用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 2008-2009 Kent Road K1C 同學仔
樓主: keroro_him
go

2008-2009 Kent Road K1C 同學仔 [複製鏈接]

candypoon,

如果氹一陣學禮. 佢都可以無太抗拒返學. 唯有keep住氹先. 不過小朋友好奇怪. 有d可能要耐d先適應到新環境新事物. 我地唯有盡量講d正面d說話令佢地覺得返學其實係開心. 希望終有一日被洗腦被感動

原帖由 candypoon 於 08-9-25 23:35 發表
Hi wasyinyin, crystalso,

多謝大家關心 ,學禮今日真係有返學,其實尋晚已經同佢講好咗聽日要返學 la, 佢都 say yes ga, 點知起身之後又話唔返學 woo,結果都係要"氹"吓佢先肯返 lor, 如果佢日日都係咁要人"氹 ...

智恩媽,

唔好讚Brandon住. 我發現有漏洞. 如果你地住美孚, 應該唔係橙黃車 今次Brandon比流料

其實我鐘意嚴d架. 放咗我怕好難收. 佢地習慣咗就覺得順理成章. 反而好事.

雖然唔可以傾計, 但可能智恩同Brandon同組會熟d. 因為Brandon雖然講到d其他同學名同咩組. 但問佢男孩子定女孩子. 佢話唔知架. 因為可能聽到老師叫個名有印象. 但另一組坐遠咗. 佢唔會知道其實邊個係邊個. 係男定女掛.

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-9-26 10:50 發表
Hi Brandon媽,

你囝囝好犀利呀, 記得邊個搭乜校車, 又識同你講番喎, 你記得係到報多啲料呀.   你所指係唔係睇個名牌顏色, 我都唔記得係唔係橙黃色的,  我地住美孚架, 係一架校車都唔出奇喎. 等 ...

Hi wasyinyin,

我check咗智恩個名牌, 係橙色架, 乜仲有橙黃色架??? 我問亞囡顏守賢係唔係同你一架校車, 佢話係又話唔係, 都知邊樣真

我見第二本書都蓋咗印喎, 無比亞囡帶返學tim

原帖由 wasyinyin 於 08-9-26 17:12 發表
智恩媽,

唔好讚Brandon住. 我發現有漏洞. 如果你地住美孚, 應該唔係橙黃車mouth:" /> 今次Brandon比流料

其實我鐘意嚴d架. 放咗我怕好難收. 佢地習慣咗就覺得順理成章. 反而好事.

雖然唔可以傾計, 但可 ...

智恩媽,

有橙黃車架. 我囝搭緊架就係橙黃車

今日本書都仲未見有"我學會了" 如果教完係唔係應該會有新書?

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-9-29 12:14 發表
Hi wasyinyin,

我check咗智恩個名牌, 係橙色架, 乜仲有橙黃色架??? 我問亞囡顏守賢係唔係同你一架校車, 佢話係又話唔係, 都知邊樣真

我見第二本書都蓋咗印喎, 無比亞囡帶返學tim ...

唱新歌

今日子謙歌興大發唱咗隻學校教的新歌,歌詞如下:
I play a ball, a bigger ball,
I see, now, let us count a ball,
one, two, three,
three years old.
一路唱,一路做動作,睇到都想笑。

Hi 子謙 mom,

子謙好叻仔呀 識唱成首歌比你聽, 等我今晚睇吓智恩識唔識唱先

原帖由 keroro_him 於 08-9-29 23:11 發表
今日子謙歌興大發唱咗隻學校教的新歌,歌詞如下:
I play a ball, a bigger ball,
I see, now, let us count a ball,
one, two, three,
three years old.
一路唱,一路做動作,睇到都想笑。 ...

今日放學返來又再唱歌,不過歌詞改咗少少。

I grab a ball. 代替了 I play a ball.

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-9-30 10:24 發表
Hi 子謙 mom,

子謙好叻仔呀 識唱成首歌比你聽, 等我今晚睇吓智恩識唔識唱先

Hi all,

Brandon都有朗誦London Bridge同Three Balls. 都有做埋動作. 不過內容同子謙有少少分別

A little ball and a bigger ball
I grab big ball
I see, now let us count the ball
One two three

London Bridge 就只係跟番首歌. 到o個句my fair lady做嘅動作兩隻食指係指住塊面搖住頭都好女孩子feel.

Brandon 唱得對,直係 I grab big ball。

另外子謙又唱咗下面隻歌

根德園,
幼稚園,
樂趣多,
一二三,
同遊戲,
do re me,
齊唱歌。

另外失驚無神又唱 three balls, London bridge 及字咭的生字,睇來小朋友都好享受及投入校園生活

原帖由 wasyinyin 於 08-10-2 17:54 發表
Hi all,

Brandon都有朗誦London Bridge同Three Balls. 都有做埋動作. 不過內容同子謙有少少分別

A little ball and a bigger ball
I grab big ball
I see, now let us count the ball
One two three

L ...

補充少少.

