用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔知大家有冇睇鏗鏘集
樓主: 彩陶
go

唔知大家有冇睇鏗鏘集 [複製鏈接]

原帖由 lkma 於 10-3-27 08:57 發表

哦!原來教育局嘅口號應該係求学最終才求分數。

咁樣學生確係可以減少讀書壓力,不過平時吾鼓勵在模擬戰中檢討實力,在大戰役時才水兵鬥海軍,難怪近年大學生成績被批評每況愈下,真係多得教育局吾少。 ...

求學不是求分數,是對那些讀不到書的人說的。分數高的學生也要為分數低的學生著想一下。

制度花樣多多,又分校網、又分banding、又分中英、又微調、又要NET、又要琴棋書畫、又要文武双全、又要做義工……富人就可以全方位投放資源,以獲取最佳效果,窮人呢 ? 死路一條 ---- 讀好書考好試望有大學收。制度如此不公平,是官員愚蠢 ? 還是另有所圖 ?

其實,個個國家的教育制度都大同小異。香港最令人瘋狂的地方,是banding制度。在此制度下,讀書好的有權先選校。其实我都講過好多次,我唔明點解冇band3學生家長去法庭告此政策。我們知道,有餞人用餐可選高級餐館,高級餐館也可要求穿西装皮革才可進入來選客人。但無理由規定富人選好餐廳後,窮人才可用餐。

"又要琴棋書畫、又要文武双全、又要做義工",係噃,又要呢樣,又要嗰樣。不過,呢啲係唔好嘅嘢咩?

家長之所以覺得唔好,咩係因"求分數"之過!

學琴棋書畫,唔係喜歡,也不是為了玩吓、試吓,而是為了分數。試想帶看負面思想去學琴棋書畫,點会喜歡,又點会進步。做義工,唔係為佐幫人,而是為了功利,又點会開心呢?

讀書目的是為分數、琴棋書畫也為分量、做義工也為分數。OK,高分又如何?

點解唔係為知識而謮書,為興趣修養而琴棋書畫,為幫人而做義工呢?

原帖由 judy 於 10-3-29 11:29 發表

其實,個個國家的教育制度都大同小異。香港最令人瘋狂的地方,是banding制度。在此制度下,讀書好的有權先選校。其实我都講過好多次,我唔明點解冇band3學生家長去法庭告此政策。我們知道,有餞人用餐可選高級餐館,高級餐館也 ...

你不仿想想,教育局咁多花招,為セ?

兒子只學業成績好而進入地區名校,琴棋書畫只是玩玩而矣,並無級數,入學大半年,才發覺所有學會呀,服务呀全是点到即止,教學オ是主力,他讀嘅係官校,校方很清楚求學才是求分,他們更清楚所有口號、花招只是裝籂而矣,沒有這些,教育局同人如何有工開,如可能開新職位,升級加point,你做過公務員便明白我所說是甚麽。

求學不是求分數背後的政策是甚麽?未就係在考試制度上加五星和五星星囉,陰謀論講句,一句口號便可解决所謂跨代貧窮,末來中產和草根便可互相轉移,不過我講嘅係你最好唔好信,咁會長命D嘅!

不彷講多句,道德教育是家教,現代嘅學校為生存而辦學的,吾好依賴太多,你的身教才是最重要呢!

原帖由 connieko 於 10-3-25 22:15 發表
制度花樣多多,又分校網、又分banding、又分中英、又微調、又要NET、又要琴棋書畫、又要文武双全、又要做義工……富人就可以全方位投放資源,以獲取最佳效果,窮人呢 ? 死路一條 ---- 讀好書考好試望有大學收。制度如此不公平,是官員愚蠢 ? 還是另有所圖 ?
, ...

又可唔可以又咁睇呢,"窮人繳不起琴棋書畫費用, 但是,可以凴努力讀書爭取好成績、入讀好學校, 有機會改變貧窮的命運,我們這一代不少人都是這樣走過來的。目前看来,任你十八班武藝(除非全港公開賽得主),不少成績優異的中學還是以分數取人, 私以為, BANDING BAND 1派位先, 某程度上保障了窮人的利益,而如雨后春筍的直資,政府少了負擔,也給繳得起學費的一羣多一個選擇機會。政府只能做到盡量平衡各階層利益。

香港的教育算好公平。本地大學生不見得都是紈絝子弟。成績好但經濟困難而上不了大學,是大新聞了。

原帖由 lkma 於 10-3-26 23:15 發表
她雖然是九龍塘區嘅band3生,但末必差得過將軍澳區嘅band1生,相信以她現時中文寫作實力,不可能寫一篇簡單嘅"公園遊記"都不合格。

一個讀了8年中文中小學的將軍澳band1生,在中2考試時連一篇中作"公園遊記"都可以不合格,這訊號比一個九龍塘區嘅band3生還要差,希望有関家長能改變一下策略,吾好誤咗女兒一生。

真的or假的....

