用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭?
樓主: yeemelody
go

陳守仁有over 3700人報名, 點解咁多人爭? [複製鏈接]

醒目開學勳章

宮心計,講黎聽下?

原帖由 silvia_ng 於 10-9-10 22:49 發表
最後報名, 3827人...WOW....

大家係呢個時候, 某D學校一定特別多人出聲講。近來我都遇到一件"宮心計", 希望大家都小心D!

醒目開學勳章

bchi,

我都一樣啦!!

緣份D野,不可強求!!

我都祝大家今年成功!!

原帖由 bchi 於 10-9-10 22:03 發表

若果佢肯收我個仔,  我都好願意係受害者 hohooh:loveliness:

又若果... 時光可以倒流, 我仍然會再去考.....
又若果, 我係今年的小朋友, 我都仍然係3700 人其中一位

只怪我地冇緣份啊 ~~~~~~ ...

Detail 可以參考今期 星島親子王 P.16 -18
http://paper.smp.singtao.com/

Interview 最緊要小朋友淡定同理解到 老師講的乜 in English

hi peipeiwong !

我的小朋友在2年前也是讀 陳守仁小學的 (當時是 1E 班, 之後是 2X). 但2年級上學期我幫她插了另一間小學. 因為陳守仁小學是直資小學,如果接受他的學位,必須立即放棄政府派位,包括第二輪大抽獎的機會。我當時有宣小.  CKY, 聖芳濟. 陳守仁在手.  當年也逾3000人申請, 就因為人人都說它平.靚.正,我真的沒經驗雖然也曾努力求証過, 但最終也決定揀陳守仁.

期待巳久的9月開學到了,小朋友愉快地坐着# 20線的校車, 很不幸, 我的小朋友遇到一個態度不好的老師,和三個非常頑皮的印度小孩,當時我的小朋很不開心因為其中一個是坐她傍邊.....  每天也很頑皮地說東說西, 玩東玩西導致我的小朋友上堂一點也聽不入耳,脾氣也越來越差,自己也控制不了.  我巳反影, 但老師不了了知並叫我等下次調位云云..,,,到2年級, 老師很好但班內還是有幾個極頗皮及不守規小孩.  30人一班佔5個實在也不小.  這種多元文化, 家長着實要考慮清楚能否接受. 我便是一个失敗例子.

我對這學校的感覺有了一個大折扣,再加上後來與幾位家長查詢她們的子女學習情況,發覺並不是我心目中的理想學校,所以我及我的小朋友決定放棄了。 只是可以選擇的誰都想選擇,人棄我取或我棄人取,都是同一道理.  我只想帶出一個信息,如果有更好直資.私小收, 它卻是一个次選.  只是個人意見, 苟同或不同意, 您們自知!

原帖由 peipeiwong 於 10-9-10 18:09 發表

Hi fireworks,
Interesting to see your comments, I have NO good or bad feeling on your comments, but just want to learn more about why you said 不想更多人收害而矣.  I am playing in this 2011-12 P1 ad ...

老兄,

吴好"砌"得就"砌"喎!

我說是 "收害" = 收信息 而不是
"受害" = 被害人或受害者

什麽叫跟"不想更多人收害"畫不上等號 ?

深圳A貨,B貨 ~ 平.靚.正 : 是否等号要買 ?
L.A, Prada & Gucci ~ 优質保証 : 是否等号要買?
靚仔.靚女或剩仔.剩女:  是否=有人要或無人要 ?!
那个定义是一定要等号的?

就您發表的文章如果給小學打評也是不合格的, 要否
請重新思考及再遞交一編 ?  都是不用了, 你的 sweet heart都欠3分, 那你....:loveliness: :loveliness: :loveliness:

原帖由 ziyi 於 10-9-10 20:58 發表
觀點/結論是需要論據/証明支持的
不論結論是好與壞
而平心而論平民化/南亞聯合國學校,除了言語乞簿了一些,沒有可指責100%錯的
因學費是平,吸引一些就算收入不多的也可以負擔,有多民族就讀
而且每人的標準也不同
但跟 ...

hi f..........y!  Your name is a bit long so I called you "FY", hope you don't mind :loveliness: :loveliness: :loveliness:

May I correct you one thing ?   "What's a opinion" should read as "What's an opinion", more appropriate in grammatical constructions. :D :D :D   

I really don't know my registered date is the greatest offense you ?!  

