用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 有無家長收到取錄信呀 ?
樓主: MonBaBa
go

有無家長收到取錄信呀 ? [複製鏈接]

I did not submit/prepare any profolio.
我當時只係交左學校張form + K2 school report.

回復 49# chanwendy 的帖子

好簡單ga ja! 家長誠意 is important.

回復 46# cat28christy 的帖子

Thx for your info.
We know that the workload of this school is not low esp. after P2 and standard of this school is above average.

What we like is the passion of the teachers and Principal, small class size (24) and treasure every student in school.

Don't give up. 加油呀!

原帖由 bbkingdombb 於 11-10-12 03:00 發表
Thx for your info.
We know that the workload of this school is not low esp. after P2 and standard of this school is above average.

What we like is the passion of the teachers and Principal, small cl ...

"We know that the workload of this school is not low esp. after P2" 你係邊度聽到呢樣呀, 我去簡介會時冇聽過喎, 學校係強調可以學校完成大部分功課喎.  不過我都有日日去睇佢 p1 的功課, 有時都要五樣, 我仲諗住係好簡單的工作紙添.

回復 64# chanwendy 的帖子

you can read this site in details. Include nearly everything we want.

e.g. 關於嶺南大學香港同學會直資小學   1 2 3 4 5 6 .. 8

學校約了我5/11面試,但與另一間撞時間,該校無得改,唔知嶺同接唔接受改時間呢?

打電話去問下啦...
不過上之嶺南約我INTERVIEW時我都想改期, 佢都無得改

我想問吓面試時, 要唔要考認字, 寫字或者串字呀, 要唔要考普通話架.

原帖由 chanwendy 於 11-10-27 10:56 發表
我想問吓面試時, 要唔要考認字, 寫字或者串字呀, 要唔要考普通話架.

Wendy,
阿仔果時只係有考認字, 無寫/PTH 呀, 祝你囝囝今個星期六順順利利!!

各位未來同學仔, 係學校網上見到以下資料呀:

課程簡介晚會
日期:2011年12月9日(五)
時間:下午7時正到9時正
地點:本校禮堂
內容:課程簡介
報名方法:網上登記或致電留位

回復 63# bbkingdombb 的帖子

"What we like is the passion of the teachers and Principal, small class size (24) and treasure every student in school. "

你講得好啱, 呢D就係巔小既優點!!

原帖由 ricebb 於 11-10-31 19:23 發表

課程簡介晚會
報名方法:網上登記或致電留位 ...

謝謝你的通知, 我打咗電話留位啦, 我都好想更加了解學校的課程, 還有, 嶺小還有一樣我很喜歡的, 就是雙班主任制, 全班最多25人, 1對12.5, 去邊到搵?

原帖由 chanwendy 於 11-10-27 10:56 發表

有問中英文問題, 有考數學, 我感覺到學校重誠意多d, 祝面試成功!

原帖由 CMPCTLR0920 於 11-11-1 10:14 發表

有問中英文問題, 有考數學, 我感覺到學校重誠意多d, 祝面試成功!

我9 月開放日時問過一個老師, 佢話英文大約只係問叫咩名, 幾多歲, 唔會太深, 請問係咪真係咁淺?

另數學, 會問減數嗎? 我女減數會慢啲, 因為學校都未正式教, 同埋可以數手指嗎? 其實 setting 係老師同小朋友面對面坐, 中間有冇枱隔住架?  我教我女要數手指要收埋隻手唔好比老師見到呀.

同埋老師會否問常識題, 或者平日生活情況等? 見家長係咪都係問吓點解選呢間學校, 平時同小朋友做啲咩等? 同埋如果得一個去, 老公唔得, 咁會影響結果嗎?

sorry, 好多嘢問, 因為好緊張, 怕 reject.

原帖由 ricebb 於 11-10-31 19:23 發表

課程簡介晚會
報名方法:網上登記或致電留位 ...

我想問吓呢個同開放日嗰個有冇分別架?

原帖由 ricebb 於 11-10-31 19:22 發表

Wendy,
阿仔果時只係有考認字, 無寫/PTH 呀, 祝你囝囝今個星期六順順利利!!

我想問係只認中文, 還是包埋英文呀?  同埋大約咩 level 呀, 可否舉例一兩個呀.

原帖由 chanwendy 於 11-11-1 11:11 發表

我9 月開放日時問過一個老師, 佢話英文大約只係問叫咩名, 幾多歲, 唔會太深, 請問係咪真係咁淺?

另數學, 會問減數嗎? 我女減數會慢啲, 因為學校都未正式教, 同埋可以數手指嗎? 其實 setting 係老師同小朋友面對面 ...

In我哋係一位講廣東話老師和一位普通話老師(全程無講過野, 只是點頭), 問題大致是小朋友有乜特點? 對小朋友有乜期望? 放假會去邊等等問題? 好似同朋友傾計咁, 自然d就得了. 亞囡唔多肯講考咗d乜, 只話英文只問了姓名, 幾多歲等簡單問題, 數學就係搵圖卡填數字, 相信都唔係太深的, 努力啊, 祝你成功.

原帖由 CMPCTLR0920 於 11-11-1 10:09 發表

謝謝你的通知, 我打咗電話留位啦, 我都好想更加了解學校的課程, 還有, 嶺小還有一樣我很喜歡的, 就是雙班主任制, 全班最多25人, 1對12.5, 去邊到搵?

原來雙班主任制架,  1對12.5 仲小過阿仔K3呀, GOOD GOOD GOOD!!!

回復 75# chanwendy 的帖子

課程簡介晚會......我唸係詳細D簡介學乜掛, 其實我都唔知呀, 但就一定會去 ^^

原帖由 chanwendy 於 11-11-1 11:13 發表

我想問係只認中文, 還是包埋英文呀?  同埋大約咩 level 呀, 可否舉例一兩個呀.

sorry 呀, 阿仔真係唔記得了, 但唔駛擔心, 唔係好難架
‹ 上一主題|下一主題