用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 唔明4歳點考starter
樓主: msyoyolam
go

唔明4歳點考starter [複製鏈接]

kittytyl 發表於 15-7-31 19:43
咪就係果間
唉..... 咁仲可以叫學校咩?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-07-31+發表

原帖由 kittytyl 於 15-07-31 發表
咪就係果間
York喎!我姪女讀緊,無啲咁嘅事

JustAParent 發表於 15-7-30 17:45
算把啦。有時我覺得唔好上咁多EK, 教壞人
呢番說話我都被我老公話過

York will encourage the kid to take the Mover exam in K3 and starter exam in K2, but it's free to choose whether to enrol or not.  No pressure from school at all.  
Don't provide wrong info to others, it would make all the parents having "high blood pressure"

引用:Quote:原帖由+kittytyl+於+15-07-31+發表咪

老實講,要睇你點教佢

其實香港覺得自己谷,反向想,外國小朋友五歲識好多字的,真係成街都係,小學生基本上有香港所謂的大學程度,中一經拿住本炒士比亞去玩,當然整個環境都係英文

引用:其实考黎有乜用?

原帖由 Yanamami 於 15-07-29 發表
其实考黎有乜用?
多數考嚟小一 knock the door 用

回覆:唔明4歳點考starter

不要先入為主覺得冇可能,俾佢多作嘗試,可能意想不到,小孩潛力無限。不過,K2考Flyers滿盾,真係勁到冇朋友

我在不同圈子見過好幾個叻仔叻女,3歲幾已自己寫A-Z,識睇簡單英文書,所以可以話其實應該有人係得。

我識得有人未到三歲幾己經拿住份STANDARD自己係度讀, 仲要細細聲讀哂出黎, 最抵死係佢爸爸要佢讀要聞那板, 讀左十幾分鐘後, 仲要抄番出來...............而家的小朋友....己經唔可以嚇親形容....係.......超級超級勁..........

回覆 citygirl 的帖子

幾歲開始學?

回覆:happybbpig 的帖子

starters升K2 暑假開始,K2 考,當時未夠5歲

其實唔出奇,你見多數都係女仔,因為初期女仔比男仔發展快好多,仲有識讀英文書唔代表識串字,我仔k2,睇緊小二三嘅ort識讀晒,不過完全唔識串

引用:回覆+huba+的帖子 唔係講笑嫁,+同事個女讀

原帖由 bobo_2014 於 15-06-30 發表
回覆 huba 的帖子

唔係講笑嫁, 同事個女讀既英普幼稚園, N班下學期就開始做線條練習, 最尾個2個月開始寫數 ...
有學券幼稚園K1 開學兩個月已開始寫ABC

其實有這個水平的大有人在,去不去考試又另一件事。我認識有英文好叻的小朋友,根本完全吾會去考這些試,另有朋友仔的爸是外國人,英文係差不多native,不會去這些考試。

今時今日香港大把fully bilingual 中英文都係native 嘅小朋友,識揸筆寫字再練下串字,starters 根本不算什麼難事

‹ 上一主題|下一主題