用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 有無讀六年級同學入來交談
樓主: flsmama
go

有無讀六年級同學入來交談 [複製鏈接]

Oh....

真可惜!  六年級乃小學最後一年, 我好鼓勵小朋友多參與學校的活動!

原帖由 Derdad 於 11-6-23 17:19 發表

但出年首屆全日制,放下午兩點半,仲唱埋歌嘅話....
阿仔話今年呈分試考得唔好,結果自己冇選到Choir

係噃!!!!
阿仔咁識諗,咁都要尊重佢的選擇....
阿仔仲有冇學奧數?
我反為覺得奧數影響讀書時間仲大....

原帖由 Derdad 於 11-6-23 05:19 PM 發表

但出年首屆全日制,放下午兩點半,仲唱埋歌嘅話....
阿仔話今年呈分試考得唔好,結果自己冇選到Choir

回覆 1# pmamylee 的文章

奧數隊是返平日放學後,要操2至3個鐘,有幾多功課....
暑假,聖誕都要返,幾辛苦....

數學考試分數高低與參加奧數隊無直接關係,
因為係兩種完全唔同的數學....

對升中是否有分加,不知道,老師無講過.....

原帖由 Tatama123 於 11-6-24 01:45 PM 發表
pmamylee,

奧數影響讀書時間仲大....除左星期六上堂,其餘日子重要唔要返學校操練? 其實對數學考試是否會比冇讀過的同學叻呢 ? 入左奧數校隊,    升中又有冇分加呢? 另外9月份6年級是否已轉全日制? 請指教 ! ...

我是路過的中二家長,小兒現時也是中学部奧數隊,過往奥仔年年升晒,但個仔如果在5或6年班時收過黄或紅紙就唔同,因有仔試過因此不但升唔倒而且变波仔.上面好重操行.其實上面巳唔太注重 table-tennis, badminton等等,你地小学部D家長唔会知上面要边類仔啦.比如swimming, 上面也可從外面找來一班band 1泳術高超的泳仔.总之,升上去F1就知啦.

醒目開學勳章

原帖由 pmamylee 於 11-6-24 10:05 發表
係噃!!!!
阿仔咁識諗,咁都要尊重佢的選擇....
阿仔仲有冇學奧數?
我反為覺得奧數影響讀書時間仲大....

冇啦!佢自己乜都cut 哂學校嘅校隊唔參加呀!反而出面自學嘅游水、鋼琴都仲肯保留。
咁冒險,出年張成績表就慘咯!乜嘢都冇參加,一片空白,考唔到SJC就唔知俾咩嘢其他學校睇!唔通注定入xx波?

個細仔九月會升四年班,原本都有參加學校內高八斗嘅奧數班嘅,但上年同佢報完個華夏盃港區賽後,佢「飲恨」(佢自己話喎)攞咗個三等獎後就唔再鍾意奧數嘞,轉軑打乒乓波,聽日仲要過歌和老街嗰度考銅章!
佢嘅敲擊樂同埋Chior又話唔繼續囉喎,出年攻「童軍」!

唉!樣樣嘢都係虎頭蛇尾,都唔知點樣先教到兩隻馬騮咩嘢叫「恆心」
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

醒目開學勳章

原帖由 cm168 於 11-6-25 00:28 發表
其實上面巳唔太注重 table-tennis, badminton等等,你地 ...

請問cm168,呢期「上面」注重邊一瓣咁呢?
轉咗新女校長,係咪睇重咗成績多過課外活動表現?
Best wish,

回復 3# cm168 的帖子

其實今年六年級奧數隊只有9人,佢地全部都係band1仔,有幾個仲係全級頭幾名,所以升哂返中學唔奇,除非佢地唔係將st jo college放1st choice....

至於操行一向都是最重要的,如果品行差成績幾好都無用,中學部都唔會收...

我都有聽前兩屆家長講過,其它如泳隊,mug mug 隊都未必會選番自己學生,st jo college會選出面d叻人,反為足球隊會收番哂,不過足球隊班仔本身都有好多是band1仔,阿仔個班2個足球隊同學本身都是band1仔.....

所以個人認為都係成績最要,d mug隊物隊都係有時間就參加下,如果影響學校成績,咁就要考慮清楚好唔好參加.....

原帖由 cm168 於 11-6-25 12:28 AM 發表
我是路過的中二家長,小兒現時也是中学部奧數隊,過往奥仔年年升晒,但個仔如果在5或6年班時收過黄或紅紙就唔同,因有仔試過因此不但升唔倒而且变波仔.上面好重操行.其實上面巳唔太注重 table-tennis, badminton等等,你地 ...