- I posted a few comments, it doesn't mean I'm non-activiate or the posts are useless.  

- You posted many, but it doesn't mean anything.  At least not for me.  

So although I think labeling some reviews of your posts as "Opinion" is a silly, even unscientific, not making any sense, affectation, thing to do,  I would take it as a kind of compliment.  Indeed every discussion section here, what they really mean is "controversial" or "non-conventional" -- ideas that shake things up a bit. I think these kinds of reviews are the most interesting and more likely to have an influence on subsequent research. Believe me or not, I have no intention to break anyones' dream school.  

Obviously, the parents here don't wanna hear no more says.  I think the better way is to zip my mouth up.  

原帖由 flostangraphy 於 10-9-10 23:11 發表
registered herself/himself 2 years ago, nov. 08 in this forum and only posted 3 times since then.... and what a opinion he/she has!!!!  

thanks for his/her racism, low educated, narrow mind, irration ...

hi guy!

Yes, there was something showed up yesterday,  not the UFO but, insteadly was "FUO".  Can you follow I'm saying ? Let's think about it.

原帖由 yypapa 於 10-9-10 23:22 發表
Flostangraphy,

There were reports of UFO in HK yesterday,  the comment might not be coming from Planet Earth !!!

A太,

講得對!  我哋這種 "大陸里"家長都入曾經到或入過門口, 那你要加把勁呵....:D :D :D . 否則連"大陸里"都不如.....

原帖由 acustica 於 10-9-10 23:38 發表

你又有乜資格批評人地學校為"平民化.南亞联合囯學校"?
講黎講去咪又真係"吃不到葡萄什麼酸"

睇小人地南亞平民化學校,諗下自己個仔女入唔入到人地門口先至講啦, 呀中國"大陸里"家長 ...

姐姐仔,

不要這麼說嘛, 考到好幾間後再停一停, 想一想吧.

我對當年決定也不曾感到後悔, 只是每位家長所需有不同.

懸崖立馬,  好過臨渴拙井....

原帖由 bchi 於 10-9-10 22:03 發表

若果佢肯收我個仔,  我都好願意係受害者 hohooh:loveliness:

又若果... 時光可以倒流, 我仍然會再去考.....
又若果, 我係今年的小朋友, 我都仍然係3700 人其中一位

只怪我地冇緣份啊 ~~~~~~ ...

我是路過的,雖然我是油尖旺家長,但我對這學校沒有任何comment所以這題目並不打算回應,但其中一事我就十分好奇,因為我認為只有那些皇孫貴族或甚至是九五至尊先會把普羅大眾的老百姓形容為平民的,小人我絶對是平民,請問閣下是那個年號的 ,咸豐嗎 ? 哈哈哈 !!!

原帖由 fireworks 於 10-9-10 18:02 發表
3700人報名代表什麼? 這种平民化.南亞联合囯學校, 收了也真的要想想要不要讀.  点解問我這樣說?  是什麼吃不到葡萄什麼酸? 不是!  我只是不想更多人收害而矣.... ...

hi FUo!

什麼 blue blood 啊 ?!  我知每个家長都希望找最好小學給于子女, 我錯在那里?  是否我說了一些你們不愛聽的?  如果不是為第二位小朋友找小學, 也不会重回香江.

你們真也真的很奇怪啊, 我只說了"收害"巳矣, 為何要 "群摳"我?  

為什麼平.靚.正就要去馬?  你收咗 "水"呀?  "噻"你!

原帖由 ziyi 於 10-9-11 02:37 發表
,對,講得特別對,唔好理會一些只有立論,卻缺乏論據的可能係Blue blood,或自以為是Blue blood的人說話
論據是"平民化",如果是一般小市民的我,或一般人,盡對不會這樣倭化自己的
唯有看不上普通人的自以為是Bl ...

醒目開學勳章

為什麼平.靚.正就要去馬? 因為平.靚.正囉。

如果真係可以學費平D,校舍又靚D,教學又好,大部分收入唔高的家庭都會喜歡呀!!

Hey,  f.......y   
maybe you should write in French in order not to
create a grammatical mistake  ^__^

平民太太,

其实不是咸丰, 理應追至隋代或者大唐盛世, 只少13个皇朝開始用.  如果你想再深入点, 不防帶小朋友往洛阳(西安)了解一吓中囯 5,000文化.  不好意思, 有点兒說教了.

