用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓!
樓主: hw1115
go

2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓! [複製鏈接]

醒目開學勳章

早晨

好悶呀! 放假先落雨, 返工就好天.
尋日去咗圖書館, 2個鐘, 借咗11本書, 好重.... 好彩有老公幫手, 否則手都斷...

原帖由 worldpeace 於 10-6-28 21:10 發表
尋日去咗圖書館, 2個鐘, 借咗11本書, 好重.... 好彩有老公幫手, 否則手都斷...

咁橋既, 昨天(落雨天)我都借咗12本書, 不過自己拎,
沒有人幫手.

各位媽咪

請問大家對呈分試有多少認識呢?
可吾可以分享一下.
我有D 迷糊
不停睇, 最後... 覺得好混乱...
系咪好似平時P1-P4 咁温書就得 ( 即課內)
有沒有什么需要特別注意..
有沒有什么需要先做準備?

醒目開學勳章

我次次好C9咁帶車仔, 我對仔女一借就會十幾本, 上次借咗 19本.

原帖由 worldpeace 於 10-6-28 21:10 發表

醒目開學勳章

你係返工的地方拎返屋企呀, 真係偉大啦, 12本wor.

我今日借咗4本, 不過俾自己睇的.

原帖由 hw1115 於 10-6-28 22:53 發表

咁橋既, 昨天(落雨天)我都借咗12本書, 不過自己拎,
沒有人幫手.

醒目開學勳章

我唔知呀, 有些逃避.

原帖由 kuromima 於 10-6-29 17:15 發表
各位媽咪

可吾可以分享一下.
我有D 迷糊
有沒有什么需要先做準備? ...

原帖由 雪文 於 10-6-29 17:36 發表
你係返工的地方拎返屋企呀, 真係偉大啦, 12本wor.

我今日借咗4本, 不過俾自己睇的.

唔係呀,我係TKO Library借.

原帖由 kuromima 於 10-6-29 17:15 發表
各位媽咪

可吾可以分享一下.
我有D 迷糊
有沒有什么需要先做準備? ...

我覺得我第一步要先了解那些要呈分, 那些不要.
應該好似平時P4 咁温書就得, 
不過係想達到Band one 成績, 
所以係家長的pressure大一點.

回覆 1# hw1115 的文章

你們好 !! 明年囡囡升小五, 佢嘅成績一落千丈, 佢係唔會自己溫書, 叫佢暑假補吓習, 面口黑晒話放假重要溫書, 十萬個唔好. 我另一方面也為她報了她自己擇的活動, 只要她為自己前途想一想, 佢就話唔講, 比佢激死, 你哋有無好建議可以同佢講.

原帖由 DTMARCH 於 10-6-29 23:53 發表
你們好 !! 明年囡囡升小五, 佢嘅成績一落千丈, 佢係唔會自己溫書, 叫佢暑假補吓習, 面口黑晒話放假重要溫書, 十萬個唔好. 我另一方面也為她報了她自己擇的活動, 只要她為自己前途想一想, 佢就話唔講, 比佢 ...

明年囡囡升小五 ?
即係 9月升P.4 ?

因為個囡成績偏差, 所以想知多些呈分試及平時考試分別在那?
想先幫佢準備一下.

原帖由 hw1115 於 10-6-29 22:51 發表

我覺得我第一步要先了解那些要呈分, 那些不要.
應該好似平時P4 咁温書就得, 
不過係想達到Band one 成績, 
所以係家長的pressure大一點.

據我知呈分試的科目同學校考試一樣, 不過有d科目ke比重會唔同, 但詳情要等學校開家長會先知道!:D
原帖由 kuromima 於 10-6-30 13:53 發表
因為個囡成績偏差, 所以想知多些呈分試及平時考試分別在那?
想先幫佢準備一下.

原帖由 雪文 於 10-6-29 17:37 發表
我唔知呀, 有些逃避.

文,

昨天, 您有沒有去 Sing Yin 睇睇 ?

Hi,我個仔都係今年升P5,到目前為止我都係同平時一樣,並不覺得要緊張,我冇經過呈分試,但覺得同平時考試一樣,越緊張結果可能越弊,不過我都會係暑期間,先幫個仔溫定P5的書,到時可能穩陣小小.....大家共勉之吧~

醒目開學勳章

各位早晨 !

醒目開學勳章

hw : 我早上去咗游水, 返到屋企都三點幾, 好攰無去到.

等佢搬咗新校先去啦. 你都想跨區選呢間嗎 ?

另其它幾間會點排名 ?  我心中仲無數.

太早有數都無用, 都唔知佢呈分的成績係點, 可以見人嗎.

原帖由 hw1115 於 10-7-2 17:19 發表

雪文,

昨天, 您有沒有去 Sing Yin 睇睇 ?

醒目開學勳章

TKO中學有無好學校, 唔該又俾D名我去了解下.

原帖由 雪文 於 10-7-5 11:12 發表
hw : 我早上去咗游水, 返到屋企都三點幾, 好攰無去到.

等佢搬咗新校先去啦. 你都想跨區選呢間嗎 ?

另其它幾間會點排名 ?  我心中仲無數.

太早有數都無用, 都唔知佢呈分的成績係點, 可以見人嗎.
...

我本來想去睇吓, 八吓, 怎知得攤位玩咋.
學您話膂,  都唔知佢呈分的成績係點,
不過, 我想佢讀男校囉.

原帖由 雪文 於 10-7-5 11:13 發表
TKO中學有無好學校, 唔該又俾D名我去了解下.

TKO only one 英中咋.
‹ 上一主題|下一主題