用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
樓主: max1116
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-15 23:04 發表

我想補充嘅係,舊年復活節,佢阿爸阿媽去東京探佢,咁啱我哋一家三口又過咗去東京,咁咪埋約佢哋一齊去參觀,位於池袋嘅防災館;模擬地震就體驗過了,依家嚟真,重唔嚇到我舅父舅母鼻哥窿都冇肉咩?今日情況更壞,我表妹終於决定短期內 ...

一天都光晒啦

貢獻勳章

原帖由 aloymom 於 11-3-15 11:22 發表
我冇簽過呢張通告喎! 係幾時既事黎架?
( c啦...大既老人癡呆, 細既又腦退化... )

今日C組合唱團唔知表現如何呢...
唱茉莉花好似比較"敏感"左d...

btw, 我見中學部請人,咁arm係我個瓣
我借d e 問下哥 ...

恭賀C組合唱團榮獲第六十三屆香港學校音樂節中文歌曲組冠軍 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

< 請轉貼 >

請各位媽咪留意在天水圍、元朗、上水一帶已有人回收日本奶粉吉罐,各個20元。如果有埋內裡果張說明書就25元。仲有幾多收幾多。

你話收來做什麼 ?????

所以請大家掉奶粉罐之前記住整穿個底或者用罐頭刀弄開佢 !

最好吩咐工人留返俾你,讓你自己動手做就最安心。

下年會唔會輪到Kahei入C組合唱團呢?

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-16 04:16 發表

恭賀C組合唱團榮獲第六十三屆香港學校音樂節中文歌曲組冠軍 !!  
]

貢獻勳章

原帖由 aloymom 於 11-3-17 16:24 發表
下年會唔會輪到Kahei入C組合唱團呢?

其實想問妳好多次,點解妳會覺得好易入合唱團 ?? 定係妳對 KaHei 過份睇好呢 ??
[img]http://forum.baby-kingdom.

呢處好靜啊 ~ 大家忙完未呀 ???

因為合唱團女多男少, 同傳聞女仔係易入d
哥哥有兩位男性好友, 就試左2次都入唔到

同埋入唔到D組, 未必代表係入唔到C組嘛..仲有機會

KAHEI唔玩合唱團,都可以玩其他野既!

(老實講, 我覺得如果咩都冇得玩/唔玩, D學費好蝕...)

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-18 04:28 發表

其實想問妳好多次,點解妳會覺得好易入合唱團 ?? 定係妳對 KaHei 過份睇好呢 ??
]

貢獻勳章

原帖由 aloymom 於 11-3-18 23:43 發表

(老實講, 我覺得如果咩都冇得玩/唔玩, D學 ...

不過 KaHei 下學期參加嘅課外活動(唔係星期二、四嗰2個),都係要俾錢參加:乒乓波、劍撃。

所以佢2011年,真係忙咗好多:

鋼琴、大提琴、游水、乒乓波、劍撃、普通話、香兒合唱團 ...... 遲 D 又話想學番畫畫。

好彩家陣功課、默書、測驗成績尚算滿意,希望下個月第一次評估可以順利過關,唉 !!

嘩, Kahei都幾多野玩!

我大仔都係, "想"學好多野...
依家都有好多活動, 不過全部都係玩
有學乒乓波. 棒球, violin, viola, piano又要練水

哥哥好想下年玩欖球, 又想玩圍棋..
但又唔捨得合唱團!

我想佢cut咁幾樣ECA, 但佢唔肯
依家用成績黎做交換條件
一唔乎合我既要求, 就一定要cut

下次評估, 我決定放手等哥哥自己黎喇....
希望佢OK LA!

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-19 03:53 發表

不過 KaHei 下學期參加嘅課外活動(唔係星期二、四嗰2個),都係要俾錢參加:乒乓波、劍撃。

所以佢2011年,真係忙咗好多:

鋼琴、大提琴、游水、乒乓波、劍撃、普通話、香兒合唱團 ...... 遲 D 又話想學番畫畫。

好彩家 ...

]

原帖由 aloymom 於 11-3-18 23:43 發表

(老實講, 我覺得如果咩都冇得玩/唔玩, D學 ...

學校的興趣班唔使$$?

原帖由 max1116 於 11-3-18 14:44 發表
呢處好靜啊 ~ 大家忙完未呀 ???

好忙, 好忙! 忙足10日ㄚ!
呢排家教會和私人事都超忙...

得閒少少, 又要留意日本新聞... 始終肚裡面有個, 好擔心!

生大女就爭產房;
生細佬就豬流感;
生細細佬... 點都估唔到~~ 核危機...

有部分要, 有部分(課外活動堂)唔洗~
原帖由 jjtseung 於 11-3-19 20:36 發表

學校的興趣班唔使$$?
]

你忙都要小心身體, 唔好咁操勞喇..

