用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 小一編左班啦
樓主: DDC
go

小一編左班啦 [複製鏈接]

人多的,開心的.大家加油!

原帖由 sandylaw 於 09-9-8 23:46 發表
歡迎各位小一媽咪
呢度好耐無試過咁有生氣啦

我就係唔知道家書屬唔屬於功課,唔感唔做,又唔知dead line,所以急急做.如果星期五先派,有星期六和日做的話,會好好多.   

原帖由 Xanthe 於 09-9-8 23:03 發表
家書好像自由寫,我冇寫!

這種精神最可敬,我希望能延續下去   

原帖由 sandylaw 於 09-9-9 09:18 發表

唔駛咁客氣,大家子女在同一所校園上學,應該互相提點同幫助既....

三年前我大女入讀小一,都係全靠鄧太呢支盲公竹幫我咋
THANKS XANTHE

各位小一媽咪, 見到你地小朋友好像已經適應

小一生活, 但我小朋友今日仍然喊住回校, 有

點擔心他.....有點衝動想打電話班主任問下上

堂情況....我是否太心急呢?

各位可否給D意見比我!!! THX!!!

呀女今日仲未返到學呀, 陰公....一陣真係要蛇出去學校拎功課喇.......

So far 呀女返左4日 (上個 week), 又冇見佢唔想返學 bor, 你有冇問下佢係學校既活動係點架? 有冇識到同學仔呀? 打去比班主任了解下都係一個好方法黎既, 你試下啦都!!!!!

大家加油~~~

醒目開學勳章

呀仔話唔駛交喎!

原帖由 DDC 於 09-9-9 11:32 發表
我就係唔知道家書屬唔屬於功課,唔感唔做,又唔知dead line,所以急急做.如果星期五先派,有星期六和日做的話,會好好多.   

醒目開學勳章

你可唔可以pm我你小朋友讀邊班叫什麼名字,返學時我幫你留意一下。班主任都要時間去了解小朋友,遲些好好些!Don't worry!!

原帖由 mimoma 於 09-9-9 12:47 發表
各位小一媽咪, 見到你地小朋友好像已經適應

小一生活, 但我小朋友今日仍然喊住回校, 有

點擔心他.....有點衝動想打電話班主任問下上

堂情況....我是否太心急呢?

各位可否給D意見比我!!! THX!!! ...

醒目開學勳章

eee, 咁我應該知道係邊個同學仔啦!你小朋友應該坐係近門口第一個位!

原帖由 AK 於 09-9-9 13:41 發表
呀女今日仲未返到學呀, 陰公....一陣真係要蛇出去學校拎功課喇.......

So far 呀女返左4日 (上個 week), 又冇見佢唔想返學 bor, 你有冇問下佢係學校既活動係點架? 有冇識到同學仔呀? 打去比班主任了解下都係一個好 ...

醒目開學勳章

Sandy, 我等緊營營入埋黎就退休啦!

原帖由 sandylaw 於 09-9-9 09:18 發表

唔駛咁客氣,大家子女在同一所校園上學,應該互相提點同幫助既....

三年前我大女入讀小一,都係全靠鄧太呢支盲公竹幫我咋
THANKS XANTHE

醒目開學勳章

今日午膳聽到宣佈,明天飲水機會正式開放!

今午吃飯有音樂點唱+週會會送水果籃給老師!

哈哈.. 我 only 知佢坐第一行囉....岩架喇你都應該!! 咁你知唔知多唔多人病呀佢地~~

好勁呀你~~  大人!!

醒目開學勳章

唔多呀!1c 好像1位,1d好像1位

原帖由 AK 於 09-9-9 15:01 發表
哈哈.. 我 only 知佢坐第一行囉....岩架喇你都應該!! 咁你知唔知多唔多人病呀佢地~~

好勁呀你~~  大人!!

icic..都好...

我拎左功課喇, but 見網上家課冊上英文有 Wg A = writing A 簿, but 我 d 功課入面, 冇英文簿既 ??  rrrr 頭 ????? 即係點呢 ???

又有問題喇我, 見今日中文要查字典, 其實有冇話統一用邊本架, 書單好似冇寫要買邊本架 bor... help pls..

醒目開學勳章

老師未幫你開,你可以同班主任check返!

原帖由 AK 於 09-9-9 18:31 發表
icic..都好...

我拎左功課喇, but 見網上家課冊上英文有 Wg A = writing A 簿, but 我 d 功課入面, 冇英文簿既 ??  rrrr 頭 ????? 即係點呢 ???

醒目開學勳章

應該用小樹苗字典但仍未有flyers出,唔駛驚用返自己的字典先。再者我相信老師都未教小朋友查字典!

原帖由 AK 於 09-9-9 20:28 發表
又有問題喇我, 見今日中文要查字典, 其實有冇話統一用邊本架, 書單好似冇寫要買邊本架 bor... help pls..

Xanthe,  

LOVE YOU SO MUCH >>>

聽日打去問下老師先.. thanks~~

今日班主任打黎, 問下呀女點..呀女今日可以返學喇, 原來佢地班有個確診左豬流感呀, 佢仲早個呀女冇返學, 而家冇哂事, 出左院, 不過穩陣起見都仲係屋企休息中..... 大家可以觀察下小朋友先!!!

係呀,我仲以為係你個女添,又話出咗院,你個女應該無入院呀.

原帖由 AK 於 09-9-10 22:38 發表
今日班主任打黎, 問下呀女點..呀女今日可以返學喇, 原來佢地班有個確診左豬流感呀, 佢仲早個呀女冇返學, 而家冇哂事, 出左院, 不過穩陣起見都仲係屋企休息中..... 大家可以觀察下小朋友先!!! ...

唔係...呀女冇入到院...不個個次同佢睇醫生 都見好多小朋友發燒, 而家 d 菌真係勁左好多....大家都要小心d...見到佢地病..真係想自己頂哂佢好個....

‹ 上一主題|下一主題