用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我很累....
樓主: jjbaby0307
go

我很累.... [複製鏈接]

Today, I am very depressed to know my son cannot get into 2nd interview but his friends do.  I try not to make any comparison and I think I am not going to tell this news to him.  In fact, he is just 5 years old (born in Sep) and so innocent for even not really understanding what 'interview' is.  But imagine the investment, expectation(not only monetary but emotional as well) you made on him in past years, the confidence & trust you have on your son, the time we spent on preparing the cover letter, portfolio etc., there is so much pressure as a parent to face this and the innocent little boy will never know or realise.

Worst of all, it is just the beginning as he has some more other interviews to go and we are awaiting result from other schools as well.  

I know time can 'let go' but now 'counting each day is just like counting years'. I hope my faith to God is strong enough to believe HE will give the RIGHT choice for his son.

兩年前玩過一次, 今年細女又來一次. 最慘係家姐入咗私校, 阿妹無哂分, 所以呢輪係背城一戰. 如果落空就只有等大抽獎.

有時家長要明白, 10中挑1係好難嘅, 就算覺得自己小朋友表現好好, 都會因為其他原因而分不到學位, 所以無所謂啦, 不要因此以為小朋友或自己做得不夠好. 只係同這學校無緣份啫.

原帖由 阿西 於 08-10-9 16:36 發表

同意,比得小朋友去in英華,父母心中都有個數,個仔一定唔係符look果種。但表現既野好難講,我地大人都有失準,何況五歲既佢地,其實肯自己行入去面對interview已經好叻仔,值得父母鼓掌,當年我地,五歲仲拉住阿媽衫尾。

響第d top ...

我相信孩子入到那間學校是他自己的緣份, 萬事互相效力, 沒有絕對所謂好和不好學校。而且, 就算真的入了一間不適合的, 第日未嘗唔可以轉校。

如果真是太緊張, 不如放開下唔好諗, 睇場戲, 食餐飯, 計劃下次去那裡旅行。

原帖由 羊咩囝 於 08-10-9 15:51 發表
自英華失敗後, 一直以來我都好唔開心, 個仔知道後都"仍然話好LIKE英華, 好想再見林校長, 好鐘意裡面個球場", 當堂聽到我個心"實晒".

我老公呢兩日都有話我, 佢話個仔程度唔到, 就唔好勉強, 即使上左車, 學校隨時可 ...

我個仔都差唔多呀,自從要IN英華,我就成日搵返D近期既訴心事家庭黎聽,點知聽到個仔成日睡覺前都話要開林校長聽,我到依家都唔敢話比佢知唔得呀

我都報左KTS同SFA, 報KTS係第一間, 怕自己唔記得, 所以一知佢收表就拿拿聲寄去, 仲要係黑白COPY, 又冇交PORFOLIO, 咁其後(泡)得BK多, 叻左, 咁SFA我就差唔多四點先去交FORM, 駁下KTS早IN, SFA可以遲IN, 我都係啱啱收到信好開心, 真係痴痴地, 唔撞時間已經咁開心, 如果兩間都收, 我諗我變真痴, KTS我IN 十點幾, SFA in 1700, 中間返屋企訓場教, 睇場戲都仲得, 好開心, 今次要讚下自己kts錯有錯著, 我諗住interview果陣先補返porfolio,
我仲有報左幾間陪跑學校, 分別係德望, dgs, 陳守仁, 優才, 另外報左禮賢, 諗住冇乜人爭, 不過原來咁多人都係咁諗喎, 仲有宣道諗緊報唔報, form已在手
都覺得自己痴痴地, 報咁多間, 不過真係怕考唔到, 報過第日去叩門都叫做有機會ar

自英華失敗後, 一直以來我都好唔開心, 個仔知道後都"仍然話好LIKE英華, 好想再見林校長, 好鐘意裡面個球場", 當堂聽到我個心"實晒".

我老公呢兩日都有話我, 佢話個仔程度唔到, 就唔好勉強, 即使上左車, 學校隨時可 ...

No need to worry too much. Last year, the situation was happened to me. Although my son got last round to face to face interview with Ms LAM (300 out of 1800),  under 2:1 ratio, my son finally only got a waiting list. No need to concern to much, maybe a more suitable school is waiting for your son.

