用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何鋪路入讀男拔, 英華小學?
樓主: cysw312
go

如何鋪路入讀男拔, 英華小學? [複製鏈接]

其實曾幾何時我曾經見過有yingwa舊生既留言,話自己個仔入唔返yingwa,不過呢d野唔關我事,我亦冇刻意記住邊到睇到。

我唔係yingwa fans,亦懶理佢計唔計分,不過好奇心及求真心驅使下,打留言前曾去yingwa forum look look,我見到有家長埋怨校長唔收個細仔,過橋抽板喎!

再三聲明,我只係將見到既野講出黎,咪屈幫住邊間學校呀!

Bye~~

不要幻想有完美公平的選校制度

要絕對公平就只有 100% 考 或是 100% 抽籤
兩者都只會帶來更多問題, 如

"我住港島但是孩子只(考/抽) 到上水..."
  "吓 5,6 歲人仔入小學都要考!!!"

原帖由 yypapa 於 10-5-4 12:03 發表
nofrills,

雖然覺得你有點激,  但又覺得你好有 point.  

有關加分/必收等安排, 其實有冇違反香港的反歧視法 ?  為何一直無人以法律角度挑戰政府或學校 ?    有冇法律介朋友發表吓意見 ?

...

咁又係...........   

其實香港真係幾好 ----  官津,直資,私立,國際由免費到好貴任君選擇。  

朋友,  知足常樂  :D :D :D  

原帖由 nofrills 於 10-5-4 12:38 發表
不要幻想有完美公平的選校制度

要絕對公平就只有 100% 考 或是 100% 抽籤
兩者都只會帶來更多問題, 如

"我住港島但是孩子只(考/抽) 到上水..."
  "吓 5,6 歲人仔入小學都要考!!!"

...

EXACTLY MY POINT... ignorance usually breeds unfair criticism and irresponsible comments.

before u comment, 批評或讚美, get your facts first...

我最唔喜歡有d人經常知少少扮代表... 憑住"有權有自己既睇法"和法表權利就up得就up,仲以為自己好啱tim! 

原帖由 VKwan 於 10-5-4 12:01 發表
我唔知ying wa有冇計分,亦唔知張form分顏色,亦冇講過ying wa唔計分,我最唔喜歡呢度d人經常非a即b,當別人批評一間學校就=讚緊另一間,當別人讚美一間學校就=踩緊另一間?!

講真,當我發第一個言話uncle-dos調轉左既時候,根本我個 ...

another perfect example... sigh!

原帖由 VKwan 於 10-5-4 12:12 發表
其實曾幾何時我曾經見過有yingwa舊生既留言,話自己個仔入唔返yingwa,不過呢d野唔關我事,我亦冇刻意記住邊到睇到。

我唔係yingwa fans,亦懶理佢計唔計分,不過好奇心及求真心驅使下,打留言前曾去yingwa forum look look,我見 ...

醒目開學勳章

原帖由 VKwan 於 10-5-4 12:01 發表
我唔知ying wa有冇計分,亦唔知張form分顏色,亦冇講過ying wa唔計分,我最唔喜歡呢度d人經常非a即b,當別人批評一間學校就=讚緊另一間,當別人讚美一間學校就=踩緊另一間?!

講真,當我發第一個言話uncle-dos調轉左既時候,根本我個心就唔係諗緊舊生計分制,而係諗緊人脈、金錢、名譽、社會地位等因素,如果從呢個角度,我諗唔只我一個會話調轉左啦,下話?!

我係其中一個話 uncle-dos 調轉左的人, 因為我都係諗緊人脈、金錢、名譽、社會地位等因素

呢度好熱咁wor... 真係冰島火山爆發愈嚟愈勁?!?!!!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

原帖由 hsbmama 於 10-5-4 14:43 發表
EXACTLY MY POINT... ignorance usually breeds unfair criticism and irresponsible comments.

before u comment, 批評或讚美, get your facts first...

我最唔喜歡有d人經常知少少扮代表... 憑住"有權有自己既 ...
做人公平一些吧!別人開始時只是閒談式發表兩句而矣,沒有什麼批評或讚美,如何"經常知少少扮代表"?有些人未免太小器了

咁都可以拗一餐?..睇嚟香港小朋友的父母壓力真大

結識一個好似Nofrills君無論說話有紋有路, 中英文也寫得很好嘅DBS old boy 嘅好男仔.
fancy 佢之後再同佢結婚生仔. 再幫仔仔考DBS. 咁樣鋪路入讀男拔就sure win la!!
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

林校長話準備好自己先啦....

http://baby.esdlife.com/features/interview-principal-video-04.php

另外, DBS 張校長出了一本書叫"行到", 值得一看, 從中可以了解DBS 要收的是什麼人.

floastangraphy 好似係大叔

floastangraphy 師奶大嬸,
,
不知您是認真還是作假 ?! 如果是認真, 那您都夠 "虛榮".....  2子1女之母, 說什麼 "fancy ...... 入男拔"之類.不立其身, 先見其幣.  "有紋有路, 中英文也好的人也大有其在",  按師奶 ...

