用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: Tam2004
go

第二輪面試信 [複製鏈接]

嘩!咁多人都收到Call啦! 我到現在都仲未收到! 好驚啊

Hi Charlotte

原來係你,我是Brian ma,恭喜你已收到second in,祝你一切順利。

Hi Charlotteling

原來係你,我是Brian ma ,恭喜你己收到second in,祝一切順利:

原帖由 charlotteling 於 09-10-6 10:55 發表
今日岩岩收到電話通知, 但未confirm 時間.

想問下今年有幾多人apply, first  interview 會選幾多人, 咁second interview 又會再選幾多人.

多謝
原帖由 littlefaith 於 09-10-12 13:35 發表

恭喜﹗祝一切順利﹗

我都仲未收到!

原帖由 citipeggy 於 09-10-12 15:40 發表
嘩!咁多人都收到Call啦! 我到現在都仲未收到! 好驚啊

預祝各位有心家長2nd in 順利。
另外,恭喜所有2010-2011準真道家長。

原帖由 Kangaroo 於 09-10-12 16:31 發表
我都仲未收到!

same here,add oil^^

收左亞女啦

我也在等待中,真私的很令人擔心,
這所學校是我和我的孩子都很喜歡的

過兩日到我地去,好期待...希望有好消息
教育方向一致,簡直好想快點返學

恭喜恭喜!

原帖由 cjessjess 於 09-10-13 22:20 發表
收左亞女啦

想請教校本課程係咪等如IB課程?

唔會寄信, 要等電話通知 2nd in..

原帖由 cjessjess 於 09-10-15 11:55 發表
想請教校本課程係咪等如IB課程?

Dear cjessjess,

校本課程即是校方自主自決自選自編的課程,由於學校是直資,有別於官津學校,可以在課程上享有「高度自治」。校方在課程方面有專責部門主理,中文課程會採用蘇教版,英文及科學等會選用美國教材。

IB 課程對真道而言,是 IB Diploma 課程,是供 MS stage (可能是 MS3及MS4) 主攻考進國際認可的大學的課程。

多謝你覆呀, Kenbaba.....

其實我地已經註左冊架啦, 不過信心未夠.....
我同老公都好鍾意真道嘅理念, 無耐現實環境開始令我有少少信心危機, 怕自己揀錯學校會影響到個女......我地又住得遠, 遲D可能要搬到TKO, 個細女又要轉校......我宜家個心law law luen....

原帖由 KenBaBa 於 09-10-16 00:06 發表

Dear cjessjess,

校本課程即是校方自主自決自選自編的課程,由於學校是直資,有別於官津學校,可以在課程上享有「高度自治」。校方在課程方面有專責部門主理,中文課程會採用蘇教版,英文及科學等會選用美國教材。

IB 課程 ...

我地都confirm左,好開心

請問各位係2ND round被取錄既家長,可以講下係咪校長見家長呀?問d咩呀?見左幾耐呀?有咩意見可以俾d等2nd in既家長呀?many thanks!!!

原帖由 junjunmama 於 09-10-17 23:48 發表
我地都confirm左,好開心

校長問小朋友:
1. 叫咩名,讀邊間學校,邊一班。我仔仔初時好細聲答,校長都有鼓勵佢大聲D。
2. 邊位老師教,要我提佢先識答,再問邊位老師教普通話,我個仔諗左好耐先答'李老師'(用普通話答)。
3. 問鐘意咩運動,因profile有寫佢玩柔道,佢又係唔識答。我提佢星期六玩,佢竟然答'燈籠'。校長笑下話都係。我再提佢先識答。

校長跟住問家長:
1. 點解選真道?
2. 點樣培養小朋友?

主要都係傾下計,感覺好casual。我有帶埋本書比個仔睇,當校長同爸爸傾談時,佢就不停問我書入面既野,所以校長知佢好鐘意睇書。

我個仔係12月細仔,不過就幾大隻,校長都問佢係唔係食好多野。其實入到2nd interview 9成都收,只要小朋友肯講野,有禮貌,答得唔好都唔緊要。當然父母要跟學校理念一樣!

完左係會即刻知道收左或後備,有3日時間留位。

銀羔多士焗爐:
http://blog.uncledos.com

thanks auntie-dos,你好詳細呀...另恭喜你成功左... 另有少少野想問你,點解你要選真道?因真道頭兩年功課量勁少,咁佢地會學d咩呢?sorry!可能我既思想仲有d古老 不過我又唔想小朋友日日做功課做到11/12點,仲要每兩星期唔係默書就test.... 所以我都偏向選直資(希望有暑收啦... )不過tko仲有其他直資,你有冇報呢?你對其他有咩見解呢?sorry!我有咁多野問你 因我真係好驚選錯... many thanks autie-dos

原帖由 Auntie-DOS 於 09-10-19 14:49 發表
校長問小朋友:
1. 叫咩名,讀邊間學校,邊一班。我仔仔初時好細聲答,校長都有鼓勵佢大聲D。
2. 邊位老師教,要我提佢先識答,再問邊位老師教普通話,我個仔諗左好耐先答'李老師'(用普通話答)。
3. 問鐘意咩運動,因profile有寫佢 ...

原帖由 lovebabyv 於 09-10-20 13:10 發表
thanks auntie-dos,你好詳細呀...另恭喜你成功左... 另有少少野想問你,點解你要選真道?因真道頭兩年功課量勁少,咁佢地會學d咩呢?sorry!可能我既思想仲有d古老 不過我又唔想小朋友日日做功課做到11/12 ...

我朋友個仔讀緊FS1,睇佢又唔係真係傳聞中咁少功課,每日都有幾樣,不過就唔係傳統既功課咁,而係工作紙,題目都比較活動啲嗰種.另外仲要讀好多圖書.問佢個仔都話返學好開心.仲有佢個老師仲會打俾我朋友傾吓佢個仔學習上既問題,各方面睇嚟好似幾好咁,所以我諗我會揀呢間囉!
‹ 上一主題|下一主題