用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園新生 ~ 實用資料 (請現有小朋友巳就讀或將就讀的 ...
樓主: candyPo
go

根德園新生 ~ 實用資料 (請現有小朋友巳就讀或將就讀的家長幫忙加入新資料) [複製鏈接]

多謝分享!!

醒目開學勳章

想問K2帶的水壺是不是一定要有飲管?
另外, 買筆袋還是筆盒較好呀?

K2帶嘅水壺最好要有飲管,筆袋(唔要筆盒),最好要plain冇公仔,免得小朋友上堂唔專心!!

原帖由 qoo_pooh 於 10-7-15 11:38 發表
想問K2帶的水壺是不是一定要有飲管?
另外, 買筆袋還是筆盒較好呀?

係啦, 阿女就嚟K1開學啦, 有咩要準備呢?
開學前, 學校會唔會開家長會呢?
K1是否都需要買大量的文具, 鉛筆,擦膠,間呎, 木顏色, 粉彩....?
運動服是否唔經常穿著?有無茶點時間? 要帶食物嗎?
請指教!

原帖由 chingchingb.ma 於 10-7-15 12:09 發表
K2帶嘅水壺最好要有飲管,筆袋(唔要筆盒),最好要plain冇公仔,免得小朋友上堂唔專心!!

K1開學好似冇乜特別嘢要準備,我記得開學前嗰個星期五有家長會,要帶小朋友返去見班主任。

文具,鉛筆,擦膠,間呎,木顏色,粉彩....呢d嘢我印象中K1開學時冇乜買過,因唔需要帶文具返學,開學前家長日老師會講得清楚d。

唯一要買係有耳有蓋飲水杯、手巾仔、毛巾仔(濕毛巾仔放落毛巾盒)、小小食物盒要嚟放snack(學校有小息及snack time,小食自備)、輕便雨衣喺雨天用。

PE堂一星期兩日(Mon/Thu or Tue/Fri)。

如有錯漏,請其他升K2小朋友家長更正。

原帖由 MelodyLeung11 於 10-7-16 14:36 發表
係啦, 阿女就嚟K1開學啦, 有咩要準備呢?
開學前, 學校會唔會開家長會呢?
K1是否都需要買大量的文具, 鉛筆,擦膠,間呎, 木顏色, 粉彩....?
運動服是否唔經常穿著?有無茶點時間? 要帶食物嗎?
請指教!

...

hello, chingchingb.ma,

I would like to ask if my boy can wear (both black & white leather shoes) for summer uniform as I read from other thread you mentioned....., if so, i want to prepare one more white shoes for him.

Many thanks,

原帖由 chingchingb.ma 於 10-7-16 18:36 發表
K1開學好似冇乜特別嘢要準備,我記得開學前嗰個星期五有家長會,要帶小朋友返去見班主任。

文具,鉛筆,擦膠,間呎,木顏色,粉彩....呢d嘢我印象中K1開學時冇乜買過,因唔需要帶文具返學,開學前家長日老師會講得清楚d。

...

For Summer -- black or white leather shoes
For Winter -- black leather shoes only

原帖由 BB豬MUMMY 於 10-7-16 20:57 發表
hello, chingchingb.ma,

I would like to ask if my boy can wear (both black & white leather shoes) for summer uniform as I read from other thread you mentioned....., if so, i want to prepare one more w ...

Thanks a lot chingchingb.ma.

原帖由 chingchingb.ma 於 10-7-16 18:36 發表

...

醒目開學勳章

Thanks chingchingb.ma, 你真想得周到.........
另外, 文具是不是準備铅筆同擦膠便可?

原帖由 chingchingb.ma 於 10-7-15 12:09 發表

For K2,如冇記漏,4支鉛筆(要HB鉛筆,唔要三角筆)、一舊擦膠(唔要公仔擦膠筆)及一個plain筆袋。

原帖由 qoo_pooh 於 10-7-19 09:59 發表
Thanks chingchingb.ma, 你真想得周到.........
另外, 文具是不是準備铅筆同擦膠便可?

醒目開學勳章

chingchingb.ma真係好好記性呀

有蓋膠杯要用魚絲將蓋同杯連在一起, 以免唔見
毛巾盒都一樣
要做姓名貼, 所有物品都要貼名

另外, 上年小朋友全年都要帶口罩返學,
來年唔知需唔需要呢?

...

用自己既CUP 同毛巾盒, 唔係話用唔同既, D 小朋友會比較既嗎???

毛巾盒, 食物盒嘅蓋都冇位穿魚絲咁點呀?
分別享蓋同盒都貼名字label可以嗎?

原帖由 qoo_pooh 於 10-7-19 10:08 發表
chingchingb.ma真係好好記性呀

有蓋膠杯要用魚絲將蓋同杯連在一起, 以免唔見
毛巾盒都一樣
要做姓名貼, 所有物品都要貼名

另外, 上年小朋友全年都要帶口罩返學,
來年唔知需唔需要呢?

...
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

原帖由 BabyHilary 於 10-7-22 22:38 發表

可以的,但要注意杯和杯蓋"kum"得唔好會好容易分體/撞甩,我個仔K1時成日係校巴跌咗個杯蓋

thanks! 我會注意下!

原帖由 Camom 於 10-7-22 22:42 發表
可以的,但要注意杯和杯蓋"kum"得唔好會好容易分體/撞甩,我個仔K1時成日係校巴跌咗個杯蓋
感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

Can anyone recommend a good straw cup with lid that doesn't leak?
Also about black shoes for boys, which brand is most comfortable, any recommendation is highly appricated, don't have much time to shop around.

Thanks!

anyone will do

原帖由 twolilmonkeys 於 10-7-25 23:46 發表
Can anyone recommend a good straw cup with lid that doesn't leak?
Also about black shoes for boys, which brand is most comfortable, any recommendation is highly appricated, don't have much time to sho ...

Anyone cup will do as kids are given water by teacher in class and not expected to take out of class room.   We have cup with disney characters for our boy.

醒目開學勳章

只是K1才用三角筆嗎?
呵呵.........  我剛剛才想買公仔擦膠筆, 好彩你提我咋

原帖由 chingchingb.ma 於 10-7-19 10:07 發表
For K2,如冇記漏,4支鉛筆(要HB鉛筆,唔要三角筆)、一舊擦膠(唔要公仔擦膠筆)及一個plain筆袋。

醒目開學勳章

我在毛巾盒同杯都自己穿個洞, 跟住用魚絲連在一起
我發現亞仔常常放學回來,
杯蓋同杯, 毛巾蓋同毛巾盒都是分開,
所以好彩有用魚絲連在一起,
否則一年都要買很多個呀
另外, 毛巾都是小朋友常常唔見的東西呀

原帖由 BabyHilary 於 10-7-22 22:38 發表
‹ 上一主題|下一主題