用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無報2012K1的細B呀?
樓主: natabie
go

有無報2012K1的細B呀? [複製鏈接]

原帖由 梅媽媽 於 11-9-23 16:10 發表
大家好嗎,我仔都係細b09/10,來緊係太子道個間方方插n1. 我心儀左六間k1.正在報名ing. 我仔好細粒,依家都係講單字 .所以我完全心淡.面試下當攞經驗.

我個女都係十一月插太子道方方:)

原帖由 wishwong 於 11-9-23 10:46 發表
請問你地小朋友而家識D咩?? 1-10/COLORS/A-Z?? 其實IN K1 D題目係咪難過PN好多???

ABC識大階 自己會唱晒成首ABC song
廣東話1-30, 普通話&英文1-10
顏色 - 紅/橙/黃/綠/藍/紫/粉紅/黑/白/啡
基本既形狀/動物/交通工具/水果/身體各部位

但其實識學術既野有幾多我覺得唔係interview既重點, 老師係睇家長同小朋友既互動, 小朋友既應對, 禮貌, 手眼協調既能力, 對日常生活既認知

我冇咩特別訓練佢學術方面, 但就開始教佢自己叫咩名, 有人叫佢全名時, 要舉手大聲叫"到". 亦教緊佢係男定女. 爹爹媽媽叫咩名. so far問佢係識答晒, 不過in時會唔會答老師就另一會事喇

另等佢滿左2歲, 會再教埋佢幾多歲

原帖由 celinelui 於 11-9-23 15:16 發表

我都係咁諗,所以都唔想報咁多學校..
報校過程真的很累...
去了我大女已經歷一次...今年又要由頭黎過...

見你大女係聖心, 家陣K1定K2?
其實你細女入聖心既機會都幾大呀~

你係唔係會報埋St Clare? 好似好少人講尼間, 好唔好? 佢係唔係連kg都係女校尼o架? 如果係女校我未必會報lu

原帖由 janettsui 於 11-9-23 08:01 發表

我之前一直打算咩都報左先, 但到真係要報喇, 諗真D, 如果佢收但都唔會去讀既, 就無謂浪費時間心機精神, 家陣係減下一間減下又一間

我地有N係手既, 係可以報得精D. 但如果冇讀N, 反而就要報多D, 買個保險呀~ ...

對! N班等於有安全網!

原帖由 hobby 於 11-9-23 09:41 發表

呢幾間都好難入呀, 我可能只會報協恩, 多個經驗, 因為得囡囡一個入去in, 睇吓佢到時會唔會太喊, 但如果有心儀學校收咗, 就未必報名lu, 因為一共會報差唔多10間, 我哋同囡囡都好辛苦呢 ...

協恩要自己IN 架?咁係逐個小朋友IN定GROUP IN? 唔知阿囡肯唔肯....

你地小朋友好叻呀,識咁多野!!! 我囡囡識數中英文1-10,數字可用英文讀出,中文只識念口黃數, 識認大楷A-Z,ABC SONG
colors, shapes, 幾多ANIMALS, 同一D 日常生字, can answer "what is your name?", "how many...?", "what is this?", "what color is it?", "what is ... doing?", "where is ...?", "who is this?" 等簡單問題

原帖由 baronng 於 11-9-23 17:26 發表

我個女都係十一月插太子道方方:)

咁咪同我個仔做同學.你好嗎?

回覆 63# janettsui 的文章

大囡依家先K1,即剛入去讀咋!
聖心幼稚園有家姐讀緊都唔一定收㗎!都係要睇面試表現。我都見過好多有姐姐讀緊無收妹妹㗎例子。我大囡N班有同學已經係!

St. Clara我唔知幼稚園收唔收男生啊!因為有朋友以前讀尼間學校,知道都好好,不過就算報,我諗細囡都係倍跑,因為妹妹無家姐咁醒!我當比佢實習吓,話唔定有意外收獲haha :p

聖心就一定報,希望到1月面試時亞妹大多幾個月會醒啲啦!

我覺得面試時都好講彩數同小朋友當時狀態!

原帖由 natabie 於 11-9-23 19:29 發表

協恩要自己IN 架?咁係逐個小朋友IN定GROUP IN? 唔知阿囡肯唔肯....

