用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望簡介會
樓主: bon_bonny
go

德望簡介會 [複製鏈接]

原帖由 simsimwong 於 11-11-22 15:59 發表
will all u 'mind' it is a pure girl school? is it not good to let girl to admit girl school since kindergarten>??

i don't mind pure girl...女仔講野同學野一般都比男仔快dd, 全女班學習進度應該會高d...

好白痴咁唸, 個女到小學中學時期做lesbian都好過比人搞大個肚...嘩哈哈

wow, you are so funny!!
its true that some of them may have this tendency as always so close to girls for such a long time, but i can say, quite lots of them will be back to ''normal'' when they go to univeristy and meet more boys......

我都有去個簡介會, 聽完之後真係超喜歡!!!! 不過仲有3weeks 先 interview, 好想帶呀囡入去行行..hehe !

my girl is studying in K1. Good Hope is great!

Hope can help you.

S Pauline Mic
Is it good to study in a girls' School?

I have heard many parents expressing worries of letting their daughters studying in a girls' school for fear that they may grow up with pyschological problems. In the SCMP today, there is an article "How MIssion Schools gave Girls a Chance" and several educators have these opionions to offer:

They said girls tended to mature faster - intellectually and emo...tionally - than boys, so co-educational classrooms might be harder to teach and monitor.

"Secondary school is a time when young people are very curious, and easily distracted," Lau said with a laugh. "It is easier to focus on studies and other parts of personal growth in a same-sex environment. Also, girls can be more `themselves' among girls, without boys around."

So dear parents, thank you for your trust in us. We will do our best to nuture your girls to be elegant ladies with qualities of future leaders.

原帖由 LaiMing1966 於 11-11-22 16:25 發表
it's one of my concern

德望係一間好著重德育的學校, 學校好強調要train d 女孩做”elegant lady” throughout 15 yrs’ education. 例如幼稚園老師會教小朋友女仔的基本manner, 穿裙子坐下要自己掃好裙子坐. 而且會教導小朋友有愛心, 如小朋友病了老師會叫班上小朋友一起為病了的小朋友祈禱. 學校講明佢地係著重全人教育, 是15年through-train的教育, 學校成日強調中小幼係大家庭, 有時會辦中小幼聯校活動, 雖然不是guarantee 一條龍, 但sister 說會盡力幫waiting list的小朋友, 希望她們在幾個月時間努力有所進步, 去年好似差不多德幼waiting德小的小朋友小學都收回, 這樣可以保持學校質數.

小朋友上學都很開心. 坦白講課程不會很深很谷, 所以如果家長想要課程好深好谷如九龍塘那些名校, GH一定不是那杯茶. 我諗課程算適中, 每天30min NET English, 有Phonics 學, 有PTH, 每星期小朋友會到學校Library(好靚) 看書和借書. 每星期五有週會, 有時以英文和PTH進行, 又會每次請其中一班學生上台表演給全校其他小朋友看,訓練小朋友自信心. 茶點係另一樣我地很滿意的地方, 天天不同款且十分健康, 如粥,麥片, 魚肉燒賣,甚至老火湯, 馬拉盞, 腸粉  

資料希望幫到大家.

XXXXXXXXXX

原帖由 Syamky 於 11-11-23 15:03 發表
德望係一間好著重德育的學校, 學校好強調要train d 女孩做”elegant lady” throughout 15 yrs’ education. 例如幼稚園老師會教小朋友女仔的基本manner, 穿裙子坐下要自己掃好裙子坐. 而且會教導小朋友有愛心, 如小 ...

ramen, 你過獎啦….我都係好多時要靠其他媽咪報料….不過我覺得GH d家長真係好close, 好守望相助…

請問GH的現任家長,有無住沙田呢?
簡介會後,我都幾鐘意間學校,但從沙田搭校車,辛唔辛苦呢?我小朋友返K1時,始終3歲都未夠。

回復 46# Syamky 的帖子

學校好強調要train d 女孩做”elegant lady” throughout 15 yrs’ education <--- 嘩,同我既理念一樣呀,我就係想搵d學校可以train up囡囡斯文d、乖d,阿囡真係好粗魯、又曳

