用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 REJECTED 重災區+打氣區, Never give up!!
樓主: antonyada
go

REJECTED 重災區+打氣區, Never give up!! [複製鏈接]

係呢個時候,大部份學校斱會覺得自已是十八廿二嘅靚女,大把人追所以要求很高,可以慢慢揀. 但到明年大抽獎後,方知那些以為對自已一條心的精英男友原來都是把自已當後備,按金上期雖已付了,證書都簽了但也一走了之沒有下文.越近開學,驚見自己年華老去,係呢個時候曽被reject 的再來扣門,才明白誰是真心真意, 匆匆簽字結婚。所以,今天是他們選你,明年是你選他,各位不要太灰,以上事件年年發生,雖然近年競爭大了,總來說香港還是足夠配對有餘的。!

回覆 61# portland1 的文章

你比諭得好啱,又好有趣.但這不能用於一綫的學校.

原帖由 wanmum 於 11-10-20 14:31 發表
你比諭得好啱,又好有趣.但這不能用於一綫的學校.

一線學校唔止一間, 始終有一些會被人飛, 到時咪又要失戀搵過第二件填補空虛...

回覆 1# spmok1999 的文章

但果 d 靚女有成大班群下之臣 on waiting list,你去叩門,佢可能都會唔騷喎,事關佢話果班排緊隊既佢都 screened  過一兩次,有番咁上下,先會睇得上眼,然後畀個機會你約佢出黎食餐飯再斟斟。如果之前排隊都唔預你,咁你仲中個頭埋去?

so far received 4 rejected letter la! Long long way to go!

原帖由 boyboy~ 於 11-10-20 08:12 發表
so far received 4 rejected letter la! Long long way to go!

真係好難過.....

........................   
its really tuff n difficult time to get thru.....!!!

好明白大家感受,請不要灰心!雖然好大競爭,但來來去去都是果班小朋友,現在只是剛開始,叻果d會同時hold幾個位,但到最後都會有好多位放出嚟。去年in6間最心儀的2間rejected,當時真的很sad,很擔心,只慨嘆與校無緣。你們爲孩子做的所有上天是知道的,最後都會安排一所理想的學校給你們的寶貝。請努力堅持著吧,爲你們打氣。

魅力公主 醒目開學勳章

我個女就係果D被動,怕醜既小朋友. 就算係學校都係咁, 老師話佢平時好小出聲, 唔主動同其他小朋友玩  其實佢係屋企唔係咁架, 好多野講, 好多意見, 好多表情...但一見人就變成另一個樣, 我都無晒佢辦法

呢個SAT會考埋最後一間, 我總共只報咗4間俾佢考; 全部都要等結果...但心知既已有兩間一定係唔得架LA...唉....
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

等又再等,為你等,又再等,始終等你,不到;
想了再想,為你想,又再想,多麼想你,知到!

響waiting list既果班俊男,見呢個靚女放佢地響waiting list,可能佢地會轉移視線追其他靚女,甚至已經俾其他靚女睇中左,落左訂拍緊拖。到呢個靚女搵番waiting list既俊男時,人地已經名草有主,甚至結埋婚,就唔會吃回頭草。

咁呢個靚女見先前waiting list咁多俊男都唔蘇佢,又見自己青春有限,快變剩女,於是就連之前佢reject過既男士都要call番人。

原帖由 度峰山 於 11-10-20 15:39 發表
但果 d 靚女有成大班群下之臣 on waiting list,你去叩門,佢可能都會唔騷喎,事關佢話果班排緊隊既佢都 screened  過一兩次,有番咁上下,先會睇得上眼,然後畀個機會你約佢出黎食餐飯再斟斟。如果之前排隊都唔預你,咁你仲中個頭 ...

I same have received 2 rejected letter la!

Don't be sad... we just need ONE!!!! Don't let your spirit down!!!!!!

非常多謝一些家長鼓勵,我們都已收到四封reject信,開始時有些心心不忿,點解靚女唔要,每天思前想後,是不是我兒唔夠高大,身家太少,學術太差;所以靚女連眼尾都唔睇 我們當時覺得生不如死。另一方面想靚女是不是好太太呢?如果只是外表無內涵,到時要離婚咪悲哀

我報得少學校, 真係等到花兒也謝了.....好鬼累

今天我女兒收到第2封reject信, 個心有點兒失望..... 冇計啦, 我女兒是內斂觀察型, 在這個遊戲中一定是輸蝕。不過, 我覺得佢每次去面試都盡了力, 而且又勇敢左、進步左, 我已經覺得好感動了...

有D靚女只揀合眼緣既靚仔,對於一D其貌不揚既人就睇唔到佢地既內涵同優點。唔需要為此而自暴自棄,因為呢個世界總有識得欣賞你既人。

原帖由 仕澄母 於 11-10-21 23:15 發表
非常多謝一些家長鼓勵,我們都已收到四封reject信,開始時有些心心不忿,點解靚女唔要,每天思前想後,是不是我兒唔夠高大,身家太少,學術太差;所以靚女連眼尾都唔睇 我們當時覺得生不如死。另一方面想靚女是不是好太太呢?如 ...
‹ 上一主題|下一主題