用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔聖約瑟vs高主教
樓主: hanghang2008
go

灣仔聖約瑟vs高主教 [複製鏈接]

原帖由 hanghang2008 於 11-11-12 12:32 發表
我c6係st.Joe old boy, 佢成日plan定個仔要入番st.joe. 所以先問下st.joe係咪真係咁好.

但係學校同家長都好谷,要有心理準備做6年長期抗戰。
我見我個fd呢兩年評分試為喺St Jo個仔仆心仆命。多咗好多白頭髮,同脾氣暴燥咗!

高主教都唔少壓力架。true story!
再諗起肇輝臺條路,地理上兩間好似好近,但係實際行,RC遠好多!

我覺得兩間都不錯,當年阿仔都是考到高主教,但第一輪幸運地以20分入了聖若瑟,我們放棄了高主教,聖若瑟沒有想像中的辛苦,阿仔現在已經二年班,暫時我對學校各方面都很滿意。

若第一輪失敗了,我們一定會讀高主教,因為我們並非灣仔區,大抽獎的機會接近零。

原帖由 feiji 於 11-11-11 11:04 發表

Usually Catholic schools seldom mention their old boys' names.  They tend to be more low profile.

RC may or may not welcome that kind of publicity brought by Old Boy TVB Mark Lee.

In any event, most people I talk to say they would definitely pick St Joe.

原帖由 sheep30 於 11-11-12 23:43 發表
我覺得兩間都不錯,當年阿仔都是考到高主教,但第一輪幸運地以20分入了聖若瑟,我們放棄了高主教,聖若瑟沒有想像中的辛苦,阿仔現在已經二年班,暫時我對學校各方面都很滿意。

若第一輪失敗了,我們一定會讀高主教,因為我們並非灣 ...

低年班同高年班會好唔同。祝好運!

原帖由 SCKnight 於 11-11-13 10:53 發表

低年班同高年班會好唔同。祝好運!

不同在哪裏?

小三才開始辛苦. 但比起很多學校. 小一已經完全沒有餘地的辛苦. 已經好好了.

原帖由 nnmama 於 11-11-13 15:07 發表

不同在哪裏?

一定st joe, RC 差好遠. St joe 乃香港十大之一。我想99%會選st joe, 那1%係女仔, haha.

原帖由 w_y 於 11-11-11 11:19 發表
一間間啦....喇吧仔就點都講唔上 low profile. 不過我只知唐唐讀過培正, 唔知佢讀過RC....mmm, 可能母校都唔想提?!

其實喇沙仔都唔係高調, 我地只係為自己母校覺得自豪, 我覺得喇沙仔都係識英雄, 重英雄, 天大地大, 香港好多男校都好好

如果論港島區收男仔的傳統學校, 我的個人排名如下

AAAA: St. Paul's Co-Edu
AAA: 聖約瑟和華仁
AA: 聖保羅男校 (轉直資自行收生, 有望升級)
A: 高主教和聖類斯

What's the ranking of DBS and YW then?

原帖由 lugano 於 11-11-24 12:21 發表

其實喇沙仔都唔係高調, 我地只係為自己母校覺得自豪, 我覺得喇沙仔都係識英雄, 重英雄, 天大地大, 香港好多男校都好好

AAAA級: St. Paul's Co-Edu
AAA級: 聖約 ...

原帖由 lugano 於 11-11-24 12:21 發表

AAAA級: St. Paul's Co-Edu
AAA級: 聖約 ...

依幾年明顯地華仁跟聖約瑟已經唔同ranking,我覺得咁排會洽當些:

St. Paul's Co-Edu >/= 聖約瑟 > 華仁

RC 中學係好包容,唔係好 push,只要係 RC 學生,能力差都可以畢業,學校唔會俾說話你聽。

講起 RC,我會想起羅國洲,麥當傑。

原帖由 yckd 於 11-11-24 13:29 發表

依幾年明顯地華仁跟聖約瑟已經唔同ranking,我覺得咁排會洽當些:

St. Paul's Co-Edu >/= 聖約瑟 > 華仁

首先講講, St. Paul's Co-Edu/聖約瑟/華仁, 呢 3 間都係我 Dream School

講開"小一選校", 其實小學都冇公開試數據, 好難以成績定奪, 我始終覺得聖保羅男女在認受性方面係最頂班, 如果錢唔係問題, 而聖保羅男女和聖約瑟呢兩間 Dream School 都收, 我一定選聖保羅男女 (可惜我又冇錢, 個仔又冇咁叻….. 嘻嘻)

聖保羅男女收好貴的學費, 當然學校師資, 教學質素, 校園設施真的很好, 記得參觀過佢地黃竹坑校舍的設施真的很完善, 尤其個 Orchestra Room, swimming pool and library真係好 impressive.

憑其貴到飛起的學費都依然引來全港家長熱烈追捧, 其吸引力可見一斑, 位處灣仔活道街尾的聖約瑟在整體軟件和硬件上真係很難同佢同級

如果你講"中學選校", 我有另一番意見, 不太認同香港華仁比聖約瑟差 (九華另計), 對一間學校的分析不會只參考今天的中學成績去睇, 如果只係純論成績, 不如Go for 鄧顯和林護, 駛乜讀有濃厚歷史背景的傳統名校吖

分析一間學校, 我會從多角度去睇, 縱觀以下 criteria, 我覺得港華和聖約瑟差不多

(1) 學校歷史
(2) 過往成績
(3) 現今成績
(4) 校風
(5) 校譽
(6) 舊生社會成就
(7) 舊生 Network
(8) 辦學團體理念
(9) 對現校學生觀感
(10) 個人認識的舊生

我心中始終覺得聖保羅男女才是真正 top notch, 有機會weekday 3:30pm從麥當勞道坐12A 巴士或遊走金鐘 PP 島或長江中心電梯向匯豐方向, 此時段均會碰到很多聖約瑟和聖保羅男女的學生

觀察於微, 你就會明白我所講兩間學校學生的分別, 聖保羅男女超班學術成績和歷史不用多談, 能夠培養出學生整體上彬彬有禮, 有氣質, 有修養才是一間超級名校的真正王道

回復 54# lugano 的帖子

Well analyzed! Thanks for sharing.
‹ 上一主題|下一主題