用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 好痛苦~
樓主: BERRYTOTO
go

好痛苦~ [複製鏈接]

回覆 1# kathylo 的文章

hi kathylo,

昨晚個 pm 和都 post 有 D 間題!

"你間IS都幾好" - p/s 再 check pm! 

原帖由 samelsaho 於 09-11-24 14:45 發表
hi kathylo,

昨晚個 pm 和都 post 有 D 間題!

"你間IS都幾好" - p/s 再 check pm! 

hi, samelsaho,

收到啦, thx!:loveliness:

原帖由 wawa 於 09-11-20 15:54 發表
你仔仔係咪又係用左手寫字呀, 我仔因為用左手寫字, 好多時係由右至左橫過去, 咁o的點全部都係相反, 老師都會扣分同要改正, 所以而家我知點解中國人要逼佢地寫字用右手,但最近我仔仔對打中文有興趣, 而家係度自學.

...

I also have a left hander, visual spatial learner:

VISUAL-SPATIAL視覺空間學習者?
主要以圖像思考
擁有視覺強項
空間掌握較佳  
整體(whole-part)的學習者  
很容易學習複雜的概念 在簡單的技巧上顯得不濟
良好的綜合者  
見林不見樹,忽略細節  
能夠很好地閱讀地圖
數學推論能力優於算術能力
須形象化一字才能拼字
相比寫字,較喜歡打字
自創獨特的組織方法
直覺地達到正確的答案
遇上背誦及練習便會停止運作  
發展自己的方法去解決問題
敏感於教師的態度
衍生與眾不同的問題解決方法
非同步發展Develops quite asynchronously
可能會有不平均的成績   
享受幾何學及物理
透過專注而精通其他語言
創意、機械、情緒或是科技上有天賦Is creatively, mechanically,emotionally, or technologically gifted
大器晚成

AUDITORY-SEQUENTIAL聽覺循序學習者?
主要以文字思考
擁有聽覺強項
時間掌握較佳循序漸進的學習者      
透過嘗試及錯誤學習
優於循序地學習由簡單至困難的材料
一次過學習全部概念分析思考者   
優於跟從細節
能夠很好地遵從說話指示
在算術方面不俗
易於學習音節  
能夠讀出拼寫的字(spelling words)  
易於學習整個字串
寫出既快又整潔的字
組織力強
對說明工作步驟感到容易  
擅長於背誦擁有良好的聽覺短期記憶  
擁有良好的視覺長期記憶   
可能需要背誦來加強學習效果  
記著長期概念,指示對學習更佳   
最佳的學習方法是看出事物之間的關係
不受情緒影響而學習  
對一正確答案感舒懷
平衡發展Develops fairly evenly   
通常能維持高分數
享受代數及化學在班上學習語言
在學問上有天賦Is academically talented
早有成就

原帖由 BERRYTOTO 於 09-11-23 17:07 發表
SAME我收到啦~~不過我send留pm比你你收唔收到..我見次次我reply後..再睇寄件都唔似有send出..我之前住鯉景個頭我知啦~~好靚架ma...hahaha
岩岩我朋友個囡都去左睇我e生..佢行徑奇怪所以去睇law..佢now係3.5歲..不過 ...

Can you PM me your doc's information and contact? Many thanks.

mattsmum

這是何出處, 有98%一樣.  佢真係好討厭死記背誦.

原帖由 mattsmum 於 09-12-4 23:14 發表

I also have a left hander, visual spatial learner:

主要以圖像思考
擁有視覺強項
空間掌握較佳  
...

回覆 1# wawa 的文章

search for the word: visual spatial learner,
search for the article: I Think in Pictures, You Teach in Words.

I have one at home.

原帖由 mattsmum 於 10-1-24 13:15 發表
search for the word: visual spatial learner,
search for the article: I Think in Pictures, You Teach in Words.

I have one at home.

哈囉,mattsmum.我家有個同visual spatial learner9成接近,但係佢用右手.同時AUDITORY-SEQUENTIAL聽覺循序學習者,佢又7成相似. 唉!但係佢太有性格.學校要求的練習,我需要"求"大人做.佢啱啱轉咗學.人開心咗好多好多好多.但係一溫習就同我反面.係新學校度,佢凈係指意上堂聽書.默書的成績,次次兩三隻字唔識寫.但係佢唔會有心去學習唔識寫0既字.學業上,我幫唔到佢.凈係旁觀.
佢係自學型.睇各式各樣的說明書,解剖圖.discovery dvd.我最擔心就係佢,一做練習.就間唔中亂寫或者超級冇心機.好似部機器停咗咁.
快樂的甜芋快樂的甜芋

回覆 1# 甜芋 的文章

係自學型? then no need to worry, maybe he is suitable for other courses such as IB.