不同區的學校banding竟然可以相差2個banding甘多...

唔怪得睇d藝人仔女入左喇沙,DBS就好似仔女已經坐上行康莊大道既直通車,未來一定"錢"途似錦啦, 原來系九龍城考band3既學生,已經贏晒將軍澳band1生....

原帖由 samuel89 於 10-3-29 14:38 發表

真的or假的....

不同區的學校banding竟然可以相差2個banding甘多...

唔怪得睇d藝人仔女入左喇沙,DBS就好似仔女已經坐上行康莊大道既直通車,未來一定"錢"途似錦啦, 原來系九龍城考band3既學生 ...

應該係話贏晒所有新理念band1學生,考試吾温習,真係セ理念都死啦!温習嘅任何區band3生都可贏佢哋呀!

原帖由 lkma 於 10-3-29 14:54 發表

應該係話贏晒所有新理念band1學生,考試吾温習,真係セ理念都死啦!温習嘅任何區band3生都可贏佢哋呀!

哦....新理念都未必真系甘差瓜....
雖然我覺得新理念有其局限性, 冒險性,不確定性....但小朋友可以回到過去農耕時代,找回失落了很多代的童真,都未嘗不是樂事呵.....

假設一位窮人,不知道高級餐廳是高消費的,“中”了去排隊,應否給他入去餐廳?
又高級餐廳座位有限,但有很多有錢人想入去用餐,應該如何入配?

其實你對於派位的理念是怎樣?
你時常叫band3學生家長去法庭告此政,那有什麼好的.可否分享一下?

(絕無挑釁意思,只想了解一下)

原帖由 judy 於 10-3-29 11:29 發表

其實,個個國家的教育制度都大同小異。香港最令人瘋狂的地方,是banding制度。在此制度下,讀書好的有權先選校。其实我都講過好多次,我唔明點解冇band3學生家長去法庭告此政策。我們知道,有餞人用餐可選高級餐館,高級餐館也可要求穿西装皮革才可進入來選客人。但無理由規定富人選好餐廳後,窮人才可用餐。

欣賞該集的內容同時可從主人翁的理念中學習以補一己之不足. 雖然並不盡苟同主人翁之理念/方式,唯参考性還高. 以下
是數項見解以作分享:

1)父母在教導子女上不是理念/方向/方式一致嗎?在推行,進行及執行任何有關子女教育方向,方針前,相信絕大部份父母先有
   一致共識,支持,之後才循此方向教導子女. 若有一方背道而馳,子女就無所適從.

2)節目結尾前訪問小朋友究竟用母親的或父親的方式好?奇怪小朋友竟答父親的有風險. 未知小朋友此回答是不想得失母親
   或是發自內心. 若是前者,這樣子看來小朋友像是夾心人了, 若是後者,這小朋友(可以說用家)也投下不太信任的一票.

3)主人翁提及在理工3rd Honor畢業後見工,這本來是對子女一個好的正面教育,但未知是否節目時間不足,出來的結果看似
   "識人好過識字"的味兒. 敢問一句若當日不是學生事務組refer比僱主,手持3rd honor可否有機會見工?

4)甚麼求學不是求分數的理念/口號對本人來說太遠太深奧了,只從囝囝懂事時鼓勵,解釋為何要讀書,今天的他己中二了還記
   得那一句"追求知識,明辨事理".

原帖由 samuel89 於 10-3-29 15:08 發表

哦....新理念都未必真系甘差瓜....mouth:" />
雖然我覺得新理念有其局限性, 冒險性,不確定性....但小朋友可以回到過去農耕時代,找回失落了很多代的童真,都未嘗不是樂事呵..... ...

