用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選擇幼稚園的思考藝術
樓主: YCDad
go

選擇幼稚園的思考藝術 [複製鏈接]

教育呢樣野好難話值唔值...

好多家長都唔想到小一時, 仔女入咗間差既學校而後悔點解當時唔俾小朋友讀間口碑好但貴既學校

如果小朋友讀咗, e.g. St Cat, 之後都只考到間band 3學校, 只能話"I have already tried my best, I have no regret"

如果因為學費貴唔讀, 等可以留多啲錢俾自己去買iphone/去旅行; 有啲家長可能到時會自責

原帖由 wishwong 於 11-11-30 11:04 發表
我相信唔少家長都希望小朋友大個 (無論中文好唔好)唔好O係香港/大陸工作...咁命都會長D...

西方國家財赤狀況將會維持一段頗長時間,失業率高企........

其實,我也不喜歡子女到大陸打拼,甚至有中國人說過:「來生不做中國人」..........

回覆 59# wishwong 的文章

agree
st cat school fee真係好貴
我今年都幫女兒報kg, 報左st cat,kv, tt
而家差st cat未收到信, tt就收左
如果st cat 收左, 咁我應該點選擇?
講真, st cat收咁貴, 都係名牌效應, 佢同tt比, 我覺得tt好過佢
只係到揀小學時, 又真係唔少小學睇你邊間kg出身
我有2個小朋友, 如果2個都讀st cat, 1萬蚊都唔夠交佢地2個ge學費, 係唔係真係有必要為左名牌而節衣縮食?

簽名被屏蔽

原帖由 hangyodon 於 11-11-30 11:08 發表

.....如果小朋友讀咗, e.g. St Cat, 之後都只考到間band 3學校, 只能話"I have already tried my ...

有部分香港的幼兒教育機構,就是看準了以上家長的心態,瘋狂加費。

這些教育機構,不單止看準香港的巿場,還有大陸市場,就好像香港的樓盤,愈來愈多是興建給大陸人購買。

讀完貴既學校, 小朋友都入唔到好小學校真係會無悔?
你見而家咁多話自己小朋友表現得幾好,ST CAT都俾REJECT LETTER既結果嗎? 有幾多個會話無悔, 已經盡力? 我見大多都只係懷疑學校究竟點揀學生...

ST CAT一年有幾多畢業生大家知唔知? 其實當中有幾多%入到名小學校? 佢地既"量"可能比其他幼稚園多.. 但大家又有冇想想佢地個POOL有幾大先得架? 就正如中國有錢人遠多過香港,, 但中國既窮人更甚囉...

唔洗交咁多學費唔等於要花O係奢侈品上... 我覺得好多家長都要節食縮食去俾學費... 值唔值就要家長自己去做功課...

原帖由 hangyodon 於 11-11-30 11:08 發表

好多家長都唔想到小一時, 仔女入咗間差既學校而後悔點解當時唔俾小朋友讀間口碑好但貴既學校

如果小朋友讀咗, e.g. St Cat, 之後都只考到間band 3學校, 只能話"I have already tried my ...

sc好似3800左右, 其實同其他私營既kg一樣, 同KV 比, KV當然比佢成1千會吸引D!

當然要小朋友有本事先可以O係出面發展... 其他亞洲地區都可以去,, 唔一定要去西方...
有時候, 我覺得搵多D錢都未必可以得到快樂
我地生小朋友都係想佢地活得快樂, 而唔係不斷比較, OT...
我O係外資公司工作,,, 一到收工時間打電話去HEADOFFICE,, 一定冇人聽電話,, EVEN 係CEO/CFO.. 佢地工作係為咗生活, 共唔係好似香港人咁... 生活係為咗工作,, 我仲記得我放緊產假... 香港老闆每日都有CALL問我野... 真係好難頂...

原帖由 YCDad 於 11-11-30 11:17 發表

西方國家財赤狀況將會維持一段頗長時間,失業率高企........

其實,我也不喜歡子女到大陸打拼,甚至有中國人說過:「來生不做中國人」..........

簽名被屏蔽

sorry,,我係指新校既PN... 比九龍塘總校貴一千.. 所以比一般學校應該再貴D... $6K (INCL 雜費)一個月一定唔少得... 因為有朋友讀緊ST CAT K1都話一個月最少$5K... 加埋年年一定加學費... 真係好金架...

原帖由 porporchi 於 11-11-30 11:46 發表
sc好似3800左右, 其實同其他私營既kg一樣, 同KV 比, KV當然比佢成1千會吸引D!

重點

KV 和 St. Cat. 都是好學校,值唔值你所付出的學費就要個人衡量。

無論讀任何學校,家長都必須要在「適當」的時候「積極介入」,不要盲信學校,無論它是否名校。

「積極介入」的意思,不是要聲討學校的不是,而是「補足」由於學校的不完善對子女在學習上和品格上所帶來的問題和影響。

沒有一間完美的學校。

回復 67# porporchi 的帖子

下年學費已經去到4300喇

假如學校不完善的地方太多,就要考慮退學和轉校。

其中要考慮的一個重點,就是「校風」。

加幅即係10%?? 大家今年人工加幾多%?

有冇人知新校PN要幾錢?

原帖由 yan817 於 11-11-30 12:09 發表
下年學費已經去到4300喇

acceptance letter 上有張自動轉賬既form, 佢寫limit to 4300, 但係佢地冇寫明係唔係新既學費會係4300

佢而家k 既學費先係38xx, 冇理由一下子加500?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

1萬? 你就想嘞. 仲有課外活動呢?工人呢?保險呢?
你自己唔食一個月都唔該放低兩萬先啦!!
我自己就無咁大個頭, 所以唔敢戴咁大頂帽. 留番D$$比小朋友學野同第日出去見識!

原帖由 yan817 於 11-11-30 11:20 發表

agree
st cat school fee真係好貴
我今年都幫女兒報kg, 報左st cat,kv, tt
而家差st cat未收到信, tt就收左
如果st cat 收左, 咁我應該點選擇?
講真, st cat收咁貴, 都係名牌效應, 佢同tt比, 我覺得tt好過佢
只係到揀小學時, 又真係唔少小學睇你邊間kg出身
我有2個小朋友, 如果2個都讀st cat, 1萬蚊都唔夠交佢地2個ge學費, 係唔係真係有必要為左名牌而節衣縮食?

回復 22# YCDad 的帖子

精彩,精彩!!

回復 75# porporchi 的帖子

我睇去年pn d post, d信係話not exceed$58000, final學費都差不多係$58000/年
‹ 上一主題|下一主題