HI ~~ LONG TIME NO SEE~~
我仔宜家開始又搭入好煩~~
駁咀~~y理~~咩都齊~~
有時都幾討厭~~
攪到我自己好似癲婆~~
上堂上又好多~~
不過到我實踐~~
個仔又玩我~~
唉~~又好苦~~
d y理論多到不得了...講多兩句大聲d...又搬自己係小朋友~~你係我mami應該要有耐性同我講..唔好大聲(佢自己發花癲大叫又得架wow)....唔係我會驚同唔開心~~
真係個心頂佢唔順~~
得閒同daddy講~mami好似覺得我好煩wow~~嘩~~死仔包抺黑我~~
句句頂到行哂~~我駁都駁唔到~~
到最後我仲要講句~~我宜家唔同你討論d個問題~~真係好老土~~

BERRYTOTO,
我都捱過,又係K1時咁講,一模一樣---->"mami,可吾可以吾好咁大聲話我?" "點解?” “因為我係小朋友,你係我mami應該要有耐性同我講,唔好大聲 "
吹爆!就係因為有時佢地講D野係有D道理,所以真係語塞....
你小朋友而家同你講道理,大有進步喎!

原帖由 BERRYTOTO 於 10-4-7 15:08 發表
又搬自己係小朋友~~你係我mami應該要有耐性同我講..唔好大聲

Hi 各位Mommies,

我係路人甲...都有感而發.今日老細唔係到.忍唔住想問下大家意見, 我家有子剛5歲, 最近見過家長, 老師問過下有無帶小兒去檢查(專注力不足). 由2歲班到中班老師都有一個comment. 每當Group participation or Story-telling都係坐唔定. 最初以為年紀小, 有呢個問題好正常, 中班老師話只有佢一個係咁. 但當你問番佢about story, 佢完全知道發生乜事. 佢唔係distriub 他人, 老師話唔係好大問題. 我忍唔住, 帶佢去檢查, 話佢感統失調 (特別觸覺), 姑娘話train一排就可以改善. 但衰左阿士保加. 見你地talk about E.nopi. 我阿仔學左1年. 最初見佢學得好快, 一見條題目, 就識寫答案, 依家Level 8 (subtraction). 我有時問番佢加數, 進位個part佢好似無學個咁..佢話我唔識. 激死我! 老師話佢係remember個答案..唔係理解. 我都唔知應該點做? 又有衝動帶佢去Check IQ,希望知道佢差邊樣... 我都好累. 一日都要entertain佢. 一分鐘都唔可以自己玩. 大家比d議見我!!!

我一直很羨慕人家有資優孩, 我經常話自己個囡好蠢, 別人學嘢要三次, 我囡要三十次才學會, 令到我好咀,

雖然你現階段是辛苦一些, 但你將來囝囝成就, 我付出我所有都買不到。

羨慕你。

[
quote]

但係IQ 高都唔及EQ高的. IQ 都可以後天培養, 好似我個仔咁EQ唔高就算IQ高都無用, 因為好多事都要同人合作的. 成日與人相處唔好就係佢的弱點.

原帖由 beywat496 於 10-4-14 22:27 發表
我一直很羨慕人家有資優孩, 我經常話自己個囡好蠢, 別人學嘢要三次, 我囡要三十次才學會, 令到我好咀,

雖然你現階段是辛苦一些, 但你將來囝囝成就, 我付出我所有都買不到。

羨慕你。

[
quote] ...

我覺得無論對那類型的小朋友,只要用心教,品德比學術更重要,將來做個好人就很好啦,什麼成就不成就呢?如果他將來有大成就但心地差,或者不孝順?你吾好對小朋友咁講啦,佢會好無自信,可能會越變越吾好,連親子關係都出問題咪仲敝...

quote]原帖由 beywat496 於 10-4-14 22:27 發表

羨慕你。

[
quote] ... [/quote]

其實 EQ 有無得改善, 不會跟死一世嗎 ?

我覺得IQ 係無得後天培養, 天生唔叻就一世都死估估, 所以我一直都係羨慕你地資優家長。

一天我教朋友個囡同我囡一齊做手工藝, 別人個資優囡一睇就明, 無難度, 即場做出多個作品, 自己個囡就學好多次都做唔到, 唉, 最後唔做, 放棄唔學~~~ 真係羨慕死我啦。

原帖由 wawa 於 10-4-15 10:17 發表
但係IQ 高都唔及EQ高的. IQ 都可以後天培養, 好似我個仔咁EQ唔高就算IQ高都無用, 因為好多事都要同人合作的. 成日與人相處唔好就係佢的弱點.