Just look back, if you concern to much about Ying Wah, you cannot concentrate to other school.  Just relax.  My son is now P1. He is very happy in his school life.

我今日都收到崇真錄取信了.  終於叫做鬆了一口氣.  我好驚考6間私校都唔收...

希望大家繼續努力啦.  每日等信真係好驚呀!!!

我希望在此講幾句,幫你們打一口強心針! 我係一位過來人,我仔仔今年小二。 兩年前我都曾經被心儀的小學拒於門外, 同樣第一round已經被拋了出來。那刻的失意感實在不能忘記!
希望大家能明白, 在眾多孩子裡找尋所謂最好的,是談何容易呢? 所以極有可能"走漏眼"! 考到的孩子當然叻, 但是否最叻呢? 而考不到的,有誰能說他們不成?
請不要疑問你們寶貝的能力! 我相信打後一定有一間合適的學校為寶貝們打開大門!
即使到最後就讀不是最心儀的, 還可以再接再厲考插班。我仔仔就是這樣插入一間我最心儀但當年把仔仔拒於門外的小學!
請大家不要氣餒, 祝大家心想事成

我也有與lamlam-mama的相似經歷, 我女女考上一間不錯的私小,努力了一年, 最後插班入了一間我們十分心儀的津小, 所以大家不要覺得小一入學是一次定生死, 小一入了心儀學校固然好, 但路是人走出來的, 日後還是有機會的. 大家不要氣餒呀!

ymama

原帖由 lamlam-mama 於 08-10-10 00:52 發表
我希望在此講幾句,幫你們打一口強心針! 我係一位過來人,我仔仔今年小二。 兩年前我都曾經被心儀的小學拒於門外, 同樣第一round已經被拋了出來。那刻的失意感實在不能忘記!
希望大家能明白, 在眾多孩子裡找尋所謂最 ...

我朋友的不死精神感動到學校 ,同埋佢個仔之後的表現好好,學校成績又好,所以收左,其實我覺我小一真係入唔到心儀的學校唔緊要,米睇下個小朋友有冇實力小一成績好唔好再响小二叩門,好多家長都係咁

原帖由 阿西 於 08-10-9 17:11 發表

你朋友都係唔入2nd round而叩門得﹖機會唔係去左3
00個落選人到咩﹖anyway,我未諗行唔行呢步,多一個希望,亦係多一個機會失望,果種被飛既失落.................雖然明知同自己能力無關,只係僧多粥少既問題,但都係控制唔到自己 ...

恭喜晒你呀... 而家你開左安全網啦.... 努力呀!!

而我.. 就真係得個震, 無得訓啦.. hehe

原帖由 jjbaby0307 於 08-10-9 23:08 發表
我今日都收到崇真錄取信了.  終於叫做鬆了一口氣.  我好驚考6間私校都唔收...

希望大家繼續努力啦.  每日等信真係好驚呀!!!

我對入英華有期望,雖然明知唔得,但知結果的那一剎那,我的心一沉,雖說是意料之內,但...原本要接受現實,又是另一回事.
之前(連英華在內)報兩間都衰左,往後的私小競爭亦大,我報的津小又多人爭.
我真的很擔心

我覺得自己就黎癲!!!
由6月開始到依家,
成日都為囝囝小一入選校忙,
當時大住肚的我真覺得對BB唔住,
上個月BB出了世,
我仲忙!!又要喂人奶又要跟囝囝功課,
得閒又整理小一IN及交信的時間,
真人都癲!!
我老公又係唔多理,
佢又係話唔好比咁大壓力囝囝同大家,
不過唔試又怕自己後悔,
我個仔是資優,
我唔想佢求其讀一間,
但依家IN了3間,
3間都唔收,真好失望呀!!

不過我諗通了!覺得IN只是好表面,
不收佢不表示佢唔得,
如果囝囝有實力的話讀邊間都會有出色,
依家佢地真係應該好自由及好輕鬆地去學習,
不應背負父母的期望去做人,
佢地應該行佢地喜歡又合適的路,
這樣佢地才能愉快地學習,
所以之後的IN我當是陪跑,
唔得咪當參觀,
得了就當中六合彩,
我覺得人頓時輕鬆了.....!!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

原帖由 阿西 於 08-10-9 16:36 發表

同意,比得小朋友去in英華,父母心中都有個數,個仔一定唔係符look果種。但表現既野好難講,我地大人都有失準,何況五歲既佢地,其實肯自己行入去面對interview已經好叻仔,值得父母鼓掌,當年我地,五歲仲拉住阿媽衫尾。

響第d top ...

