用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 一誠班同學
樓主: al1
go

一誠班同學 [複製鏈接]

其實細囝都無講給我知,是大囝告知

原帖由 恩禧媽 於 08-10-19 21:45 發表

122510,
呢件事我唔知呀!阿女返來無講。
希望 呢位同學可以盡快戰勝癌魔呀!

all,
我25日去不到家教會的大會,如大家不介意的話,希望大家回來後在此講下,謝謝! ...

聽到都好心"up",希望天父憐憫那位小孩,我會和亞仔一起為他祈禱...希望他早日康復

今日我囡囡tiffany六歲生日呀.都好期待這日子的來臨. 她真的名正言順是個六歲的小一學生了.  買左個佢鍾意的cake今晚同爸爸一齊慶祝.
她說班上有一位同學早她一天(19號)生日, 唔知係邊位呢?

原帖由 csjlo 於 08-10-20 18:23 發表
今日我囡囡tiffany六歲生日呀.都好期待這日子的來臨. 她真的名正言順是個六歲的小一學生了.  買左個佢鍾意的cake今晚同爸爸一齊慶祝.
她說班上有一位同學早她一天(19號)生日, 唔知係邊位呢? ...

csjlo,
祝 tiffany 生日快樂呀!

回覆 # 的文章

csjlo,

我和囡囡都祝 tiffany 生日快樂&身體健康!

AL1

恩禧媽 & al1

多謝妳地呀.真希望佢大d,專注力強d.  教這類小朋友好不容易.

原帖由 csjlo 於 08-10-21 22:00 發表
恩禧媽 & al1

多謝妳地呀.真希望佢大d,專注力強d.  教這類小朋友好不容易.

csjlo,
唔洗客氣!小朋友多數都唔會專心上堂,只要不是太過份,都可以呀!否則,可能要轉介去見兒童心理學家呀!

all,
我終於login到去校園特區啦!睇到好多相,仲有一分鐘真人show呀!好好笑呀!

恩禧媽

佢的專注力不足係有,但程度又未達到給心理學家去理佢,所以作為媽媽惟有不斷提醒佢,過程真是不容易,絕不好受. 理性上知道好多,要正面d面對,給合宜的興趣活動幫佢 ......  只係想借此 bk 平台"up"吓.
多謝各位bk媽咪的包容, 特別係你的回應/聽我宣洩吓.

回覆 # 的文章

各位媽咪:

琴日家課中文科練習p.13頁說要cd,請問是否有cd,因我找不到,所以無做,你們有無做呢?

AL1

AL1

CD買書時隨書的, 要聽左先知道答案.  你再找找 盒cd 在那.

原帖由 csjlo 於 08-10-23 08:23 發表
恩禧媽

佢的專注力不足係有,但程度又未達到給心理學家去理佢,所以作為媽媽惟有不斷提醒佢,過程真是不容易,絕不好受. 理性上知道好多,要正面d面對,給合宜的興趣活動幫佢 ......  只係想借此 bk 平台"up"吓.
多謝各 ...

csjlo,
唔洗多謝呀!大家都係bk宣洩下啫!其實我個女都係好活躍,不過佢返到學校會扮到好乖呀!另外,我個細仔仲正,日日都會問好多無聊又重覆的問題,答都我都覺得好悶。
我覺得對咩類型的小朋友,都係以多讚賞,多鼓勵,咁佢地就會做多d好o野俾我地睇呀!

al1,
我地買呢本補充時,係有隻cd同答案係封面內頁,你找下啦!如果真係無,我燒隻俾你啦!

122510,
你阿仔好厲害呀!係每日一篇攞到最高分呀!

原帖由 恩禧媽 於 08-10-23 20:34 發表
122510,

唔好意思,想請教吓點登入每日一篇:-
1/. 學校篇號:係咪s11XXXX, 唔要個"s"?
2/. 但什麼是用戶名稱?是否等於手冊的紙仔上所說的"學校內聯系統及圖書館系統用戶名稱"呢?
3/. 密碼係咪出生日期,即"日日月月年年"?

派了紙仔很多日,即使跟足紙仔資料登入去登入"學校內聯系統"都不成功,見到BK很多家長都ok咗,都不明問題在那裡。

只不過是早做到幾日!

因為哥哥已做了三年,他也'恨'做了每日一篇幾年

原帖由 恩禧媽 於 08-10-23 20:34 發表
122510,

你要看番張密碼紙,找番'每日一篇:xxxxxx'那個xxxxxx就是用戶編號,密碼就是跟住那欄password有寫

但記住學校編號無's'即'115584'

原帖由 piggirlmom 於 08-10-24 15:25 發表

唔好意思,想請教吓點登入每日一篇:-
1/. 學校篇號:係咪s11XXXX, 唔要個"s"?
2/. 但什麼是用戶名稱?是否等於手冊的紙仔上所說的"學校內聯系統及圖書館系統用戶名稱"呢?
3/. 密碼係咪出生日期,即"日日月月年年"?

派了紙仔 ...

回覆 # 的文章

我都係入唔到學校內聯網,用戶名稱:xxxx,密碼為日xx,月xx,年xxxx。唔知點解?其他都入唔到.....

回覆 # 的文章

恩禧媽:

我再找也找不到!
問小囡她說唔知 ,麻煩妳可唔可以幫我燒隻?  

(家長日那天,一誠班好像不太多家長來,唔知係咪我遲!有來的家長請分享吓?)

AL1

原帖由 al1 於 08-10-27 16:16 發表
恩禧媽:

我再找也找不到!
問小囡她說唔知 ,麻煩妳可唔可以幫我燒隻?  

(家長日那天,一誠班好像不太多家長來,唔知係咪我遲!有來的家長請分享吓?)

AL1 ...

al1,
已經燒了一隻,明天叫阿女交俾你囡囡啦!~~

回覆 # 的文章

恩禧媽:

唔該晒!今天我囡囡病咗無翻學,明天我會給她一只光碟還給你,thank you!

AL1

原帖由 al1 於 08-10-28 12:09 發表
恩禧媽:

唔該晒!今天我囡囡病咗無翻學,明天我會給她一只光碟還給你,thank you!

AL1

al1,
唔洗還啦!一隻cd rom啫!又唔係金碟!~~唔好還俾我呀!thanks!~~
‹ 上一主題|下一主題