每個小朋友都係獨特的, 唔好講到自己囡囡咁蠢咁啦, 佢會 FEEL 到, 唔開心傢~

其實, 好多時我都覺得 "資優" 呢個字眼將事實美化左, 旁人一般對 "資優小朋友" 嘅認知只有 "資質優厚"、"IQ高"、"好叻"、"轉數快"、"讀書一定好", 但有又幾多人真係會認識佢哋因為 IQ 高而顯生出嚟嘅問題 / 同時出現嘅問題, 如: 情緒問題、讀寫困難、過度活躍、社交困難、亞氏保加、感統... 講到底, 資優兒童需要嘅輔導、家長嘅關愛、社會嘅包容程度,同特殊兒童根本冇大分別, 或者咁講, 佢地都係另一類特殊兒童, 需要更多額外資源去引導佢地成長。

當你只見到人哋個 "資優小朋友" 咁"叻"時, 唔好忘記其父母係後面不之嘔左幾多桶血出嚟、之前行爛左唔知幾多對鞋... 相信呢版不少生左個 "資優兒童" 出嚟嘅媽媽都會感同身受。

有得揀, 我寧可要個一般智能... 夠用嘅就算...

原帖由 beywat496 於 10-4-15 23:48 發表

我覺得IQ 係無得後天培養, 天生唔叻就一世都死估估, 所以我一直都係羨慕你地資優家長。

一天我教朋友個囡同我囡一齊做手工藝, 別人個資優囡一睇就明, 無難度, 即場做出多個 ...
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

我好同意三寶媽既見解..我唔覺得我個小朋友係資優, 佢IQ 多少唔重要, 我只係想佢正常一點,開心及有中庸既表現..但我只係覺得好難教..所以上黎大家support吓! 每個小朋友都有佢強同弱既地方,只要我地多注意及培訓吓,我相信一定必成大器!最近多左去圖書館, 借多左教小朋友嘅書, 領會多左,我覺得都好有用!!! 各位媽媽努力!!!

原帖由 mattsmum 於 09-12-4 23:14 發表

主要以圖像思考
擁有視覺強項
空間掌握較佳  
...

原來有咁樣分gar
咁我兩個女都90%似Auditory-sequential 成個模範生咁,學業成績好令人欣慰!
死仔包100%係visual-Spatialmouth:" /> 呢期又舊病復發,已經F.1,又玩針對性ge欠交功課 因為唔like班主任(教Maths)教學方法,次次都欠交Maths功課 隔日班主任就會有電話到 我覺得好對唔住果個克盡己任ge班主任,亞sir你辛苦啦!!我更怕我無咁長命等佢"大器晚成"!!

哎呀~~真係未必係想象咁好架..有時表面係好醒..一番屋企又係另一個人,好似我大爺係學校老c話佢專照顧小朋友,番屋企飯都唔識得食..話做完d功課好倦對手..無力食飯,好需要人地幫助,餵完佢食飯又話沖滿力量,聽日我都要你餵,真係覺得mami餵好開心~~
好個陣就好..衰個陣衰到想殺左佢都唔夠~~
如果問我..反而想佢普普通通..好似妹妹咁蠢蠢地教又舒服..又易氹~~
唔駛一味問到我死..答錯又比佢講句..你唔亂答wow~~唉..真係有苦自己知~~

原帖由 beywat496 於 10-4-15 23:48 發表

一天我教朋友個囡同我囡一齊做手工藝, 別人個資優囡一睇就明, 無難度, 即場做出多個 ...

BERRYTOTO,

你好,剛剛睇到你個仔既故事,好想你可以幫幫我,因為我個仔現在4歲情緒方面好有問題,發現既時候仲好細

我記得佢1.5歲開始返育嬰院,開頭幾日都好好,我見佢ok就開始延展,到我接佢已經覺得佢好唔開心,出左課室就不停打我,落到樓下不停踢嘢,返到屋企撞個頭落地(佢第一次咁做),跟住唔食飯瞓覺,佢唔適表達,覺得我遲去接佢唔啱,我好驚第二日同主任傾,佢話咁細個已經咁樣,一路大要好小心處理,叫我每做一樣嘢之前要俾多心理準備佢

咁就過左幾年,中間都有好多問題,講唔到咁多,直至妹妹出世,佢既情況開始嚴重,我係婆婆度坐月,我要佢同我去,因為老公要番工,冇照顧佢,又係唔想去,經常發脾氣,想傷害個妹,而家8個月情況好左,佢都好錫妹妹

不過係學校就經常擾小朋友,對自己要求高亦對小朋友要求高,小組一定要人地聽佢講,唔會接受人地意見,自專心好強,樣樣都要第一,老師話佢諗嘢好闊,老師放個蘋果係度,叫佢畫,佢會連枱同隻碟都畫,佢有叫我同佢做評估係咪資優,我反而覺得唔重要,而家最重要係處理佢既情緒同社交,而家正搵緊醫生睇,你可唔可以介紹你個醫生俾我呀,因為都唔知點樣搵好
‹ 上一主題|下一主題