用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Glenn Doman的crawling track同neck support
樓主: jor_mankiu
go

Glenn Doman的crawling track同neck support [複製鏈接]

唔好話爬條Crawling track 同 patterning, 今日呀女連d平時做開個d 運動到唔肯做??? 唔知係唔係因為呢幾日返咗早期訓練? 但係只不過返一粒鐘姐? 真係禁攰? 佢上完後都訓咗粒幾鐘晏覺...............

不過今日同佢上職業冶療, 姑娘話佢手腳都幾有力, 只不過唔識重心轉移, 只要比d 心機教, 應該好快識自己爬同行!  唔知係唔係真, 不過聽完後個人冇禁down, 好似中咗獎!!!:

请问书中有否讲自出世有抽筋的怎样教?

Can anyone tell me if Glenn Doman's books mention anything about how to teach Seizures Disorder or Epilepsy,in born with brain forming abnormal kid  to develope?  
我囡囡自出世就成日训,醒的时间很短。后来先至知道她系因为常有不同形式的抽筋。一同佢職業冶療,物理冶療,佢就好似好累,好辛苦,玩左一陣佢又扭計,仲大喊添, 跟住重扭計要訓覺。 又怕引起佢抽筋,无在继续个section. 就系0甘,混混过了两年半。现在连自己 sit 都唔制。
如果有讲,我会叫我老公buy his books and study it to help my 囡囡.
请指教。
ndw.

我都係剛剛開始睇, 唔知有冇你想要的資料....不過本書已經冇得賣! 你可以下面的websit 註冊, 跟住叫樓主提供個副本比你, 樓主好快就會send 條link 比你. 你可看看書中的內容是否有用~
http://www.domanmama.com/

書名: 如何幫助腦傷兒童成長

janet又係啱啱開始早期訓練, 佢都係返到屋企就倒頭大睡, 好似擔完泥咁~~~:;pppp:
原帖由 slh 於 08-9-11 16:47 發表
唔好話爬條Crawling track 同 patterning, 今日呀女連d平時做開個d 運動到唔肯做??? 唔知係唔係因為呢幾日返咗早期訓練? 但係只不過返一粒鐘姐? 真係禁攰? 佢上完後都訓咗粒幾鐘晏覺...............

不過 ...

doman, helps many kid recover from Seizures Disorder. u better check the www.iahp.org

and email them, they can help, but u need to take their course.

st,

我有上過你提供的綱站看過, 但他們的program只在星加坡, 日本, 美國及歐洲的國家舉辦, 我本人的英文同國語都冇限.......上佢地個中文綱站又上極都上唔到........

不過其實我都有興趣知道他們training的內容, 你有冇上過? 上一個5天的course 要多少錢? 我只知道報名時每個人要比USD250.00的deposit.......

catca,

Janet在那裡上早期訓練同上咩堂? 我地在沙田上, 呀b因為整體上都發展遲緩, 要上ot, st, pt 同幼兒導師, 平均一個星期2堂, 遲d會加多堂的小組 (每月2次, 每次2粒鐘)~

唔記得話向你地報告:
尋日晨早同呀女爬(滑)條crawling track 兩次後, 放咗佢係地下 (冇鋪防滑毯個邊), 佢用手爬咗兩步去攞個紙巾盒, 我開心到幾乎哭咗出呢 ,重立即打電話比老公tim!!!點知開心得太早, 之後 (尋日下午同今日晨早返工前)同佢再玩, 佢又淨用個肚腩係度轉 !
放工返到屋企, 佢又訓咗....真係激死人...