原帖由 pmamylee 於 11-6-27 15:14 發表
其實今年六年級奧數隊只有9人,佢地全部都係band1仔,有幾個仲係全級頭幾名,所以升哂返中學唔奇,除非佢地唔係將st jo college放1st choice....

至於操行一向都是最重要的,如果品行差成績幾好都無用,中學部都唔會收... ...

完全同意!

回復 2# pmamylee 的帖子

Agreed!
St Joe College 係好重視學生的成績。
好多SJPS校隊的學生,本身已經係Band 1學生。

回復 4# Tatama123 的帖子

SJC 只是一間普通 Band 1 中学,唔会谷運動或其它.但師資質素不太掂。童軍無分加。

原帖由 Tatama123 於 11-6-28 17:42 發表
[quote]原帖由 cm168 於 11-6-28 16:54 發表
SJC 只是一間普通 Band 1 中学,唔会谷運動或其它.但師資質素不太掂。童軍無分加。 [/quot

cm168,

照你意思係咩 ...

要明白QC不会收只是好成績的学生,SJ也一樣.In fact, 不要只顧讀書,学多些技能.萬一升不到原校,考其它Band1中学也易些.我們同期的Band2 or 3仔,升到其它中学後,聽說校園生活不知幾開心,成績又好(請不要問中学名字,不便透露).你的小朋友今年是否升P6? Mr Tam 今年是那班的班主任?

回復 1# cm168 的帖子

讀書成績及操行好己經有九成九機會入到好學校,唔係個個小朋友都可以成績及運動都好,呢d係小數.....

就算係qc都係以成績行先,個d所謂唔係"成績好就一定收",係因為個仔真係有個人之處(係少數),雖然成績唔係最top,但係本身都係band1.....

除左d男x女x學校,都會收d band2&3學生(個d係香港代表隊或城中名人或對學校有財政貢獻(呢d又係少數))

所以不用太擔心,因為阿仔己取得最好的入塲卷......

原帖由 Tatama123 於 11-6-29 10:26 AM 發表
cm168,

我個仔今年升P4, 除左讀書, 操行好, 其餘運動, 游水, 音樂, 冇樣得, 而家好頭痛,點算好 ?

同意!
在SJPS讀書,最重要都是操行與成績。成績好,就好大機會入番SJC,努力!

原帖由 pmamylee 於 11-6-30 12:04 發表
讀書成績及操行好己經有九成九機會入到好學校,唔係個個小朋友都可以成績及運動都好,呢d係小數.....

就算係qc都係以成績行先,個d所謂唔係"成績好就一定收",係因為個仔真係有個人之處(係少數),雖然成績唔係最top,但係 ...

原帖由 Tatama123 於 11-6-29 10:26 發表
cm168,

我個仔今年升P4, 除左讀書, 操行好, 其餘運動, 游水, 音樂, 冇樣得, 而家好頭痛,點算好 ?

1.  成績好最重要
2.  不要勉強小朋友操練體藝,除非本身是天才或已有成就
3.  參加輕量的活動,例如星期六的ECA,每星期只佔用
     1-1.5小時,成績表又有註明參與。
4.  加入合唱團,所需時間不多
5.  做服務,例如 librarian(P6),成績表上起碼有註明做
     service 的記錄

如果小朋友升上小五後,會發覺整個學習及競爭氣氛非常
緊張,與4年級或以前完全兩個世界。考試題目好象艱深了很多,未必每個小朋友可以應付。
妳個小朋友重有一年蜜月期,但要及早準備,打好英文基礎,或可以開始參加針對 SJPC 的補習,操練past paper (不是一般的做功課補習)。
只要成績好、操行B或以上、沒有記過,等如穩陣入SJC,不需要百般武藝或特異功能。

醒目開學勳章

原帖由 Piglet_mamie 於 11-7-1 00:10 發表
同意!
在SJPS讀書,最重要都是操行與成績。成績好,就好大機會入番SJC,努力!

喺SJP,無論你幾乖,但你做唔到班長、Prefect,你操行最多都只能攞B+…
Best wish,

有少少感覺做班長、Prefect是同成績掛鈎,操行B+也不容易拿,我兒一年級比較易哭(因他個人比較感情豐富及眼淺),老師操行居然比B-,從來幼稚園一直都未試過,但是問老師究竟兒子在操行方面那部份需要改進,她又說不出,也說沒有什麼問題,所以我都不太明白她怎樣界定

‹ 上一主題|下一主題