用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培正面試情況如何?
樓主: tkp
go

培正面試情況如何? [複製鏈接]

回覆 1# YUANGYING 的文章

打错,还IN

身為父母在培正面試當日可以做的....便是懂得欣賞兒女的勇氣/獨立及成長.

要等到一月尾先有結果, 真緊張

原帖由 NICOLE123 於 09-12-19 22:58 發表
身為父母在培正面試當日可以做的....便是懂得欣賞兒女的勇氣/獨立及成長.

我個慢熱仔今日19號in, 時間係11點, 幾好, 因為算係佢最精神既時候, 哈哈!
我個仔3月出世, 但佢講野真係唔叻, 我本身亦都無乜好既offer係手, 但我覺得都係平常心面對, 每次見到個仔比之前進步, 我就覺得佢已經好叻, 結果受太多因素影響喇!
so far佢今日都算乖仔, 肯自己入班房, 我覺得已經嬴左, 結果真的不重要喇!

我個仔考下午, 學校可能有多年經驗啦, 安排得好 smooth, 不過面試真係快過打針, 前後加埋都係5分鐘, 真係唔知佢係咩標準收生....

不過一入學校都見到啲小朋友喊, 都係太驚啦 ~ 我個仔都 ok, 冇喊啦, 仲有我聽到佢同老師大聲講午安啦, 走時仲不停講 bye bye tim! 我心目中已經 win 左喇 !

要一月先知結果,真係等到頸都長

我覺得好似內定.  我個囡都是前面果組玩到一半被叫入去的,入了3分鐘左右便同其他小朋友一起出來呢!我覺得有d似陪跑. 唔開心! 3分鐘, 我真的唔明可以in到什麼!  我覺得好似by luck多 d! 應該講, pc一早已決定收邊個,唔收邊個甘, disappointed.

我個仔果組入左去大概6-7分鐘,佢出黎我問佢係入面做乜,佢話喊,但個樣又唔似喊過喎,跟住再問,佢就話玩,真淚死,都唔知佢到低做過D乜!

原帖由 kc_united 於 09-12-21 10:36 發表
我覺得好似內定.  我個囡都是前面果組玩到一半被叫入去的,入了3分鐘左右便同其他小朋友一起出來呢!我覺得有d似陪跑. 唔開心! 3分鐘, 我真的唔明可以in到什麼!  我覺得好似by luck多 d! 應該講, pc一早已決定收邊個 ...

我問阿仔, 佢又講左好多野比我聽:

1. 問咩名
2. 有本書, 問野
3. 有車玩, 有積木玩

之後佢話冇喇, 同老師講再見喇~

哈, 佢講得好有文路, 好似真既咁 (仲話其他小朋友唔答老師).....

原帖由 DoubleOs 於 09-12-21 10:50 發表
我個仔果組入左去大概6-7分鐘,佢出黎我問佢係入面做乜,佢話喊,但個樣又唔似喊過喎,跟住再問,佢就話玩,真淚死,都唔知佢到低做過D乜!

老師有否在回條背面留下記號呢?聽說有些好像畫了一個符號.

原帖由 angelinama 於 09-12-21 12:11 發表

面試通告同當日老師都講得好清楚
面試完要make sure回條背面有老師既簽名
果個係老師既簽名

hahaa....大家變了探員了 ~

原帖由 angelinama 於 09-12-21 12:11 發表

原帖由 kc_united 於 09-12-21 10:36 發表
我覺得好似內定.  我個囡都是前面果組玩到一半被叫入去的,入了3分鐘左右便同其他小朋友一起出來呢!我覺得有d似陪跑. 唔開心! 3分鐘, 我真的唔明可以in到什麼!  我覺得好似by luck多 d! 應該講, pc一早已決定收邊個 ...

我又唔認同, 我朋友倆夫婦都冇讀過PC, 唔係專業人士, 不過佢地大女講野真係好叻亦唔怕生保, 所以都考到入PC! 反而佢地細女今年in時應該有喊過, 佢地都非常擔心!

我好讚成,因為我都依為囡囡會喊,點知一野走去課室,出來仲笑笑口真係好叻.

原帖由 NICOLE123 於 09-12-19 22:58 發表

我仔仔都係前面一組小朋友入左去兩分鐘, 有小朋友喊出返黎, 老師再叫我個仔同另一小朋友補上的, 都是幾分鐘便出來. 不過, 我唸大家都唔會只考一間幼稚園, 大部份都是幾分鐘便完了. 我已見怪不怪, 即管看看bb同培正有無緣份.:loveliness:

嘩,好耐無上BK了,大家好!
我本身預左我個仔In PC一定會喊的,但點知佢今次竟然無喊,佢一出來仲笑笑口,我就即刻讚佢好叻仔,仲唱幾句「衝出世界」比佢聽添!^^好開心感覺佢長大左,其實佢地班小朋友無喊、又勇敢面對,已經好有收獲了,所以收唔收係真係睇佢同依間學校有無緣了,對我來講都好滿意佢既表現!大家放鬆D啦! :)

原帖由 Christy-mummy 於 09-12-21 23:08 發表
嘩,好耐無上BK了,大家好!
我本身預左我個仔In PC一定會喊的,但點知佢今次竟然無喊,佢一出來仲笑笑口,我就即刻讚佢好叻仔,仲唱幾句「衝出世界」比佢聽添!^^好開心感覺佢長大左,其實佢地班小朋友無喊、又勇敢面對,已經好有收獲了 ...

係囉
回想起8月未番N班之前.
仔仔係望人都唔敢膽
唔好講自己行入一個未去過既地方
當時心想..考培正...真係天方夜譚
4個月之間,佢既成長. 令我地非常鼓舞
成功完成整個面試,佢已經贏哂..要贏人先要贏到自己嘛
4個月前入到PC只係我地既夢想..而家唔再是夢了..而係理想..多左小小希望
不過就算入唔到.都唔緊要.
我知仔仔係得既.
大家唔好再去記住INTERVIEW是否公平.有無黑幕,因為呢D係大人既遊戲.
花多點時間去欣賞小朋友啦.
加油!

越諗越覺得機會渺茫.. 原來好多小朋友都好叻.. 以阿囝的反應, in完好似咩都唔知咁....可能根本無答老師問題.. 所以都應該係陪跑多... 不過唔緊要啦, 因為in pc 係一個好好的經驗....

url=http://www.TickerFactory.com/]

個個都咁叻, 今年入pc 真係難上加難~
仲要等到1月中才有result...

大家知唔知pc 以往會否提早派彩?
‹ 上一主題|下一主題