很可惜啊 !  我並是你正待着的咸丰明呵...

原帖由 colourless 於 10-9-11 16:32 發表
我是路過的,雖然我是油尖旺家長,但我對這學校沒有任何comment所以這題目並不打算回應,但其中一事我就十分好奇,因為我認為只有那些皇孫貴族或甚至是九五至尊先會把普羅大眾的老百姓形容為你,小人我絶對是平民,請 ...

每個人睇法唔同,
我個人黎講反而幾中意呢間學校,
學費真係萛平, 校舍設施又好, 我唔介意有南亞人,因為佢話曬係一間直資學校, 都會選過學生數質,
比小朋友同唔同國藉0既人接觸, 反而係好事...

如果唔係有一定吸引力, 都唔會咁多人報喇.

啊 whitepine,

其實鹹魚白菜, 各取所需. 着實無可口非.

我只表達一吓意見.  冒犯了各位, 很抱歉.  我走便是.

原帖由 Whitepine 於 10-9-11 16:51 發表
為什麼平.靚.正就要去馬? 因為平.靚.正囉。

如果真係可以學費平D,校舍又靚D,教學又好,大部分收入唔高的家庭都會喜歡呀!!

原帖由 fireworks 於 10-9-11 14:21 發表
hi peipeiwong !

我的小朋友在2年前也是讀 陳守仁小學的 (當時是 1E 班, 之後是 2X). 但2年級上學期我幫她插了另一間小學. 因為陳守仁小學是直資小學,如果接受他的學位,必須立即放棄政府派位,包括第二輪大抽獎的機會。 ...

原來係咁.....
咁你小朋友最後轉左邊間呢 ?

醒目開學勳章

對這間學校,唔同人都有唔同的意見。有好,有唔好。大家上黎都係為左搵一D references,正如題目所講"陳守仁有over 3700人報名,點解咁多人爭?" 經過討論,我都見到我要搵的references啦!

多謝各位!!

我,話到底,都幾喜歡這間學校架!

原帖由 fireworks 於 10-9-11 15:53 發表
姐姐仔,

不要這麼說嘛, 考到好幾間後再停一停, 想一想吧.

我對當年決定也不曾感到後悔, 只是每位家長所需有不同.

懸崖立馬,  好過臨渴拙井....
  ...

溫馨提示, 應寫成"掘井", 你那個是錯別字呀!

看過你的分享, 得知你的孩子在TSL有一段經歷。我就覺得, 每間學校都有百厭頑皮既小孩子, 有時並唔係單靠老師就可以教得好佢, 亦唔應該有膚色及性別之分。所以就算轉去邊間, 都會遇到呢D小朋友, 只要自己教導小朋友唔好咁易受人影響就得啦。

而唔好既老師, 亦都一樣, 每一間學校都會有。津校有, 直資有, 私校有, 國際學校都有。但前者冇得辭退某D差既老師, 但後面三種就有咁既主動權。有時可能家長要求太多/太高, 要老師當自己個小朋友係太陽, 個個都要圍住佢去轉, 咁老師偶有不從, 就被界定為"衰老師/老師唔好", 咁樣定位, 我就不敢苟同。

其實每個家長選校, 都必須以小朋友能力, 性格去決定。呢D做家長既亦都應該知, 而唔係去做"羊太"。如果對學校連基本既了解都冇, 咁入到去就會失望而回。

我估你小朋友而家轉左去一間冇百厭頑皮,全部老師都好好既學校啦! 不如PM黎聽, 等我又認識下啦!

我也有温馨提示啊, 那個不是錯別字呢...意思相通.

朱子治家格言
黎明即起,灑掃庭除,要內外整潔;既昏便息,關鎖門戶,必親自檢點。一粥一飯當思來處不易;半絲半縷,恆念物力維艱。宜未雨而綢繆,毋臨渴而拙井!

原帖由 silvia_ng 於 10-9-11 18:10 發表

溫馨提示, 應寫成"掘井", 你那個是錯別字呀!

看過你的分享, 得知你的孩子在TSL有一段經歷。我就覺得, 每間學校都有百厭頑皮既小孩子, 有時並唔係單靠老師就可以教得好佢, 亦唔應該有膚色及性別之分。所以就算轉去 ...
‹ 上一主題|下一主題