有些科目吾温習,不合格,正常;作文是語文能力嘅表現,中學往往是三選一,選了一條這麽簡單的題目,不合格難過合格,咁都可以肥佬,語文能力之差边有F.2程度呀,佢個间ヌ吾係九龍塘名校,評分有幾嚴呀?中文中學中作吾合格,英文就可思過半啦。

你講嘅童真,係咪農耕時代女子無才便是德個隻呀?咁吾難實現吖。春心動嘅時候吾該等等,叫佢想清楚,吾好害人害已。

回覆 71# lkma 的文章

我講嘅童真系新理念教學追求知識既最終理念....因為傳統既求學,必然重視分數,一求分數, 小朋友就需要[勤], 要勤有功, 自然有壓力, 有壓力小朋友自然就失去童真,...而家小朋友失去童真既年齡愈來愈早...所以新理念教學愈來愈受崇尚...我覺得中學前小朋友長大後是何種性格,我完全睇唔透,所以我唔敢用新理念教學,始終他們長大後要面對既系殘酷既現實,....所以對於敢行新理念教學的家長,我是佩服的,亦都希望會是未來的教學理想....

原帖由 samuel89 於 10-3-29 18:21 發表
我講嘅童真系新理念教學追求知識既最終理念....因為傳統既求學,必然重視分數,一求分數, 小朋友就需要[勤], 要勤有功, 自然有壓力, 有壓力小朋友自然就失去童真,...而家小朋友失去童真既年齡愈來愈早...所以新理念教 ...

我都係吾明你講嘅童真係乜,好似我個仔咁呀,佢间小學band1率得20多%,但佢讀書每年好輕易咁頭3名,到依家仲係最喜歡同同學仔玩捉衣因,我從來吾覺得佢無童真,他更不可能看愛情小說,佢仲係成日叫我抱抱.讀超級名私小,斷估都吾會壓力小個街彷小學啩.

原帖由 fpchk 於 10-3-29 17:21 發表
欣賞該集的內容同時可從主人翁的理念中學習以補一己之不足. 雖然並不盡苟同主人翁之理念/方式,唯参考性還高. 以下
是數項見解以作分享:

1)父母在教導子女上不是理念/方向/方式一致嗎?在推行,進行及執行任何有關子 ...

我想回應第一和第二條問題,至於第三條問題,我之前已回應過類似的問題。

我們夫婦相信孩子的學習模式應按她的學習情況作出選擇,而當她懂得選擇時,則應按她的意願作選擇。我們相信「究竟用母親的或父親的方式好?」這道問題並沒有肯定或標準答案。無論選擇我或我太太所說的方式,只要是經過深思熟慮的選擇,也會是好選擇,也會讓孩子步向成功。囡囡對這道問題的回答正好說明在這兩種選擇下,她所需要面對和克服的問題。如果她選擇她媽媽所說的學習模式,她要面對每一個短期目標所帶來的壓力,所以她說她會發怒、會打人,而她就要學會克服這些壓力,讓它變為動力。如果她選擇我所說的學習模式,她就要面對她口中所說的「風險」,而要克服這些風險,就要早日建立和完善她的自制力和自我管理能力。

無論決定用那種模式,我和我太太都會一同配合。我相信孩子也清楚我們的立場。

吾怕得罪講句,你女兒並不快樂,否則怎會那麽早就看愛情小說逃避現實,我相信你女兒是不努力,否則不可能小五就考了ket並取最佳成績,佢可能發覺無論如何努力也比不上別人,聽媽媽話便需面此情況,有壓力,好想發怒、打人,你吾覺得有問題嗎?点解吾想吓學校是否適合她呢?採用你嘅方法逃避現實,又長期墊底,她又点曾有自信開心呢?

要訓練女兒愉快、自主學習,又給她一個這麽嚴謹的學校,她只能選擇痛苦、努力或愉快、放棄。但無論她選擇何者,都是矛盾和痛苦的。

回覆 74# ChiChiPaPa 的文章

chichipapa我絕對尊重您教自己兒女的方法..但我也有些好奇,您指(也會讓孩子步向成功)的成功目標是什麼呢?可能很多家長誤會了!還有小小問題,當您女兒看著身邊的同學為學業而努力時,她有什麼感覺........

原帖由 lkma 於 10-3-29 19:28 發表
我都係吾明你講嘅童真係乜,好似我個仔咁呀,佢间小學band1率得20多%,但佢讀書每年好輕易咁頭3名,到依家仲係最喜歡同同學仔玩捉衣因,我從來吾覺得佢無童真,他更不可能看愛情小說,佢仲係成日叫我抱抱.讀超級名私小,斷估都吾會壓力小個街彷小學啩.