吓!佢要求咁表面既?
小朋友得5歲,邊度得咁世故?
你估見工咩?

係呢,呢D料你在那兒知的?
你識人在裹面教?
我有個Friend 個friend在褭面教,
佢話個校長好唔掂,
d老師in完話得果d學生佢又話唔得,
係要自己親自去選,
車!!!side時間!!
咁不如索性取消老師in果part,
仲要d學生平日請假去in,
費時失事!無效率!!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

原帖由 hannah616 於 08-10-10 11:34 發表

吓!佢要求咁表面既?
你估見工咩?

你識人在裹面教?
佢話個校長好唔掂,
係要自己親自去選,
車 ...

咁又唔好咁講,每個人準則唔同。
內容我響bk睇到既,公開資料,切勿誤會。
我覺得老師負責睇成績,校長就負責第d,
雖然我唔入,但我相信我教出黎既小朋友兩樣都有,就算唔入英華,我教出黎既亦唔會比林校長教出黎既差。林校長固然有佢成功之處,但我作為人母,亦唔會失禮個仔既。

而家先頭睇到呢版~ 雖然冇留意過英華,不過都有好明呢種壓力,因為我都有~ 其實我係lazy mom, 亦唔想俾壓力係囡囡讀書事上,不過當事情殺埋身又係另計。呢一輪而家共報了5間,有d 係我鐘意的,有d 係屋企強烈建議~ 咩都好,全部準備submit 學校k2成績及d外面上開課外活動的ref letter,搵folder file 起就交,報校時我都清楚截報名時間細節,但點都好,我都係整到last min. 先交表,因為個心成日驚漏件,仲要一路整手有微震……我都好詫異原來自咁緊張…

明天我會同小朋友in 兩間,而家又d緊張~~

或者比較好的,不過我預左有可能全軍覆沒…因為了解囡囡應對表現 (唉~ 佢是肚裏很多點子,不肯輕易說出的傢伙,稍不稱心,便落入完全靜音mode ) ── 在3~4個月前,我早報過兩間,都drop了,所以往後再有壞消息都或可較容易消化吧…
(這想法也真有點灰 )

原帖由 hannah616 於 08-10-10 11:28 發表

我覺得自己就黎癲!!!
由6月開始到依家,
成日都為囝囝小一入選校忙,
當時大住肚的我真覺得對BB唔住,
上個月BB出了世,
我仲忙!!又要喂人奶又要跟囝囝功課,
得閒又整理小一IN及交信的時間,
真人都癲!!
我老公又係唔多 ...

母乳媽媽加油啊!

原帖由 hannah616 於 08-10-10 11:34 發表

吓!佢要求咁表面既?
你估見工咩?

你識人在裹面教?
佢話個校長好唔掂,
係要自己親自去選,
車 ...

剛剛生完, 情緒會易波動的, 所以多d上來傾訴, 多d向好處想呀!  你囡囡眼大大好靚女.

回應 我累了 ... ...

各位媽咪,最近我也為二女張羅明年升小一的事,希望可以分享我的经驗。

記得三年前為大女到處撲,直資、私校乜都報,漁翁撤網,最後做了十多個 profiles (差不多全部一樣,影印的),只要校風好、純的、正派的、出名的、傳统的、活动的,统统都報。因為我覺得這些學校都是各有各好。又不知小女性格適合那一款,所以就用這方法讓互相見面,'它'選我的時候,我也有機會認識'它'。[聽回來的資料,未必是真的,最好自己去感受。]

陸續被安排面試其間,就有學校陸續收錄小女,最後私校有聖母、德雅、禮賢、九龍塘小、德望等等揸手,等待政府的大抽獎,部份直資有收錄,但是我一心大抽獎,所以並冇去登記。

就以上安排,paperwork 是煩的,但並沒有心理上的太大起伏,[因為己經有嘢揸手]。始終覺得她將來的路自有主宰,一切就看她的命了。我們作為媽媽的,可以做的,僅此而己。

在她們未來的十多年學校生涯,有苦有樂、有壓力,今天少許付出實在微不足道,願我們共勉之。
‹ 上一主題|下一主題