輻射事件,我諗都唔擔心得咁多
而且日本同香港都有一段距離...
原帖由 jjtseung 於 11-3-19 20:41 發表

好忙, 好忙! 忙足10日ㄚ!
呢排家教會和私人事都超忙...

得閒少少, 又要留意日本新聞... 始終肚裡面有個, 好擔心!

生大女就爭產房;
生細佬就豬流感;
生細細佬... 點都估唔到~~ 核危機... ...
]

貢獻勳章

原帖由 aloymom 於 11-3-19 16:37 發表
嘩, Kahei都幾多野玩!

我大仔都係, "想"學好多野...
依家都有好多活動, 不過全部都係玩
有學乒乓波. 棒球, violin, viola, piano又要練水

哥哥好想下年玩欖球, 又想玩圍棋..
但又唔捨得合唱團!

我想佢cut咁幾樣E ...

哥哥真叻仔,可以自己搞掂 !!

如果 KaHei 都可以自己搞掂,咁就好喇;熱切期待中 !!

嘩! 你咁"早"既

到三年班, 真係"辛苦"好多.... 你要有心理準備呀
越早可以"自動波", 咁三年班可以輕鬆D
(不過, 我有信心, Kahei 可以好快自己搞掂!)
屋企人多, 我又忙, 佢唔自己搞掂, 咁真係等repeat!
佢成績中規中矩啦, 唔算叻(唔好話我要求高.haha)

今日下午佢又要留響屋企溫習, 冇得出街, 要陪佢一齊"坐監"

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-20 06:19 發表

哥哥真叻仔,可以自己搞掂 !!

如果 KaHei 都可以自己搞掂,咁就好喇;熱切期待中 !!
]

貢獻勳章

原帖由 aloymom 於 11-3-20 18:01 發表
嘩! 你咁"早"既

到三年班, 真係"辛苦"好多.... 你要有心理準備呀
越早可以"自動波", 咁三年班可以輕鬆D
(不過, 我有信心, Kahei 可以好快自己搞掂!)

屋企人多, 我又忙, 佢唔自己搞掂, 咁真係等repeat!
佢成績中規中 ...

唔係早,係通頂未瞓 !!

今日我哋一家三口,都要一齊坐監,依家先至可以出街食飯;個個禮拜都要默書,KaHei 唔叻,唯有將勤補拙 !!

最辛苦嘅係每個月都要交嘅常識資料冊,不過佢哋兩母女真係好俾心機做,完成之後好有滿足感 !!

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-20 18:48 發表

今日我哋一家三口,都要一齊坐監,依家先至可以出街食飯;個個禮拜都要默書,KaHei 唔叻,唯有將勤補拙 !!

最辛苦嘅係每個月都要交嘅常識資料冊,不過佢哋兩母女真係好俾心機做,完成之後好有滿足感 !! ...

通頂?! Take careㄚ!

越聽越驚... 當我家三個係P1/3/5年級的時候~~~ 我會係點樣的景況...

原帖由 aloymom 於 11-3-20 00:06 發表
你忙都要小心身體, 唔好咁操勞喇..

輻射事件,我諗都唔擔心得咁多
而且日本同香港都有一段距離...

而加穩定佐d都好d... 如果真係去到7級, 真係幾驚架!

而加湊女出出入入, 8成交比工人姐姐啦! 只係私事都好忙, 加上最憎3月的不穩定的天氣!
4月要執晒換季衫... 好多野等我去安排!

哈哈! 我都知你係通頂架喇...

依家個個小朋友一上小學都係咁架喇...
好難唔洗"坐監"
不過 好似依家d小朋友讀小學,好似真係好辛苦咁
(我以前小學, 一日十樣功課,每星期都有中英文默書,好多時係背默,再加一至兩星期每科quizzes... 但個時我都覺得冇咩野... )

真正"讀得辛苦", 我覺得係大學個陣

唉, 講起就慚愧
個D"親子"功課..我都係俾哥哥自己做, 有陣時先幫下佢(我冇咩心機再同佢一齊做)
眼見其他同學真係做得好好, 我地個份真係完全比下去...

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-3-20 18:48 發表

最辛苦嘅係每個月都要交嘅常識資料冊,不過佢哋兩母女真係好俾心機做,完成之後好有滿足感 !! ...
]

等於讀四次小學

大女到五年班個陣, 可以唔洗點理(如果有直屬中學)
係要理小一同小三個兩個姐....

都唔驚得咁多...呵呵
不過我有時覺得, 咁對細個D唔太公平架
大B以前一WEEKEND就有得出去玩
D 細B就因為大B要留響屋企溫習, 少左好多機會出去玩
原帖由 jjtseung 於 11-3-20 18:58 發表

通頂?! Take careㄚ!

越聽越驚... 當我家三個係P1/3/5年級的時候~~~ 我會係點樣的景況...
]
‹ 上一主題|下一主題