當日因為阿女病咗所以去唔到個簡介會, 實在好擔心因為缺席簡介會而影響面試結果! 請問去過11月19日2:00-2:45pm的家長, 當日校方有否為出席者留名?

the school have collect the ticket from everyone, and on the ticket there is your girl's name and no., so they can know who have attended the meeting

我識得有沙田的同學仔, 大埔都有。

原帖由 richwong 於 11-11-23 16:57 發表
請問GH的現任家長,有無住沙田呢?
簡介會後,我都幾鐘意間學校,但從沙田搭校車,辛唔辛苦呢?我小朋友返K1時,始終3歲都未夠。

我感覺德望KG不如大家講得甘好喎,小學和中學是不差,這點可以認同,但是KG我真是好保留,1)簡介會....好聽正常,比錢搵人寫正常來講都唔會寫得唔好吧,hardsell  學校喎, 所以這點我不認同簡介會好就=KG好, 2)親身經歷:報名時排隊排超長時間, 我自問有兩個小朋友, 見KG都見過10幾20間, 講真GH-KG是我感覺最差同最耐的一間, 那日報名我前面有100人左右, 竟然排了2個幾鐘, 我去培正我前面有500人左右,我排了半個鐘就ok了, 唔講安排, 凈講人手,我數過GH-KG出5-7人做+校長行來行去唔知道做甚麼, 而培正出30人, 3)我親身同校長傾過有關安排,感覺她耍太極, 無正面面對和解決問題應酬了幾句就話要去招呼其他家長, 其實入番office 坐, 4) 始終GH-KG新開2-3年,好多事都未上軌道,所以選校真的不要盲目跟從,一定要好了解間KG,雖然我報名了,但是我唔會去interview,大家+油吧

報左名但唔會去 in ---> 我相信好多家長會多謝你的

原帖由 applegun 於 11-11-24 21:19 發表
我感覺德望KG不如大家講得甘好喎,小學和中學是不差,這點可以認同,但是KG我真是好保留,1)簡介會....好聽正常,比錢搵人寫正常來講都唔會寫得唔好吧,hardsell  學校喎, 所以這點我不認同簡介會好就=KG好, 2)親身經歷:報 ...

原帖由 applegun 於 11-11-24 21:19 發表
我感覺德望KG不如大家講得甘好喎,小學和中學是不差,這點可以認同,但是KG我真是好保留,1)簡介會....好聽正常,比錢搵人寫正常來講都唔會寫得唔好吧,hardsell  學校喎, 所以這點我不認同簡介會好就=KG好, 2)親身經歷:報 ...

我十分贊同簡介好唔等於學校好!
情況就有如報名時間長就唔代表學校唔好一樣!!!

當日報名時, 附近有對夫婦, 排噤耐鬧噤耐, 內容尖酸刻薄, 不堪入耳, 態度可惡又無禮, 三番四次對數位工作人員用無禮的態度質詢, 又表示要投訴, 當日見到他們對學校的安排十分不滿, 滿口惡言...
身教比知識重要, 父母的言行比任何一位老師更重要, 否則讀什麼學校都一樣...

:)

噫... 咁可能我在你附近排隊喎 :)
我都見到有一位家長,感覺到佢都係好不耐煩,口黑面黑。

我十分喜歡這間幼稚園,係四條龍中的首選 :),所以我當日9:00就排隊交表,前面已經有60-70人在排,(我仲意為我自己好早添),但我覺得有經驗的家長都知道要排隊去一些好學校啦:) 我覺得這是我應為我女兒付出的心血。連為她排隊也不肯,怎也說不過去我愛她。

我個女好有性格,唔鐘意比陌生人一對一問問題...唉!!! 所以SC同其他九龍塘名校都無份!!!我個女係12月超細B,希望德望肯收留,奉主名求.. 阿門

原帖由 chloe1010 於 11-11-23 18:00 發表
學校好強調要train d 女孩做”elegant lady” throughout 15 yrs’ education  

同意
.

原帖由 MC-煎 於 11-11-24 23:18 發表

我十分贊同簡介好唔等於學校好!
情況就有如報名時間長就唔代表學校唔好一樣!!!

‹ 上一主題|下一主題