級考第幾, 是否屬Band1, 你便大約知道升上民中的機會, 如果屬Band1我估會sure win, 如果屬Band2就睇彩數, 因為抽獎不計Band2頭定Band2尾, 分分鐘考後面抽贏考前面! 祝你們好運!

P.S. 請你們攪清楚, 小六學生Banding與TSA考試...無關...無關...無關!

咁大概考全級幾多係sure win 同埋考幾多屬Band 1生?  全級9X係唔係好危險?

原帖由 kaayee 於 11-8-24 11:47 發表
咁大概考全級幾多係sure win 同埋考幾多屬Band 1生?  全級9X係唔係好危險?

我而家很忙, 這個問題有啲複雜, 遲啲再上來傾過.

民生書院2010-2011統一派位的學位數字:

甲部: 跨網不受限制
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1580/uca%20hb_2011.pdf

乙部: 九龍城校網
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/kl3_2011.pdf

乙部: 油尖旺校網
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/kl1_2011.pdf

民生書院 2011-2012 "估計" 學位分佈:

假設每班維持36人, 中一5班共36*5= 180人
自行180*30%= 54
留班位2*5= 10
統一派位 甲部跨網(180-54-10)*15%*10%= 2
統一派位 乙部直屬保留位(180-54-10)*85%= 99
統一派位 乙部非留位(180-54-10)*15%*90%= 15

自行54
甲部  跨網不受限制2
乙部
九龍城校網   非保留位12  直屬保留位99
油尖旺校網   非保留位3

待續...

最壞情況

假設民小2012小六共209人(50%Band1=105, 40%Band2=84, Band3=20),

如果民中決定全部自行收生不收民小, 要盡收外來精英, 由於龍年形勢惡劣, 連民小的精英連直資自行等也不他求, 目標直指民中, 九龍城校網的非民小Band1學生以民中為統一派位乙部第一志願者激爭至10人, 民小沒有學生在統一派位甲部被抽中.

統一派位處理民中直屬保留位情況如下:
105位Band1抽99個直屬保留位, 即是餘下6位不幸的Band1學生再與街外的10人,共16人抽民中於九龍城校網的12個非保留位, 如果唔好彩所有街外人都抽中的話, 結果會是民小有101位Band1升民中, 但有4位Band1, 84位Band2和20位Band3出局.

當然事實理應不會咁極端, 只說明一下怎樣操作.

一般情況(大約估計)

民中自行收生54個位, 如果多收民小的Band1, 便等於多收民小的Band2, 我想她只會收部份民小(假設20位Band1), 至於民小的尖子理應有不甘心升上民中而投考直資,或自行被其他名校吸納, 或派位放棄民中直屬, 少計假設共有22位Band1. 民小沒有學生在統一派位甲部被抽中.

統一派位處理民中直屬保留位情況如下:
(105-20-22)=63位Band1抽99個直屬保留位, 即是餘下(99-63)=36個直屬位給與84位Band2學生抽獎,結果會是民小有83位Band1和36位Band2升民中, 但有48位Band2和20位Band3出局. 另外22位Band1人各有志.

學生Banding當然靠估, 不過你地呢啲咁多直屬保留位的case, 就算估錯都無傷大雅.  明天有空再續...

死啦..聽咗 3 次講座..中學同小學校長都無 redkoni 講得咁複雜..唔通校長呃我哋...或是佢怕我哋唔明...用 D 比較簡單嘅方法去解釋..

但我可以好肯定校長話上年收番民小 169 個學生..而外來生就有36 個 ..

開學後好快會有講座...會用 redkoni 條 form 問一下校長..

如果真係咁計..就會有好多中游嘅民小生上唔番民中...
‹ 上一主題|下一主題