用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄 SPC 選 港同, 會有人支持我嗎?
樓主: jdepp
go

放棄 SPC 選 港同, 會有人支持我嗎? [複製鏈接]

我也認識幾名女兒就讀SPC的朋友, 均說SPC課程唔深, 功課唔多, 所以學生有好多時間睇課外書.  
功課少, 鼓勵課外閱讀是大部份傳統名校的大趨勢, 現在所謂傳統谷的學校唔會真係好谷. 當然也要視乎學生本身, 同班學生, 有的不用補習, 輕鬆地名列前矛, 有的功課晚晚要做到十二點, 加埋補習, 成績只係剛合格.
講真, 只要間中學最終係會參加香港公開試, 什麼學校都係殊途同歸, 培養小朋友的學習態勢, 自發性和責任感才是最實際.

原帖由 goo_littlebb 於 10-11-30 12:26 發表
jdepp:
你好, 我同你情況有d似, 但我SPC只係waiting (細女), 不過有信心只要寫多幾封信係可以wait到有位既, 但我都無寫了. 我女依家已有直資offer.
其實都好清楚問自己, 究竟應該寫信去叩SPC定係由得佢入依家間DSS.  ...

阿女都是on the waiting list of SPC.
當知道SPCwaiting, 我個人好像跌入深淵, 因我沒有替阿女報任何直資/私校.
很幸運地在自行獲派位, 那種由零到一的喜悅真是難以形容.
其實阿女未讀SPK, 她已在另一間在中西區不錯的KG就讀, 那裡的老師很鼓勵及有愛心.
阿女是不想轉校的.
我選SPK是因為我覺得那裡的學生比較active and outspoken, 自己是校友也很喜歡這所學校.
SPK差不多三年了, 阿女也是比較文靜及慢熱的.
無可否認, SPK是一間很好的KG, 她同班的同學是很叻的.
每次我問阿女她喜歡SPK定舊KG多些, 她都會答我比較喜歡SHCK. 我很感意外, SPK是較少功課及較愉快學習的. 阿女反而會答我她不怕多功課, 她寧願讀SHCK.
但我都沒有pay much attention 她這番話.
當她知道小一入到SHCS, 她是非常的開心, 她還問我是不是下星期一就番SHCS.
上星期六是SPK的家長日, 詳細我唔講啦, 感覺上SPK的老師是比較惡和嚴格的.
當我回想阿女的話, 我的心很酸呀.
我好像沒有理會過她的感受, 我也feel guilty讓阿女浪費了一年時間repeat K1.
好彩的是現在揀錯還來得及,
也感謝主給了我們另一次機會.
總括來說, 或許阿女並不是SPC想收的類形, SPC也不是阿女的dream school.
我也不會寫信給校長去求位了.
小朋友才是真正的用家!

首先好衷心多謝大家既意見, 無諗過會有咁多回應~

好多人都同我講.....
"無理由 down grade 架, 你去 dgjs or spcc 就話jeh"
"你去一間咁新既學校, 賭得好大, 點解唔穩陣d...."
"你無比個女試過, 點知佢唔得呢...."

多數人都覺得如果我唔要 spc 個位, 係好浪費, hm...可能係既, 始終當初入讀時唔係話咁易, 同好多人一樣, 一直我都覺得 spc 係 dream school, 以前已經成日幻想個女著住格仔裙會幾咁可愛, 同埋係會好自豪, 虛榮感一定有, 呢幾年當有人問阿女係邊度讀書, 人地聽到阿女答 st paul 時, 9成9 人既反應係覺得佢好叻, 咁難入都入到, 係人都識呢間學校, 企係阿女隔離既我, 都自不然有一種優越感, 我諗好多spn, spk, spc 家長都有同感吧!  

一開始我就諗住阿女會係呢度一讀十幾年, 無諗過其他....

但係隨住個女成長, 我慢慢認識到個女既特質, 性情, 優點缺點, 就發現原來既諗法可能唔係咁適合....

好多人話讀 spc 既小朋友都好快樂, 好鍾意返學, 但係有人係讀得唔開心, 唔適應亦都係事實, 所以我先去報左一d 活動教學既學校, 睇下個女有無其他機會~

好好彩港同收左阿女, 港同既面試係要見小朋友 3 次, 佢以正取收阿女, 起碼證明到一樣野, 就係阿女好適合呢間學校要求既條件, 我自己理解係, 如果讀港同, 錯配既機會可能少d 掛~

其實到呢一刻我都係好矛盾, 你地有人話唔應該問小朋友意見, 但係學樓上話齋, 小朋友先係用家, 有時要相信自己同個女既感覺, 係咪?

