用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生今個星期有結果喇喎
樓主: 冬菇
go

民生今個星期有結果喇喎 [複製鏈接]

原帖由 rsx 於 11-12-8 11:44 發表
thanks^^
but did they tell you they send all letters at the same time? i mean someone said if got offer will receive the letter earlier.:cheeze:

She said (in Chinese) "Friday Saturday", so it can be Friday and/or Saturday. But if I worked in a school, I would not waste my or my colleagues' time to post the letters at two different times.

Same here. I have two kids and the monthly expense is not small.

My target school list has both types of schools (voucher and non-voucher). I would rank the voucher schools higher.

Although some non-voucher schools are more famous, I don't think the voucher schools are any worse. I rather save the $ for other activities for my kids. :)

My target voucher school will release results in Feb. Still a long way to wait...!

原帖由 0506mama 於 11-12-8 11:45 發表
想請問一下大家的睇法. 我的CASE是這樣的. 我有二個小孩. 假設民生收了我個孩子, 估計兩人學費連車費及雜費每月約7千吧. 我們要供樓, 要比家用老人家. 要請工人姐姐. 粗略估計一個月連燈油火蠟+保障及上每月開支要5 ...

原帖由 0506mama 於 2011-12-8 11:45 發表
想請問一下大家的睇法. 我的CASE是這樣的. 我有二個小孩. 假設民生收了我個孩子, 估計兩人學費連車費及雜費每月約7千吧. 我們要供樓, 要比家用老人家. 要請工人姐姐. 粗略估計一個月連燈油火蠟+保障及上每月開支要5 ...

其實真係睇你自己點睇架咋喎... 我大約理解為扣除必要開支,仲有兩萬for你兩公婆+小朋友教育,如果唔打算大量ECA,我會prefer 兩公婆駛少d 辛苦供埋佢地去讀心儀既學校。面試當日見到有現任學生同家長出現,呢d家長都好樸素,唔打扮,學者feel...

兩公婆,駛得幾多... 做左亞媽之後d錢都掉晒落去咸水海(小朋友開支)度啦!家家有求,你要諗清楚乜野係排第一先!

如果係FTM,我會情願抽時間搵下外快都俾兩個小朋友讀(我認為)好既學校!當然,我既諗法你只需要take reference,每個人既想法要求都唔一樣,希望你搵到自己既決定啦 ^^

其實我覺得佢地係紙到寫10號或之前,而家d職員又話最快要等到星期六先收到信,比人感覺好似冇咩效率

回復 5# 0506mama 的帖子

好似重未公佈幾錢學費...

回復 1# vanifU 的帖子

agreed!

C61一個月EARN大約7萬多D,仲要讀學卷?????

回復 64# vanifU 的帖子

依家過左10/12,你還未收到信?

如果係今日,明日或後日收到offer,一於唔好讀姐,咁無效率既學校唔讀也罷!

回復 69# sllau 的帖子

isn't today 8/12?

回復 68# snow228 的帖子

香港很多福利都不須入息審查,可説是納稅人的權利,更甚有不同的方法避稅。中產最窮,又要住好、食好、要體面、又唔想同人逼,又開支大,求有學券的幼稚園很正常,官津小學競爭更大,政府卸膊,越來越少教育津貼。

跟据民生比的資料, 學費會不多過HK$2800/PER MONTH.  再加上車/雜費. 所以我預估每月開支HK$3500/每個小孩. 我有二個小孩, 一個月開支就HK$7000. 一年就HK$7萬. 讀三年就21萬. E個數對我們來講OK. 但如果讀民幼, 都係想上民小&民中. 預計全部開支連通脹大約要HK$150萬for 小朋友們完成幼稚園至中學畢業. E個數, 妳們會点睇呢? By the way, C6仲有15年working life left, we have to plan our retirement plan.  It is one of our consideration. 大家講吓自己睇法好嗎?

回復 71# Aiyoyo 的帖子

:happy: :happy:

今年民生報名人數多爆
以前民生只係中上貨色
可想而知民生人氣急升
出年更勁
學生質數越勁
十年後一定係頂班

回復 1# behappydad 的帖子

agreed!:happy:

學券制度令幼稚園教育兩極化,要申請學券的學校被限制教育水平,漸令更多幼稚園選擇退出,減少政府開支。
民生一條龍長線使費很大呢!

回復 71# Aiyoyo 的帖子

係囉,今日先係8 號,明白大家都好心急,但放鬆啲,等多一兩日先話學校無效率啦!

thanks, siuocean.  
good luck to you, too.

原帖由 siuocean 於 11-12-8 10:09 發表
我打左去問喇...
學校嗰邊話10號先開始寄信喎..
咁啫係話最快都要下星期先知結果!!
祝大家好運!!
希望大家可以做同學仔啦!!!!
‹ 上一主題|下一主題