我講嘅童真系相信大部分普普通通的小朋友而講的...你阿仔即使唔系資優生,相信都差不多了,對佢自然求不求分數都沒分別;相反有些天生記性差or讀書能力比較差的小朋友對佢地求不求分數都一樣沒什麼分別.(可能這類比較差的小朋友用新理念教學會比較適合)
我之前質疑過chichipapa是一個傳統中國人, 有著龍的傳人傳統重男輕女, 女子無才便是德的觀念, 才敢嘗試放任教學.....是基於chichipapa自己都唔相信"求學不是求分數", 如果他自己覺得100%沒問題的話, 不會將小兒子的學業交給老婆負責....呢個論據而提出的....我提出目的並不是要指責chichipapa, 只是想chichipapa可以解釋一下, 始終他自己都坦言[有風險],...因為我由始至終都相信任何一種教學理念最重要的考慮點應該是要根據小朋友的特性而決定的..

I agree to your point.  Alliance is a tough school. how can a student study and learn but not care about marks? this slogan is for the students who are so bright that they can get high marks while spending a lot of time on other activities or studying interesting subjects in depth.  Also, it is for students who are studying at the thru train schools which emphasize stress-free learning.  but Alliance is a traditional, competitive, P6-ended primary school.  If letting the kid study at this kind of school, parents are supposed to adopt that mother's point of view. now, i feel very sorry for this girl.  She is well-behave, diligent, and very obedient to a high extent. but still, she gets stuck in the middle of 2 conflicting directions of the parents and experiences so much pressure on her studies.  before she becomes independent and able to establish her own framework to handle her matters, i'm afraid she would get stressed out and get the idendity as a loser.  honestly speaking, she should be way ahead of a lot of peers (e.g. band 1 students in TKO?) in HK, but in her small enclosed circle, sorry, i don't see how she would enjoy any satisfaction of success.

原帖由 lkma 於 10-3-30 11:11 發表
吾怕得罪講句,你女兒並不快樂,否則怎會那麽早就看愛情小說逃避現實,我相信你女兒是不努力,否則不可能小五就考了ket並取最佳成績,佢可能發覺無論如何努力也比不上別人,聽媽媽話便需面此情況,有壓力,好想發怒、打人,你吾覺得 ...

兩睇啦! 將軍澳既banding可能低過九龍城, 將軍澳band1學生去到第二區, 要同該學生再爭過, 再排可能會drop band. 所以升中時候, 老師都提醒家長誇區要想清楚,以往香港區,九龍城,沙田都好強. 但是將軍澳p6既band1生=九龍城既band3學生, 就5認同. 故事個小朋友都讀到中二,中間果年幾有無讀書, 勤唔勤力又唔知. 可能上到中學情況唔同左, 有因素影響成績差左.

朋友女兒 係 st mary band1頭入番自己中學, 但成績一直不好,可能讀書方法同小學階段唔同,早前朋友跟我說st mary 考第一係來由自黃大仙一間小學, st mary既家長一講便知. 優良學生不一定自來名校. 確實名校家長多資源比小朋友, 朋友個女淨係數學都補兩個ctr.     

原帖由 samuel89 於 10-3-29 14:38 發表

真的or假的....

唔怪得睇d藝人仔女入左喇沙,DBS就好似仔女已經坐上行康莊大道既直通車,未來一定"錢"途似錦啦, 原來系九龍城考band3既學生 ...

原帖由 catcatmom 於 10-3-30 14:52 發表
兩睇啦! 將軍澳既banding可能低過九龍城, 將軍澳band1學生去到第二區, 要同該學生再爭過, 再排可能會drop band. 所以升中時候, 老師都提醒家長誇區要想清楚,以往香港區,九龍城,沙田都好強. 但是將軍澳p6既band1生=九 ...

將軍澳band1學生去到第二區會drop band.<---我相信, 但drop都系1/3個banding, 極其量drop1個banding, 我已經覺得誇張.....近年將軍澳p6既band1生跨區派位成績起碼我覺得1d都唔失禮....香港區,九龍城,沙田都好強系有其歷史因素,但如果說差距有超過成個banding既分別,則絕不可信.....
‹ 上一主題|下一主題