再一次, 好多謝你地既意見, 希望大家既小朋友都找到理想既學校, 係追求知識之餘, 豐盛人生, 培養好性格和情操!!

jdepp, support you!  
原帖由 jdepp 於 10-12-2 09:01 AM 發表

"無理由 down grade 架, 你去 dgjs or spcc 就話jeh"
...

醒目開學勳章

感動!
我係SPCS中學舊生,我想話你聽就算CWB同HV既SP都有分别:我女係慢熱被動型,好彩自行派位比我地入到HV,學校鍾意同學勤力,乖,斯文,操行好,完全fit0西我女0個種style;我係CWB舊生,點會唔想自己個女入丫?SPK當年都唔收我地;依家你問我,老實講,我會擔心啊女一定唔係CWB要0個種ideal student。
你行得出爲啊女報其他新思維學校呢一步,係做父母既直覺,亦係爲仔女尋找最適合既自然返應。
Go ahead,支持你去港同。
原帖由 jdepp 於 10-12-2 09:01 發表

...

恭喜你 !!
唔使再愁.....

are you in p.m. class ?

原帖由 ufo.mini 於 10-12-2 04:25 發表

阿女都是on the waiting list of SPC.
當知道SPC是waiting時, 我個人好像跌入深淵, 因我沒有替阿女報任何直資/私校.
很幸運地在自行獲派位, 那種”由零到一”的喜悅真是難以形容.
其實阿女未讀SPK時, 她已在另一間 ...

.........No worry.... Be Happy !!!  : )

同你一樣, 知道SPC係waiting果刻, 真係跌左落谷底, 不知流左幾多眼淚, 因為無諗過佢會係waiting(可能自己太有信心吧, 聽佢講見修女果陣係見得好好架)
但我地都有報直資, 原先係想幫3年後既細佬探路了解下直資面試既情況, 結果係家姐自己真係準備去考. 由一心入SPC到真真正正認真去玩呢個考小一遊戲, 再諗埋細佬既機會 (之前真係諗住細路到K3先諗要咩學校架), 再由零到一有offer, 果下真係好開心, 可能阿女亦唔係SPC type, 俾我地waiting係俾我地真係去諗埋細佬, 睇埋兩個情況再揀間合佢倆個既學校.
SPC的確係好好既學校, 但未必係適合我地全家既學校~阿女做左3年Paulinian已經得著好多了!
恭喜你首輪就抽到心儀學校!!:D
原帖由 ufo.mini 於 10-12-2 04:25 發表

當知道SPC是waiting時, 我個人好像跌入深淵, 因我沒有替阿女報任何直資/私校.
很幸運地在自行獲派位, 那種”由零到一”的喜悅真是難以形容.
其實阿女未讀SPK時, 她已在另一間 ...

Others referring to downgrade or upgrade is because they have their own set of priorities.
I personally did not even apply for DGS or St Paul Co-ed.  Many of my friends did not understand why but I have my own reasons.  I hope to raise my kids in a modest and easy environment.
It is all about priority.  Tons of people wait inline for LV handbags.  I don't like LV.  Does this make me wrong?  

Not an easy decision to make, however, I wish GOD has made the right way for you to choose!!!!!! Good Luck!

回覆 62 ufo.mini 的文章

聽到都登你開心。

jdepp,

if your daughter changs from spc to hkuga, she will not be the first one.

回覆 63# jdepp 的文章

感動中。。。

留意你的 post 幾天,又看了不同的意見。

從你的字裡行間,看得出你是一個以孩子為先的家長,我也支持你 go for 港同。

無論最後選擇邊間,都好支持你,因為你係從小朋友角度好想。
我情況同你好相似,亞女考入SPN時心都紅晒。工作上好多時四處去, 見到SPCS既學生都會幻想下亞女穿呢件校服。但系,見到亞女一路成長反而去想呢間真係合適嗎?自己就去不同學校參加簡介會,港同我都有去,不過無申請!
呢道好多家長已經講過SPCS既好處,唔可以否定SPCS系好學校;但SPCS收了大部份SPN/SPK學生,直接令到好多家長根本都無去詳細探求過SPCS以外既世界。其實工課不多,鼓勵大量閲讀..........等,差不多係大部份DSS既方向,並非SPCS獨有。
入港同亦唔等同降級,港同一樣有一間好好既中學係背後,有能力收晒所有小學部學生,今年會考亦有尖子出現,唔使太過擔心好似差左d甘。

原帖由 jdepp 於 10-12-2 09:01 發表

...