呀女越大越唔聽話, 有時同佢講嘢重好似聽唔到咁??? 叫佢叫人, 又唔啋人, 有時無情情又好high???? 重成日講1大堆BB 話,  真係好擔心佢有冇其他問題 (e.g. 過度活躍 or 專注力低).........係咪自己想多咗? 我都就黎比佢玩殘...

slh
janet goes to school in TKO. How old is your daughter? so happy to hear your good news! be patient, that's the beginning of it. she'll soon show you her mighty power!!
原帖由 slh 於 08-9-17 00:16 發表
唔記得話向你地報告:
尋日晨早同呀女爬(滑)條crawling track 兩次後, 放咗佢係地下 (冇鋪防滑毯個邊), 佢用手爬咗兩步去攞個紙巾盒, 我開心到幾乎哭咗出呢 ,重立即打電話比老公tim!!!點知開心得太早, 之後 ( ...

catca,

我個女成20個月(下星期一就21個月啦) ! 因為天生只得一隻眼仔, 重係有好深的近視同散光tim, 醫生話係嚴重視障個隻...... 不過比初出世時評估已經好好多, 因為佢頭幾個月對光都冇反應, 這時眼科醫生話佢最多只可睇到光暗.....
但到了佢4個月時, 有日我地帶佢去出街食飯, 佢竟然望住d射燈笑, 我地先知佢睇到.  不過醫生話就算宜家睇到都可能只是影像, 好蒙~  唔知係咪咁, 影響佢的發展? (不過評估的醫生話佢delay的程度較多   ~)

其實好像很多嘢都係整定... 好以我陀住佢時, 因為胎水少同胎細, 係c+同政府都照咗好幾次ultra sound,又做咗兩次結構性檢查, 都係話冇問題, check 唔到.....

重要係出咗世後, 我自己發現呀b隻眼污糟同有隻眼冇開, 佢地再同呀b check 先知眼睛有事....不過醫生講得啱,就算比你知到, 你會唔會因為呢個問題唔要個bb....而我地努力咗成兩年至有呀b, 我相信我地都會堅持要個bb...

加油!我地都有個大使命呀!你係full-time mum嗎?只有1個女兒?
原帖由 slh 於 08-9-19 00:33 發表
catca,

我個女成20個月(下星期一就21個月啦) ! 因為天生只得一隻眼仔, 重係有好深的近視同散光tim, 醫生話係嚴重視障個隻...... 不過比初出世時評估已經好好多, 因為佢頭幾個月對光都冇反應, 這時眼科醫生話 ...

catca,

我地係得呀女1個小朋友~ 原先都想生多個, 不過呀女又咁多事要跟, 又未知呀女d問題係唔係遺傳, 自己年紀又大.....想生都唔係咁易........

我係在職媽媽, 平日我地返咗工, 呀女係交比人湊, 放咗工 (7點半)先湊返婆婆屋企食完晚飯才返屋企(婆婆, 湊仔婆同我地都住得好近, 行路都只不過幾分鐘)~

所以只有返工前同放工後先至有時間同佢做運動, 不過湊佢個太太同婆婆都有同佢做, 但係只係做d 簡單的, 好以要佢係床仔行十分鐘, 要佢扶住床仔罰企 同 pa 係地下咁~

回覆 # 的文章

WTD course 內容係本書的延續, 但係上course break期間, IAHP會有好多職員在場, 你可以問佢問題, 到上完個course, 你大概已經可以掌握到點樣自已幫小朋友設計program。
另外, 早幾個月我到日本revisit時, 聽講下年可能會在港開WTD course,  你可以send email去美國問一下。

Hi ndw,

書中沒有提及有關如何控制抽筋, 因為抽筋係比較複雜,必須比佢地見過你個小朋友, 所以你必須要先上WTD course (父母兩人都要上), 然後再約見佢地。

原帖由 ndw 於 08-9-12 16:09 發表
Can anyone tell me if Glenn Doman's books mention anything about how to teach Seizures Disorder or Epilepsy,in born with brain forming abnormal kid  to develope?  
...

Hi Aidenmon,

你上次在日本上堂是否5days course? 學費大概多少? 是否兩公婆一齊上同洗唔洗帶呀b一齊上? 唔好意思, 1次問你這麼多問題!