齊唱歌之後可能仲有一句...

每天上學笑呵呵

原帖由 keroro_him 於 08-10-5 15:03 發表
Brandon 唱得對,直係 I grab big ball。

另外子謙又唱咗下面隻歌

根德園,
幼稚園,
樂趣多,
一二三,
同遊戲,
do re me,
齊唱歌。

另外失驚無神又唱 three balls, London bridge 及字咭的生字,睇來小朋友都好享受及投入校園 ...

我今日見其他班有媽咪傾domino問題. 上禮拜左右. Brandon見圓點有講係domino. 佢見屋企有d圓形攝石. 就將d攝石一邊放好時一邊講.....

上一個係1
上一個下一個係2
上一個下一個中間一個係3

如果排成唔係一行直線. 佢就話咁唔係domino.

嘩!你哋小朋友都好叻 ar
學禮唔會主動唱歌我聽 ga, 有時係我會叫佢唱,但係完全估唔倒佢唱緊乜
問佢你在邊度讀書 ar? 佢就答 KIC wor, 連"根德園"都講唔出,真係激死我 la  
原帖由 wasyinyin 於 08-10-6 17:14 發表
我今日見其他班有媽咪傾domino問題. 上禮拜左右. Brandon見圓點有講係domino. 佢見屋企有d圓形攝石. 就將d攝石一邊放好時一邊講.....

上一個係1
上一個下一個係2
上一個下一個中間一個係3

如果排成唔係一行直線.  ...

咁學禮答K1C又真係無答錯 . 你可以教佢係讀"根德園K1C"

原帖由 candypoon 於 08-10-6 17:32 發表
嘩!你哋小朋友都好叻 ar
學禮唔會主動唱歌我聽 ga, 有時係我會叫佢唱,但係完全估唔倒佢唱緊乜
問佢你在邊度讀書 ar? 佢就答 KIC wor, 連"根德園"都講唔出,真係激死我 la  
...

Hi all,

想問你地小朋友有無特別鐘意返根德園? Brandon從前返N1都唔係好鐘意. 但返根德園後就時時無端端自己好開心講"媽媽, 我真係好鐘意返根德園架". 放假又話要返學. 夜晚又話要返學. 甚至半夜起身pee pee都問返學未呀. 真係好奇怪

想問有無教market? Brandon話Miss Chong教market係街市. 問佢放假想去邊. 佢話街市

hi wasyinyin,

我個女又無咁"激"喎, 雖然佢都好鍾意返根德園, 但無話成日諗住返學喎, 如果老師知你囝囝咁鍾意返學, 實 灑佢啦!!!!

原帖由 wasyinyin 於 08-10-6 22:10 發表
Hi all,

想問你地小朋友有無特別鐘意返根德園? Brandon從前返N1都唔係好鐘意. 但返根德園後就時時無端端自己好開心講"媽媽, 我真係好鐘意返根德園架". 放假又話要返學. 夜晚又話要返學. 甚至半夜起身pee pee都問返 ...

我就係教佢講過 N 次 la, 都仲未識答, 所以先激 c 咗 lor
原帖由 wasyinyin 於 08-10-6 22:04 發表
咁學禮答K1C又真係無答錯 . 你可以教佢係讀"根德園K1C"

謙謙都話鐘意返根德園,星期六及日起身都話要返學 (仲要係7:00前起身)。

另外收到信 11:00, 25 Oct 見家長,希望到時了解吓子謙在學校的表現。

原帖由 wasyinyin 於 08-10-6 22:10 發表
Hi all,

想問你地小朋友有無特別鐘意返根德園? Brandon從前返N1都唔係好鐘意. 但返根德園後就時時無端端自己好開心講"媽媽, 我真係好鐘意返根德園架". 放假又話要返學. 夜晚又話要返學. 甚至半夜起身pee pee都問返 ...

你就好 la 11:00 , 我哋係 8:30 am ar, 真你太早晨 la
學禮尋晚發燒今日又冇返學了,唔知呢排係咪好多同學都病咗呢?我尋日見校巴上幾個小朋友都帶住 mask ar...
原帖由 keroro_him 於 08-10-8 23:55 發表
謙謙都話鐘意返根德園,星期六及日起身都話要返學 (仲要係7:00前起身)。

另外收到信 11:00, 25 Oct 見家長,希望到時了解吓子謙在學校的表現。

智恩媽,

係呀. 你用"激"字形容都無錯. 原本咁鐘意返學係好事. 但怕over咗少少. 咁唔知會唔會keep唔得耐呀

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-10-8 16:58 發表
hi wasyinyin,

我個女又無咁"激"喎, 雖然佢都好鍾意返根德園, 但無話成日諗住返學喎, 如果老師知你囝囝咁鍾意返學, 實 灑佢啦!!!!

哈. 慢慢來. 佢地係時候就會記得架.

原帖由 candypoon 於 08-10-8 17:34 發表
我就係教佢講過 N 次 la, 都仲未識答, 所以先激 c 咗 lor
‹ 上一主題|下一主題