原帖由 minggoo 於 10-12-2 10:56 發表
今年會考亦有尖子出現

Are you kidding?

Sorry,呢個真係講錯左,我講個尖子係另一間的!

原帖由 cow 於 10-12-2 11:13 發表

Are you kidding?

我本人都有類似此煩惱,但當細想後發覺唔應該係用家長心態選出名既學校,正確應是為小朋友選一間合適既學校,等佢地讀得開心只僧喜歡學習,而一D填鴨式既教學方式,只會令大人及小朋友都有壓力,所以我都支持樓主既做法.ADD OIL!!!
你問10個起碼8.5個都會叫你選SPC,因為唔好浪費機會嘛,總之平常心,讀得到就間間都讀到,讀唔到係底仲失埋自信心LEE個至係大問題.

原帖由 maynjune 於 10-12-2 09:55 發表
恭喜你 !!
唔使再愁.....

are you in p.m. class ?

P.M. class.
慳番d錢比阿女學野都好呀!

原帖由 goo_littlebb 於 10-12-2 10:05 發表
同你一樣, 知道SPC係waiting果刻, 真係跌左落谷底, 不知流左幾多眼淚, 因為無諗過佢會係waiting(可能自己太有信心吧, 聽佢講見修女果陣係見得好好架)
但我地都有報直資, 原先係想幫3年後既細佬探路了解下直資面試既 ...

多謝晒!  恭喜你女女同細佬日後可一齊番學!  當初諗住一條心SPC, 真無諗過阿女係waiting.  Waiting 比左一個機會諗清楚阿女是否適合這所學校.  如樓主一樣, 當初見到阿女著注SPK校裙, 真的感到很自豪.  但不可因自己的虛榮心而不顧阿女的感受.

Let me also share my feeling about SPC sin.....
My daughter she was SPK's student too, 2 years ago, I got a waiting list letter for SPC, the feeling...I think all of you could understand, upset, frustrated, cos I expected my daughter would have got an offer from SPC as she was an active student in the class, anyway...still finally I got the waiting list letter.  I cried for whole day, I even cant control the tears in front of my daughter, you should understand how bad I behaved like that in front of her.  First words she said me : Mom....am I doing not good so SPC dont take her? can you imagine how pain in my heart? I told my daughter that No No, its not your problem, its mom's problem, must be I was lazy, didnt do well for parents' part, she did very very well on her side already.
The next day, I handed my letter to Principal of SPC, to ask for re-consideration, to ask for the reason whats wrong with me etc. Ofcos no feedback.
Same with some families, I had no preparation for other school, privates, DSS, or even govt schools, cos one heart devoted to SPC since K1.  But unfortunately, after few letters during that year to SPC, no news even a call to tell me sorry we dont have a seat for your daughter.
Finally my daughter got the offer in June, a govt school :) it was good but honestly who doesnt like SPC these kind of ONE TRAIN School right? no worries for the next 12 years at least.  But just like some moms said..its a good time for me to open my eyes to see outside apart from SPC. This year, P2, my daughter has been transferred to a private school in kln side being we move to Sai Kung.  
I feel so proud of the mother who considers her daughter's feeling first.  Actually every mothers who dont care their kids? we care much, just becos we care much, so sometimes we would put our own feelings more into a decision, and this decision maybe not good for kids. Its hard to giveup SPC, but you should trust your feelings for your daughter, her feelings, her needs, her personality, who knows her well? ofcos her mother.
I wish you got a right decision for her

原帖由 ufo.mini 於 10-12-2 18:18 發表

多謝晒!  恭喜你女女同細佬日後可一齊番學!  當初諗住一條心SPC, 真無諗過阿女係waiting.  Waiting 比左一個機會諗清楚阿女是否適合這所學校.  如樓主一樣, 當初見到阿女著注SPK校裙, 真的感到很自豪.  但不可因自 ...
我想SPC由幼稚園到中學教學方針應該是一樣的.如果小朋友經常被老師投訴升上小學很大機會也一樣,這樣小朋友又怎會開心.如被列入waiting list,證明小朋友不適合此學校.如不是我認為小朋友是可以繼續升上小學.因為校長最了解哪些小朋友適合她們.
‹ 上一主題|下一主題