咁多位可唔可以答下:

英華, DBS是否唔會收細仔(11月12月出世), 如果想入哩兩間, 而又係12月出世, 只否應該做大仔。

shmom 真係有人情味!!!
我重以為會比人叫大伯tim....

原帖由 shmom 於 8/5/2010 20:09 發表
floastangraphy 好似係大叔

surewinla 太太,
我當然只是說說笑la!! 不要太認真...
只是自己也覺得為現在的小朋友鋪路也真不容易. 應該係話真不夠早! 鋪路也真越早鋪就越好!!!
好耐之前如果d家長識比d仔女讀大學己經好勁揪!!!
時代進步,家長就識得中學對將來係非常重要.
之後大家都明白要入好中學係好睇邊間小學出身...
咁早排各家長為o左自己小朋友入到心儀o旣小學. 都好有心機咁早D同佢哋搵d超級幼稚園.
當然如果小朋友讀咗d超級幼兒班機會點都大過其他冇讀嘅!!!
不過如果大家係精明嘅, 一定諗到胎教可以比其他人更有利啦!!
所以我個人應為不久嘅將來為小朋友鋪路嘅新方向應該係由家長為自己鋪路開始...
我呢d咁有長遠計劃及對自己小朋友期望超級高嘅家長... 早在25年前已經開始物色我小朋友嘅媽咪la!!!
只係同大家share下d心得.

(不喜勿笑)

原帖由 surewinla 於 8/5/2010 18:52 發表

floastangraphy 師奶大嬸,
,
不知您是認真還是作假 ?! 如果是認真, 那您都夠 "虛榮".....  2子1女之母, 說什麼 "fancy ...... 入男拔"之類.不立其身, 先見其幣.  "有紋有路, 中英文也好的人也大有其在",  按師奶 ...

醒目開學勳章

原帖由 flostangraphy 於 10-5-10 15:25 發表
surewinla 太太,
我當然只是說說笑la!! 不要太認真...
只是自己也覺得為現在的小朋友鋪路也真不容易. 應該係話真不夠早! 鋪路也真越早鋪就越好!!!
好耐之前如果d家長識比d仔女讀大學己經好勁揪!!!
時代 ...

其實都講得o岩呀, 你信早教, 信胎教, 可能又要再推早o的, 在找伴侶時想清楚, 優生學呀 !!

可惜, 我信優生學得太遲... 因為... 我唔識一早物色合乎優生學的另一半添..... (也是說笑吧 !)

回覆 97# flostangraphy 的文章

aiya 早教媽媽,
你好! 哈哈哈!! 不要誤會! 我太太不是資優生(我就更加不是la). 她和我一樣都很多缺點... 但她是一個很有愛心, 不現實主義, 浪漫, 開朗, 有中心思想, 賢良淑德, 德才兼備, very creative, 又愛大自然, 跑又得, 跳又得, 重好錫佢老公(我)嘅好媽媽... (我物色咗好耐, 搵哂全世界先搵到!! 不是說笑 ).
再者男拔, 英華小學都不是我們心儀的小學. 我也是路過的....    但千萬不要以為我們覺得男拔, 英華不夠好. 只是我們從沒有為小朋友鋪路入好學校. 我們一心一意為小朋友找合適他們的學校而以. 所以我說"對自己小朋友期望超級高"也是真的. 因為好小學香港也有很多! 但要適合他們,快樂自由,又開心,又學到嘢, 又自主,又識愛顅他人, 身心平衡發展嘅小學就真係要用好多心機去搵.....

以上只是個人所謂鋪路及分享, 不喜勿笑.
話唔好笑, 都唔好喊咁口喎!

原帖由 早教媽媽 於 10/5/2010 18:13 發表

其實都講得o岩呀, 你信早教, 信胎教, 可能又要再推早o的, 在找伴侶時想清楚, 優生學呀 !!

可惜, 我信優生學得太遲... 因為... 我唔識一早物色合乎優生學的另一半添..... (也是說 ...
‹ 上一主題|下一主題