用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考試又到, 開始同囝囡温書未?
樓主: 瑩瑩老豆
go

考試又到, 開始同囝囡温書未? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 overview 於 11-5-26 13:08 發表
所以千奇唔好比d假象mislead, 以為初小溫小小已經成績唔錯, 誤會有好多人墊底, 我從來都唔敢低估對手, 因考試呢家嘢真係好睇彩數及當時小朋友狀態, 除非次次都拿100分啦, 真係失手都有90幾分.  

根本而家中學係咁縮 ...

寧欺白鬚公, 莫欺小年窮
有 d 還話轉校tim
就算每次拿9x, 100分, 都會有失手, 尤其係緊張壓力之下
我女都試過英文無啦啦差一分拿個c 返黎........

真係呈分時失手就...

唔怪得有考第一既家長都話有壓力

原帖由 CrabPincers 於 11-5-26 13:43 發表

寧欺白鬚公, 莫欺小年窮
有 d 還話轉校tim
就算每次拿9x, 100分, 都會有失手, 尤其係緊張壓力之下
我女都試過英文無啦啦差一分拿個c 返黎........

阿仔個同學仔, 由小一至小五上學期都係前10名, 但一到呈分試就失手, 第一次呈分試考1X名, 第二次仲死, 考2X名, 滿以為前10名可以自行搵到英中會收自己個仔/女, 點知一呈分試就衰, 但期間唔使呈分的又考得唔錯喎. 所以未到嗰時都唔知咩叫壓力, 連個細路都感受到而失手.

醒目開學勳章

原帖由 overview 於 11-5-26 14:58 發表
真係呈分時失手就...

唔怪得有考第一既家長都話有壓力

wakaaaaa 我個女未第一次呈分試失手law
之後幾次, 壓力好大..............諗起都還驚緊

王國會長

前后腳, 我囡8號考完, 有時真係唔知點溫, 中文作句, 英文閱讀等都唔知溫乜, 數學要識都識, 不過會錯大意.
有時, 考試也要靠小小運氣

原帖由 grace_xian 於 11-5-26 09:43 發表
瑩瑩老豆:

我哋係下月8號開始考試, 平時啲小測卷同練習都比較淺, 都咪話唔擔心佢的考試, 因為考試會比平時的小測卷深好多

現在已經開始温書了, 不過又要面臨中英文的考默, 特別是中文考默, 都好嘥時間去温, 所以因 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-5-26 16:23 發表
前后腳, 我囡8號考完, 有時真係唔知點溫, 中文作句, 英文閱讀等都唔知溫乜, 數學要識都識, 不過會錯大意.
有時, 考試也要靠小小運氣

同意,作句/作文/閱讀理解都係靠平時 "操"得多
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

王國會長

中英愈來愈唔知溫乜, 等運到.

原帖由 Smiile 於 11-5-27 10:05 發表

同意,作句/作文/閱讀理解都係靠平時 "操"得多

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-5-31 00:17 發表
中英愈來愈唔知溫乜, 等運到.

係...好同意 ! 中英完全唔知點溫,真係要靠平日+運氣 ! 例如作文的題目如果令小朋友很多想法、感想和內容 = 容易高分;但我女試過composition剛剛合格,她說想不到怎想寫... (作文有時真係唔係好關grammer、vocab事,不過當然要有這些elements作為基本,否則完全寫不到 !)

最老土方法 = 多看報紙law,有幫助架 !

王國會長

明天開始第一科了

原帖由 Smiile 於 11-5-31 09:23 發表

係...好同意 ! 中英完全唔知點溫,真係要靠平日+運氣 ! 例如作文的題目如果令小朋友很多想法、感想和內容 = 容易高分;但我女試過composition剛剛合格,她說想不到怎想寫... (作文有時真係唔係好關grammer、voc ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 瑩瑩老豆 於 11-6-1 21:26 發表
明天開始第一科了

加油 ! 祝你女女像上年一樣全級考第一名

王國會長

多謝先, 希望啦, 大家加油!
但你點知我囡囡上年成績?

原帖由 Smiile 於 11-6-1 22:14 發表

加油 ! 祝你女女像上年一樣全級考第一名
‹ 上一主題|下一主題