用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有關學鋼琴的問題(交流分享)
樓主: Radiomama
go

有關學鋼琴的問題(交流分享) [複製鏈接]

i havn't have much time to stay with kids together to practise piano, please advise how to motivate the kids practise it by themselves in a proper ways

bbfish 1992 & hung hung,

1). 其實個個小朋友都鐘意reinforcement, 你可以覺得佢彈得好獎佢...
p.s. 好的定義因人而異, 因個別程度唔同, ability 都唔同, 要問自己miss, 小朋友點先叫好

2). 家校合作好重要, 有時間同miss 傾下佢問題, 做得好當然要讚, 做得唔好要捉佢多practice

3). 千其唔好叫miss 錫住佢, 等佢知唔好好practice 係有后果, 講真miss 叫佢做得都會係能力範圍的野la, 做唔到可能代表其他野.........

其實要搵方法令小朋友練琴, 要先了解點解小朋友唔想練, 然後再解決; 我自己是鋼琴老師, 不過得承認對於小朋友學音樂, 屋企人先係最重要:-

-
小朋友的個人性格, 對自己的期望和對於別人的期望的反應; 天生好乖或者有鬧心既小朋友, 不論自己有冇興趣都會練習架; 相反本身唔勤快力唔聽話既小朋友就要出好多方法, 罰下tum, 不外乎唔練琴就要罰d乜野, 練左小朋友又會得到d, 家長最清楚自己小朋友怕d咩鐘意d, 自己諗諗點賞罰~

-
家教; 睇下家長平日怎樣處理小朋友學習, 最忌小朋友撒嬌, 家長就妥協; 另外是set好要嚴格執行的時間表俾小朋友都好重要; 而且我見好多家長都視學音樂是一種純粹課外活動, 咁既情況下, 小朋友都會見到家長對於佢地中英數常與音樂方面的嚴格度有分別, d小朋友好精架, 家長點睇佢地就會相應調節自己的態度; 如果家長冇時間揍小朋友又或者不夠嚴, 咁樣最好不要在家裡練而去琴行租琴室吧, 起初小朋友去到琴室都可能唔練, 只係坐同扭計, 會浪費租房錢架, 但家長不可肉痛, 要俾時間小朋友; 帶佢去琴室練琴既人唔洗點理佢, 坐在後面就得架喇, 好快佢地就會覺得日日去到面壁又唔走得” , 面前得個琴(當然唔可容許小朋友帶任何玩具去或者租果d本身有好多玩具的琴室), 就會開始試下揭開d書彈下; 經驗所得, 初級至二三級而去琴室練習既小朋友通常會比在家練琴的小朋友進步快d同埋可持續學落去的機會高d!!我有d學生本來家中有琴, 但發覺小朋友唔練琴就會同家長講, 屋企有琴都要去外面租練(屋企有琴=/=會練多d), 咁樣小朋友就會在練習方面有明顯改善, 到左習慣穩定下來, 就可以留番在家練了; 肯洗錢同有心諗辦法搵人帶小朋友去外面練既家長會有回報!!

-
興趣與困難; 學音樂一點都唔容易, 通常會比小朋友平日在學校中的學習深好多, 只不過係有興趣就會比較想去克服困難; 試想想在香港/外地, 皇家器樂考試通常達到8級程度和樂理約5,6級就可以準備考大學音樂系(咁當然同級的人有d好叻有d麻麻, 差距好遠), 以咁既尺度去量度, 其實奏樂器到了3級程度可以話已經好似日常番學讀書既科目去到小學畢業程度咁, 如果小朋友本身不是在音樂方面有點天份, 要細細個既小朋友學d”咁深既野很可能因為力不從心而抗拒, 睇下家長肯唔肯比小朋友慢慢學, 如果家長肯但老師教得太快, 咁就要同老師傾下喇; 小朋友可能學d熟悉既歌仔就有興趣, 一學d冇聽過的就不喜歡; 不過冇聽過冇興趣咪聽多d law, 番學音樂堂唱既/電視卡通兒童節目的歌仔, 小朋友實好有興趣, 原因只是因為聽慣左咋; 對於唔肯洗錢買CD的家長, 我平時會燒埋CD俾學生, d琴書本身冇出CD, 咁唯有我彈, MP3; 不過有時我出錢出力幫助, d家長都會將隻碟丟在一旁唔播, 我都好鄧個小朋友既學習可惜~_~(而家d小朋友咁公主少爺都唔洗旨意佢地自己會走去播, 屋企人要幫佢地呀); 聽音樂時唔洗監住個小朋友咩都唔做坐定定聽架, 佢可以一邊玩一邊聽, 走黎走去都得, 一邊做功課一邊聽亦可以(但小朋友如果要背書時就唔好播喇), 最緊要聽得多!!!當然播CD, 家長都要犧牲唔好開住個電視啦~

