用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 沙田官立小學 09年讀P.3交流站
樓主: looby
go

09年讀P.3交流站 [複製鏈接]

原帖由 asinai 於 09-9-17 19:16 發表
冇計, then I'll ask ah 女's putonghua teacher to teach him lor!

but u why not ask "little flower"'s kinder, see if they can train her la.

btw, I found ah 女 has a pinyin sample of the poem ...

我叫咗小花問劉老師,
起碼教佢讀一次都好丫!
所以你話,係咪合格都偷笑!
我唔會揾人train啦!
唔想花額外錢!

gum 你駛5駛要 pinyin 版 je??  係就俾果 class code & 詩名 lai la.

find 人 train 都係兩個月 je...ok ge!

so next time only join english / cantonese lu!!
原帖由 looby 於 09-9-17 21:22 發表

我叫咗小花問劉老師,
起碼教佢讀一次都好丫!
所以你話,係咪合格都偷笑!
我唔會揾人train啦!
唔想花額外錢!

我仔都作完文.....原來都ok wor, 有1XX字! ....我重驚佢攪5掂 tim!
原帖由 looby 於 09-9-17 21:20 發表

係呀!小花話導修堂好多同學問佢中文,
所以無時間畫畫喎!
好彩佢都作完文,唔使返嚟作!

aniasi,肥嘟媽:
你哋今日有無返家長日?
我無返丫!
有無特別嘢講?

looby,

我有返呀,三科都係講下課程內容,講功課,講各科測驗考試都係以TSA模式進行及滲入高階思維
中/英文科:上學期各默六次書,計考試分
各科以"異質"替學生分組進行活動討論,每四人分作小組,組內學生程度不一,進度較快的同學會擔當小老師協助同學,也期望帶起討論氣氛,至於這些小老師,因進度可能較同組快,老師會另安排具挑戰的學習內容予他們

原帖由 肥嘟媽 於 09-9-19 18:39 發表
looby,

我有返呀,三科都係講下課程內容,講功課,講各科測驗考試都係以TSA模式進行及滲入高階思維
各科以"異質"替學生分組進行活動討論,每四人分作小組,組內學生程度不一,進度較 ...

肥嘟媽:
唔該哂!
你囡參加邊種課外活動呀?

各位:
上次寫中文詞語,
你哋小朋友有無寫錯字?
好攪笑!
我囡寫個'讀'字,
士下面那個四字,
我女裹面寫'11',
老師話錯,要寫'八'字,
默知派嗰張默書紙,
老師係寫'11'!(你哋check吓!)
我叫呀囡返去問老師!

same, but 我冇留意默書纸, 又剛查過dictionary  係 "11" 先 arm wor!  我自己覺得都應該係 "11" wor,  if not, gum 個 "買" 同"賣" 字5 通又係gum 寫?!
原帖由 looby 於 09-9-22 13:12 發表
各位:
上次寫中文詞語,
你哋小朋友有無寫錯字?
好攪笑!
我囡寫個'讀'字,
士下面那個四字,
我女裹面寫'11',
老師話錯,要寫'八'字,
默知派嗰張默書紙,
老師係寫'11'!(你哋check吓!)
我叫呀囡返去問老師! ...

肥do ma,

你係 mic one length 係臉龐, 果日着黑色衫 & 坐中間果行笫三個位 lei?
原帖由 肥嘟媽 於 09-9-19 18:39 發表
looby,

各科以"異質"替學生分組進行活動討論,每四人分作小組,組內學生程度不一,進度較 ...

ah 仔話老師都係話 "四" wor!

but so far ah 仔, ah 女老師都冇話 "11" 錯, gum 係 mic 今年寫"四", 第時轉翻 lei!?
原帖由 asinai 於 09-9-22 13:28 發表
same, but 我冇留意默書纸, 又剛查過dictionary  係 "11" 先 arm wor!  我自己覺得都應該係 "11" wor,  if not, gum 個 "買" 同"賣" 字5 通又係gum 寫?!

亞女話寫四字喎.

asinai,

比人點左相添,嘻嘻~~

我個女都係寫11,結果改了做四
明天默中文,電器個電字,我見老師田字尾部份無向上劃,田字亦有穿頂,攪到我係到諗應該點寫
字典係無穿頂,唉!真係臨老先學寫字

我個女報左國術獅藝班,去年玩開
另外仲參加了小三小四小領袖訓練班

"電"字這個寫法改左好耐, but "續"字都係笫一次.  later有機會返 school 而又冇失憶 ge wa 會同老師 clarify 吓先.   ......學吓陳baba!
原帖由 肥嘟媽 於 09-9-22 21:25 發表
asinai,

比人點左相添,嘻嘻~~

我個女都係寫11,結果改了做四
明天默中文,電器個電字,我見老師田字尾部份無向上劃,田字亦有穿頂,攪到我係到諗應該點寫
字典係無穿頂,唉!真係臨老先學寫字 ...

陳爸爸真係好勇,當著咁多家長面前直接挑戰老師,但都好,起碼老師會alert到自己的矛盾
有些現代用詞真係好流行,你話寫呢D詞錯又一定唔係,只係唔夠古典

其實"上茶楼喝茶", e+d 普通話人都係 gum 講 ga!   ....mud 5係話普敎中好d!?  
原帖由 肥嘟媽 於 09-9-23 11:11 發表
陳爸爸真係好勇,當著咁多家長面前直接挑戰老師,但都好,起碼老師會alert到自己的矛盾
有些現代用詞真係好流行,你話寫呢D詞錯又一定唔係,只係唔夠古典 ...

Looby.asinai:

囡囡今天病了沒上學,我取功課時見十月九日測英文unit 2 ,請問老師有沒有講特別要注意甚麼呢?謝謝

我仔手冊寫quiz unit 1-2 wor!  佢話Miss Yau 今日病后1st day back to school, 重有d 5 舒服, 冇 mud 特別野講, only watch etv!

你女點 lei?....hope she gets well soon!
原帖由 肥嘟媽 於 09-10-2 18:22 發表

囡囡今天病了沒上學,我取功課時見十月九日測英文unit 2 ,請問老師有沒有講特別要注意甚麼呢?謝謝

我個囡發燒,醫生話係感冒,希望佢D燒快D退啦!

原帖由 肥嘟媽 於 09-10-2 18:22 發表

小測1,2課呀!
無講注意乜呀!
我諗都係月份、日期、ing、動詞+s嗰d掛?!
好彩有幾日假期,你囡囡可以好好休息。
我囡話邱老師比同學激到又想暈喎!
‹ 上一主題|下一主題