用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 陳守仁學生原來考中學是沒優勢的
樓主: KITTY.WONG
go

陳守仁學生原來考中學是沒優勢的 [複製鏈接]

KITTY,

相信你現時很心急與沮喪.把不開心的情緒發洩後,坐下想想,其實現在不是死路一條. 可以有其他出路, 如去外國讀書. 如果英文好, 可以試考國際學校. 我去過幾間學校升中講座,每次我都找校長傾幾句, 有2間校長講佢地不介意小朋友中文主科不合格, 可以慢慢追, 最重要英文要好, 數不可以差.  我想最主要是想想如何去打動學校校長肯見我地的小朋友. 如各方面的推薦信,家長的诚意.....只要有得見, 就有機會...今次入唔到,就再叩多幾次...
現在才是3月,還有時間, 不管結果如何,比小朋友睇到父母沒有放棄, 仲好有士氣, ,多鼓勵,多多少少對小朋友上進的心態上會有一定的幫助.

GOOD LUCK!

支持daddycool!

fans上

原帖由 DaddyCool 於 10-3-8 23:32 發表
關於讀書問題, 每個人對自己小朋友的要求都會有所不同, 故此很難說別人對或錯. 但當初選小學的時候應該知道自己理想中的學校是那些, 直接點說是想自己的小朋友入那些學校. 個人相信入選陳守仁的家長多數都是希望小朋 ...

TINGMUM,

你嘅鼓勵對我嚟講都好有用.  多謝!

你講得好啱, 我地做家長嘅千祈唔好比啲小朋友睇到我地咁沮喪同唔開心, 因為會令到佢地都唔開心同埋冇哂信心, 我地要向前看, 睇吓仲有咩辦法去解決, 去尋求幫助.  

睇到咁多家長嘅鼓勵, 信心都大啲同埋知道真係要點做.  多謝哂咁多位.

原帖由 TINGMUM 於 10-3-9 12:53 發表
KITTY,

相信你現時很心急與沮喪.把不開心的情緒發洩後,坐下想想,其實現在不是死路一條. 可以有其他出路, 如去外國讀書. 如果英文好, 可以試考國際學校. 我去過幾間學校升中講座,每次我都找校長傾幾句, 有2間校長講佢地 ...

回覆 KITTY.WONG

Do not give up.
Plesae try some band 2 DSS school, eg, Pui Kui, SMC & Ngan Po Ning.

You kids is understanding the Game of Form 1 place.
She will work hard and know the heart of you.

TSL is good school and give the happy life for child in primary stage.

My child is P1 in 2009, he told me the shool life everyday before sleep. He love school.
On the same time, he know the score of exam is important for future. He is work hard and play hard.
This is not teaching by me, it is teaching by his kg's friend.

angelprincess ,

你咁開朗, 相信囡囡亦一定活潑可愛,對面試有一定的幫助.

去多d觀校, 等小朋友自己同校長傾下.  上次去某間學校, 校長認得某個小朋友, 話個小朋友同家長好有心, 幾次都捧場.  這小朋友留下了好印象!  我又學到野了, 我想這就是誠意!  

另外觀校時有兩次個女亦有留下自己問校長問題, 校長話知道我地學校, 對我地學生很impressive, 仲鼓勵囡囡不用太擔心中文, 歡迎報讀佢地學校.  我想讀tsl, 學生主動大膽, 有禮, 加上英文流利, 是我們家長最大的得著!

原帖由 TINGMUM 於 10-3-9 13:47 發表

fans上

嘩, 多謝支持, 但唔好用到 fans 呢個字眼啦, 搞到人地鬼咁唔好意思......

支持咁多位家長!!  多謝哂.
tsl fans上

原帖由 TINGMUM 於 9/3/2010 13:47 發表

fans上

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

Kitty,
升中派位嗰版有個topic講band3直資中學, 希望幫到你!

可以試下聖道迦南, 聽tsl家長說前幾屇有位同學同你的情況差唔多,最後入了這間,而家讀得幾好!

九龍塘宣小舊年鄰居派位, 老師說:1-80名係band1(全級160人), 其他係band2,少量band3, 九龍城果網真係好好, 多津英中, 好多中學又睇高私校既學生, 私校派位一般唔錯如sfa....., 因成績唔好學生, 已留級(1科主科不合格便留班or勸離校), 留班即要比多年$, 好多家長會努力, 睇得好緊, 即係壓力很大.

有case個女仔係年尾出生(即細女),係九龍塘私小留了2次班,佢亞媽說佢係細女,甘都係13歲畢業,無甘外眼.但多比6萬幾學費(2年計,但未計其他.), 所以佢地唔係無band3生,學校係"無" 寧單妙藥, 令到個個學生都學業有成.

讀書大部份係靠小朋友,其次係家長,學校角色佔好少.

而TSL 係直資, 無話一科不合格便留班or 勸走, 不要只睇表面, 人地(sfa)band3少, 係有原因, 而且實則又不一定好少, 只係佢地 d band3 學生有好大機會入了d band2 直資英文中學.
大部份派or考到了英文中學,唔代表佢有好多band1學生.  