讓孩子肯練琴的方法..............習慣!
加多一點..................一位“好”老 師。
不要懷疑孩子的能力,孩子跟我們一樣,都是從錯誤中學習,永遠在改進!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

Thanks. How would that compare to Yamaha?

原帖由 tabo6508 於 09-8-16 00:59 發表

個琴質都似歐洲琴聲...比較柔
壞處係天氣变化琴音有变不穩定!
彈上七、ハ年琴音都不穩定。

devio,

您說,"和很多家長一樣,在女兒學琴的初始階段作為全陪,感覺非常的累。而且還養成了小孩的依賴性,碰上困難容易有畏難情緒,不愛動腦子。"

咁應該陪到邊個階段呢?  仔仔4.5歲,學琴一年半,這麼小的年紀,是否應繼續陪?  失禮點說,我有d似他的第二位老師,邊練邊教,有時會push他一點點(eg. 幫他加快速度以達致樂曲的要求),對嗎?

原帖由 Kangaroo 於 09-8-16 22:25 發表
Thanks. How would that compare to Yamaha?

你想比較边個型號?
中国制定日本制的?

原帖由 !貓貓老婆! 於 09-8-8 23:55 發表
我覺得好老師應該係有經驗學歷,用心教學,懂用有不同教材方法教不同類型學生,而且教學應該是全面的。以我囡囡老師為例,初學果時一定會執手型,坐姿(連隻腳放係邊都執到正),用左唔同方法幫阿囡記譜,又測驗又遊戲,上堂好多教具,又 ...

好似我位老師既教法

原帖由 winniecws 於 09-8-14 02:29 發表
如題,我個間HKD170一堂, 45分鐘。好似貴左D。
係唔係呀?

見到琴行收$300/45mins, 導師有6年經驗, LRSM & LTCL 資歷

比幾個地方你參考下

元朗:約$140
天水圍:約$125
屯門:約$120
大埔:約$130
荃灣:約$145
西環:約$155
奧運:約$155

一般琴行師資為8級、ATCL、DipABRSM

有些琴行規定學生要求音樂學士、音樂碩士、LRSM、LTCL或以上資歷老師教授要收附加費

有些琴行側所有資歷老師均畫一收費

喜歡真正享受音樂

日本制 Yamaha U3

原帖由 tabo6508 於 09-8-17 12:56 發表

你想比較边個型號?
中国制定日本制的?

Kawai piano

諗咗好耐, 終於決定買新琴俾個女, 心目中打算買kawai K5同yamaha u3. 想問吓kawai k5 o.k. ma?同埋當買新琴時要注意什麼? 柏X 及通X 可信ma?

thx.

簽名被屏蔽

香港邊樹買到臺灣全音出版的鋼琴譜?

除左樂韻琴行,有冇人知仲有邊間有呢?

Parsons Music

原帖由 JP 於 09-8-18 11:10 發表
除左樂韻琴行,有冇人知仲有邊間有呢?

柏斯有, 唔知點解全音出的便宜過其他出版社好多, 我試過同一本書, 全音同其他出版社, 價錢係3x vs 8x.

原帖由 candytl 於 09-8-18 13:34 發表

柏斯有, 唔知點解全音出的便宜過其他出版社好多, 我試過同一本書, 全音同其他出版社, 價錢係3x vs 8x.

Thanks, candy & THRY!

Just call Parsons and waiting for their reply. Staff said they only have very limited stocks of 全音 piano books.
全音出的便宜過其他出版社好多!
‹ 上一主題|下一主題