Thank you very much

Dear st, slh, catca, Aidenmon...
Thank you very much for all of your help in providing information and support in positive thinking.  
You all are superb parents. 佩服。

I saw there are more than one book by Glenn Doman from IAHP.org web site.  "How Smart Your Child Is", "How to Help Your Kid be Physically Superb" and "How to tread your Brain Injured Child, cerebral palsy..."... Which book you guys always refer to?  
I asked my husband to order the Brain Injured one online first.  That seems to fit my 2nd daughter's first need since she has inborn Polymicrogyria in her right Brian and Seizure Disorder.  
I am a full time working Mom while my husband is a full time stay home Dad of 3 daughters.  I hope after my husband read the book and found out it is working.  So he may plan to further follow the Doman's method.

Dear slh
加油啊!唔好放弃阿女能有一日fully develope 的希望。我好明白你当妈的心路历程。我阿女也有先天性的缺陷。我仲bad la,等到阿女成10各月大时先因为她大抽筋送入医院择番条命先知道阿女有先天性的缺陷。 你阿女可能只是眼睛需要修理好,所有其他的development delay 都是因为视力上的拖延。一边 在家用Glenn Doman Method, 在外用 OT, PT, ST,针疚,在加上带阿女多看唔同的儿童眼科,脑神经科的专科医生。希望医生能为阿女特别做一副眼镜,使阿女能正常的看东西。我看到不少的baby戴眼镜,不足为怪。
ndw.

Hi slh,

我是07年到新加坡上堂的, 單人us$1070, 父母2人us$1685, 呢個應該係08年價錢, 新加坡上堂要再俾附加費, 至於日本我就唔係好清楚, 因我去日本係帶囝囝做revisit, 新加坡會每年7月先有班, 日本就好似1月同7月都有。
iahp唔要求父母一齊上堂, 只係以後如果你打算帶阿b到iahp做program, 佢地要求父母都要曾經wtd course後先會安排約見, 上堂係唔駛帶阿b架, 因5天都係全日上堂, iahp唔會提供babysit服務。
我手頭仲有一份wtd course application form, 裡面有d資料, 如果你想睇, 可pm你個地址比我, 我寄比你, 又或者你可以上iahp website, 填online form, 佢地都會寄比你。

原帖由 slh 於 08-9-23 00:57 發表
Hi Aidenmon,

你上次在日本上堂是否5days course? 學費大概多少? 是否兩公婆一齊上同洗唔洗帶呀b一齊上? 唔好意思, 1次問你這麼多問題!

I login finally.

ndw,
about Seizure:

our last visit to IAHP, met a kid from sing who is Seizure, he is around age2-3. her mother said, he kid got Seizure, and then sleep for 2 days... not wake.

U know why?from IAHP, when the brain need oxygen , then the body will Seizure... after Seizure the kid will very tired.... so sleep sleep sleep. coz sleeping need less oxygen then wake.

the iahp have methods to help the kid stop Seizure.e.g.masking, nutrition, environment..etc

About books :
the first book to read, must be : What to do about yr brain injured child.
the second book :how smart is yr baby, coz yr bb is small. also, they have chapter to teach mother to train bb's eyes.
then should be how to teach yr bb to read.

st

ndw,

Totally agreed w/ st, you should read the book " how to do with your brain-injured child" There is an example exactly how the mom treat his baby's eye.  I also known a mom in HK whose kid have seizure & finally get rid of it.  It not magic , we need many many many trainings.

原帖由 st 於 08-9-29 13:57 發表
I login finally.

ndw,
about Seizure:

our last visit to IAHP, met a kid from sing who is Seizure, he is around age2-3. her mother said, he kid got Seizure, and then sleep for 2 days... not wak ...

今日同呀女係床仔玩, 呀女終於可以自己由坐扶住床仔起身!!! 雖然有d"論進", 但真係有個好開始~  我地成屋人重開心到拍晒手掌 tim~

Good for you, slh! Keep going! Janet is also crawling much faster than b4. She seems to be ready to creep soon.
原帖由 slh 於 08-10-1 23:36 發表
今日同呀女係床仔玩, 呀女終於可以自己由坐扶住床仔起身!!! 雖然有d"論進", 但真係有個好開始~  我地成屋人重開心到拍晒手掌 tim~
‹ 上一主題|下一主題