用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: laiki
go

. [複製鏈接]

有考試自然有壓力, 我反對冇名次, 最好科科都有ranking.

原帖由 virjoyba 於 11-8-2 14:38 發表

我女兒的小學更好, 小六以前不會公佈名次. 這樣小朋友在升中前就無須背負呢種無謂的名次壓力, 為何其他小學不這樣做?

一家学校,就算點挑選,總有人落後。教多了一級半級,為令落後學生赶上程度,必多測驗。咁落後學生自當盡力,超班学生也会心掛掛,或花多時間温習己減少失誤,無形也影响進景。

每個人之資質唔同,我覺得學多幾級都冇問題。但学校教多一級,我就保留。

醒目開學勳章

原帖由 1234ats 於 11-8-1 22:07 發表

小儿两三岁开始便每个星期到图书馆借21本书(我,老婆与他各七本,中英都有),养成读书习惯,他说自己是书痴。有段时间他经常看百科全书。但现在却稍多看漫画。
他看书的范围很广,很多时他看书也不一定明白内容。记得他六岁时 ...

吾好意思, 我吾係想駁古
你所指的圖書館, 是香港的圖書館嗎? 見你寫簡體字

香港的圖書館, 每張圖書証, 每次只可以借6本書...........
3個人, 合共18本................

回復 9# jojo1234 的帖子

我都未教我女喎!佢地E+唸左,都唔知係咩...!到佢小學要學,自自然然就識...D人考第尾讀書唔成果D,米一樣識!

回復 17# overview 的帖子

上次睇窮富翁大作戰,有個千金小姐,响國際學校讀小學,佢地上堂係用計數機計數,所以佢地識唔識乘數表就唔知LAW...!!!

回復 69# ms.aeroplane 的帖子

我個囝係識用乘數表計數,佢d 利是錢佢係用乘數表計總額
eg $100 x 9 + $20 x30 + $10 x ....
佢用格仔paper寫中文字,寫完亦會用乘數表計算寫左幾多字.

佢有用學到嘅知識用係日常生活中.
佢亦覺得很容易

KV 升SFA, 大多數都是這樣

回復 68# CrabPincers 的帖子

我一般极少用中文打字,家里没手写板 ,中文输入法我只懂拼音。只是拼音法要选字影响速度,打得比较慢。拼音对我来说很容易。如你懂英文拼音的话,要学普通话拼音很简单。英文跟普通话的拼音有七八成是一样或非常接近。
至于图书馆借书数量是我搞错,我刚问我老婆,确认应该是每人六本,小儿以前借书每次是18本。平时是我老婆借书, 图书证由她保管。

有個P1朋友仔跟小女說,要背『除數表』。

沙田地區名校,失敬失敬。

回復 71# jojo1234 的帖子

我SEARCH左好耐先知KV 同 SPA係咩學校,失覺哂TIM...!
其實係各人喜歡邊種遊戲規則...!可能你地嘅圈子唔同啦...!!!
想多口問,係米SPA小一就學乘數,所以幼稚園時要學定,定係幼稚園已經有教呢?咁叻嘅...?

回復 61# overview 的帖子

聽聞瑪利曼係唔出RANKING(E+唔知),但係學生們都依然進取,學生係要令自己進步同改進,如果有次係有人退步左,自己RANKING高左,咁唔代表有進步啫...!!!

最好爸媽也來個收入排行榜,還要年年有進步,收入少過去年就要去補習多打一份工,有競爭就有進步^_^。

quote]原帖由 virjoyba 於 11-8-2 17:00 發表

哀我香港學生, 幾歲人仔一入小學就要睇住個名次, 什至科科都要睇住個ranking比家長吹谷!

不過好彩香港還有些小學唔buy呢套, 比家長有個較輕鬆既選擇! ... [/quote]

如果家長真係唔CARE名次, 就唔洗四圍打探分數, 你知道名次可能更加唔洗催谷, 催唔催谷係不同家長有不同要求, 考第一一樣谷架.  名次對於一D中上游, 即BAND 1 尾/BAND 2頭既學生揀中學好重要.

原帖由 ms.aeroplane 於 11-8-3 18:13 發表
聽聞瑪利曼係唔出RANKING(E+唔知),但係學生們都依然進取,學生係要令自己進步同改進,如果有次係有人退步左,自己RANKING高左,咁唔代表有進步啫...!!!

教高一級,家長會覺好似d細路學多d呱...不過我覺得最緊要係岩個小朋友ge程度,如果唔係教幾深都無意思.... ^^
‹ 上一主題|下一主題