用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~ ...
樓主: 626mama
go

聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~   [複製鏈接]

回覆:conniewktang 的帖子

校長親口說申請funding推phonics, 讀私立kg, 也許已學會,我就自己教個仔,但讀學券kg的majority學生,會覺phonics 的blending好有用, 起碼6-7成字都spell到。其實小學還是學phonics有用又簡單,IPA國際音標,在中學學,會好些,我工作的學校,就中一教IPA,但學生普遍覺得悶!

ken244644 發表於 15-7-13 22:35
點進取法? 小一已feel到嗎?

測考默都算多,期望學生預習,今年暑假前已買咗小二書,講明希望學生好好利用暑假,即是想學生準備下一年課程.

conniewktang 發表於 15-7-13 23:01
「賊船」?點會呀?上咗穿梭機啫。幼稚園上的學生其實相差不多,但張校長以前在宣道會某小學最強係drilling ...

點解話賊船,係因為早幾年讀亨澤比現時較輕鬆,有些家長揀佢係因為唔想太谷和辛苦,功課亦唔算多.但如果唔知呢兩年間學校改變咗d,仍以為像早幾年一樣,入到去讀就可能同預期有分別.

但到目前,功課量又唔算真係太多,仍可接受,同埋唔算多抄寫功課.

引用:Quote:conniewktang+發表於+15-7-13+23:01+

原帖由 wan_sosin 於 15-07-13 發表
點解話賊船,係因為早幾年讀亨澤比現時較輕鬆,有些家長揀佢係因為唔想太谷和辛苦,功課亦唔算多.但如果唔知 ...
咁就好啦!

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-7-13+23:20+測

原帖由 flower9 於 15-07-14 發表
我諗住比阿女過個happy holiday, 冇想過預習,不過揭過下d書,常識書d字較深。
...
如果幼稚園基礎唔錯,都無乜必要預習!

引用:大家有冇包書?+我只是用膠紙包住四隻角,睇

大家有冇包書? 我只是用膠紙包住四隻角,睇下會否用到好殘,太殘下次才包書 ...
書唔需要包,一本書教得兩三個月,唔殘得好多,係英文書先一本教一個學期。
學校都叫唔好包書。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-7-13+23:20+測

我諗住比阿女過個happy holiday, 冇想過預習,不過揭過下d書,常識書d字較深。
...
我地都冇比個仔預習, 因為預習左佢上堂會覺得自已識左唔留心上堂, 掛住玩。 仲有, 上堂教嘅野全部明白, 無唔識, 佢會少左個猜,估嘅能力, 我地又唔想咁。

引用:Quote:conniewktang+發表於+15-7-13+23:01+

原帖由 wan_sosin 於 15-07-13 發表
點解話賊船,係因為早幾年讀亨澤比現時較輕鬆,有些家長揀佢係因為唔想太谷和辛苦,功課亦唔算多.但如果唔知 ...
好開心見到校長原來咁谷。 我本身好讚同谷, 小朋友潛力無限, 應該要谷, 唔谷唔成才。

ken244644 發表於 15-7-14 14:51
好開心見到校長原來咁谷。 我本身好讚同谷, 小朋友潛力無限, 應該要谷, 唔谷唔成才。

...

呢個校長好博,亦有料,如果同佢念理相同,應該可以讀得好好!

個校長勤力,學生都要努力,好多學校6月頭考完試已開始返半日,佢整個6月仍要返全日,到7月才返半日.

15分入唔入到呢間?

引用:15分入唔入到呢間?

原帖由 diedsee 於 15-07-23 發表
15分入唔入到呢間?
自行有6X個位,我識人15分入唔到,因為會有一定的人數20分入,還有兄弟姐妹直入,餘下的應該唔會太多位。但如果甲一乙一揀佢,機會都算大。

回覆:聖公會何澤芸小學(長享)家長入黎一齊傾計丫~

舊年乙二都入到

引用:舊年乙二都入到 +

原帖由 netbieshan 於 15-07-25 發表
舊年乙二都入到
今年乙二我識嘅全部入唔到!一來學校成績上緊,多人選擇作乙一,二來出生率又高!

回覆:conniewktang 的帖子

多人選擇了亨澤作111,即自行,甲一、乙一都選亨澤。不是人人都只喜歡主恩和世德,因為每校都有好處和缺點。
校長及領導層和教師團隊都很重要!亨澤的校長的確對教育很用心又勤力又有禮!
正如基真的校長、副校和老師,不知所謂,誰想讀基真呢?!

引用:多人選擇了亨澤作111,即自行,甲一、乙一

原帖由 conniewktang 於 15-07-25 發表
多人選擇了亨澤作111,即自行,甲一、乙一都選亨澤。不是人人都只喜歡主恩和世德,因為每校都有好處和缺點 ...
我識有朋友就係111入亨澤的。

引用:Quote:原帖由+conniewktang+於+15-07-25+發

原帖由 wan_sosin 於 15-07-25 發表
我識有朋友就係111入亨澤的。
今年111真不少。而且,成日見家長到學校懇求職員想見校長同副校,求位,但職員話今年太多人叩門,校長副校公平起見,不會接見。所以,家長都寫多封求位信求位,今年的競爭真的激列。

‹ 上一主題|下一主題