原帖由 DD仔 於 10-2-8 17:41 發表
I heard Alliance not have Band 3 students.  They have many band 1 students.

這十所中學排名

唔知名家長對這十所中學排名點睇.
其實 lasalle, dbs, st joseph, st stephen's 係 band 1, 個個都知...
我反而有趣知其餘個幾間係band幾同校風如何!!
謝謝先!!

LA SALLE COLLEGE

DIOCESAN BOYS' SCHOOL

ST JOSEPH'S COLLEGE

ST STEPHEN'S COLLEGE

ST. MARGARET'S CO-EDUCATIONAL ENGLISH SECONDARY AND PRIMARY SCHOOL

PLK NGAN PO LING COLLEGE

YMCA OF HONG KONG CHRISTIAN COLLEGE

HKMA DAVID LI KWOK PO COLLEGE

PLK LAWS FOUNDATION COLLEGE

DELIA MEMORIAL SCHOOL (BROADWAY)
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

原帖由 flostangraphy 於 10-3-18 12:16 發表
唔知名家長對這十所中學排名點睇.
其實 lasalle, dbs, st joseph, st stephen's 係 band 1, 個個都知...
我反而有趣知其餘個幾間係band幾同校風如何!!
謝謝先!!

LA SALLE COLLEGE

DIOCESAN BOYS' SCHO ...

係呀, 有邊位家長知道請提供些少資料, 特別係專收 French student o個 d.

he he he.... 呢十間都係專收 French students..... 不過有幾間係男校....
你可能要搵專收 French students旣女校做保充!!

原帖由 DaddyCool 於 18/3/2010 17:19 發表

係呀, 有邊位家長知道請提供些少資料, 特別係專收 French student o個 d.

sharing from other parents

these are comments from other parents:

for your reference

ST. MARGARET'S CO-EDUCATIONAL ENGLISH SECONDARY AND PRIMARY SCHOOL
--(有部份是外籍生, Banding 當然不是band One, 但實際 band 2 or band 3 就不知)
--有自己小學一條龍, 有band 1 至band 3的學生
如中學先考入, 我估至少要band2頭先入到, 收生唔多, 又英中, band3好難會收!

PLK NGAN PO LING COLLEGE
--

YMCA OF HONG KONG CHRISTIAN COLLEGE
--we have actually heard form a friend who have talked with the principal during the open day. and found that she has an interesting version on the school curriculum and education.
a lot of foreigner pupils...
new campus seems very good, and they are somehow more and less like an international school than traditional local system. the school fee is not excessive...  

HKMA DAVID LI KWOK PO COLLEGE
--

PLK LAWS FOUNDATION COLLEGE
--剛出了第1年的會考成績,唔錯
http://www.plklfc.edu.hk/ceresult/CE09result.htm?v=9UtayjQTgG0 "

DELIA MEMORIAL SCHOOL (BROADWAY)
--(大約應是Band 2 到尾 甚或Band 3, 而且以前這學校D學生品行不好)  
--If you go to Mei Foo, you can see lots of Delia's students.  You can then deduce the school's banding.

以上純粹他人意見, 不對請提出

唔該哂你喎~  再有新消息就話比我地班兄弟姊妹知啦~  thank you

原帖由 flostangraphy 於 10-3-18 18:11 發表
these are comments from other parents:

for your reference

--(有部份是外籍生, Banding 當然不是band One, 但實際 band 2  ...

DADDY COOL 可以考慮下德望......

我鄰居是法文同英文老師, 她當年讀德望, 口啤唔錯.

thanks for sharing TINGMUM,
德望學校
GOOD HOPE SCHOOL (girl school)
黃大仙區 - 直資 - 天主教

good to know!!

原帖由 TINGMUM 於 19/3/2010 13:31 發表

原帖由 TINGMUM 於 10-3-19 13:31 發表

嘩, 咁抬舉我個女呀, 就算入到德望唔使一兩年都踢番出o黎啦, 我呀女嘅成績真係麻麻地o架 jar..........

另外, 其他課本內容有多些時間再 send 俾你, 唔好意思.

"人地(sfa)band3少, 係有原因, 而且實則又不一定好少, 只係佢地 d band3 學生有好大機會入了d band2 直資英文中學"

但TSL 的band 3 學生連入 band 2 直資英文中學機會都冇,係未外間D中學覺得本校學生水準低過 SFA ?!

咦?!  DaddyCool, 有咩課本內容可以share呀!  可唔可以share埋比我呀.  

原帖由 DaddyCool 於 10-3-19 14:39 發表

嘩, 咁抬舉我個女呀, 就算入到德望唔使一兩年都踢番出o黎啦, 我呀女嘅成績真係麻麻地o架 jar..........

另外, 其他課本內容有多些時間再 send 俾你, 唔好意思. ...
‹ 上一主題|下一主題