好似幾個小朋友一組, 跟老師入方in, 不過上下午都係收得60人, 仲有啲係old girls, 咁入到的機會真係好細好細, 如果報, 我真係當多個經驗咋

回復 27# natabie 的帖子

I've applied 6KGs already
My target is Kau Yan, KCS & SHCK

回復 31# celinelui 的帖子

My 0912 boy is studying at Wisely PG on Sat.Any Mamas went to Kau Yan Open day this moring??

原帖由 hobby 於 11-9-24 17:00 發表

好似幾個小朋友一組, 跟老師入方in, 不過上下午都係收得60人, 仲有啲係old girls, 咁入到的機會真係好細好細, 如果報, 我真係當多個經驗咋

IC, 唔該晒!上年IN NURSERY 都有一間係咁形式,阿囡都OK,希望今次都得啦,我期望都不大,只係叫做試過,唔係自動放棄!

原帖由 bor_bor 於 11-9-24 18:03 發表
I've applied 6KGs already
My target is Kau Yan, KCS & SHCK

6 KGs already? Amazing! U r also HK side mum? Good luck good luck!

回覆 68# celinelui 的文章

大女讀得開心嘛? 適應左未?

聖心1月先in, 佢地已經返左一排N, 應該會進步唔少o架喇!

老公叫我報埋St. Clara, 就唔好報聖士提反堂喎.

講真, 我地大人面試自己都control唔到啦, 何況係得果2歲既人仔. 平常心, 唔好俾自己同小朋友太大壓力, 等佢自由發揮, 我相信佢地鍾意間學校的話, 就自然會有好表現既.

回復 71# bor_bor 的帖子

今日我地都有去救恩open day呀, 個校舍好新好大, 好多設施, d老師俾我既感覺都好nice, 囡囡玩到唔捨得走~

大家好~找資料時見到這個post便入來看看,
因阿仔都係11月中的細b,我都幫佢報左學校
昨天也都去了浸幼參觀

我看了大家之前的留言,小朋友的發展真的可以相差很遠
阿仔仲未識講說話,只係可以明白到我地講簡單的指令
我想,大家的小朋友應該可以找到心水學校的,
因為我見大家分享小朋友暫時已學懂的
在我而言,一個兩歲不到的人仔,已經十分非常之厲害了
真的很叻呢~

原帖由 sochi81 於 11-9-25 13:08 發表
大家好~找資料時見到這個post便入來看看,
因阿仔都係11月中的細b,我都幫佢報左學校
昨天也都去了浸幼參觀

我看了大家之前的留言,小朋友的發展真的可以相差很遠
阿仔仲未識講說話,只係可以明白到我地講簡單的指令
我想, ...

大家都係0911媽咪,你好呀! 其實好多人都話女仔開口講野快D,我見PLAYGROUP的男仔都係好多未開始講野,男仔MOTOR SKILLS又會比女仔好,小朋友發展不同,各有長處啦!
浸幼環境如何?佢好似係全部全日制的,是嗎?你幫仔仔報左邊幾間呀?

大家好!

我阿仔都係11月中的細b,將插班於2012讀N班。  希望佢中意返學啦!!

上來BK, 才發現小朋友的發展真的可以相差很遠, 好多小朋友好叻呀!!!!!

細仔是否真要REPEAT K1 才可以有機會選好學校?

對,男女是很大分別。我淨係捉我個仔都夠辛苦~哈哈
我住九龍灣,報左好幾間下,德福、鑽石山靈糧、藍田啟思、附近仲有D無咁出名都有報...宣道、ST.CAT其實唔會考到,不過都拎左FORM八下。睇下邊間收。唔收就下年再報。

上年我大住肚湊佢,未請到姐姐,想同佢報Nursery時睇過德福一間環境。個人唔覺得特別好,不過真係好近好近,對小朋友係最好。但佢地唔收。而我最後都請到姐姐,小朋友都無入NURSERY,係返過下PLAYGROUP

雖然無比較,浸幼環境我已經覺得好。只係側邊起樓就大塵D,不過老公過好快起完。佢地都有半日的,而家$3100/月,我其實已經覺得貴,只是喜歡學校的理念及方向。黎緊10月8日interview,咩都唔識,真係唔知點in~順其自然吧

‹ 上一主題|下一主題