用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 2011入讀小一家長交流分享區
樓主: sasa_suen
go

2011入讀小一家長交流分享區 [複製鏈接]

家長義工

今日同負責老師通過電,她說記得星期一10:30am 出席,到時再安排大家做義工的日子。

原帖由 WAH314227 於 11-8-23 17:23 發表
請問29/8返學係唔係自己返, 會唔會有校車搭呢?

當日無校車o架

我囝囝1D. 呀囝宜家每日好努力咁寫書法班未寫完的字, 因為開o左學驚無咁多時間寫, 寫啲字真係快o左同靚o左啲.
我對住佢啲新書, 都唔知從何入手, 聽日會走出旺角天利行買來說普通話CD-ROM.
原帖由 sasa_suen 於 11-8-23 22:28 發表
阿女上完書法班d字明顯有進步... 管弦班2個鐘阿女暫時都無話悶仲好開心 ...好快下星期一開始適應班...大家準備開學未呀

做個小小統計下先
PBCHAN                     1A
MARCUSLAU          ...

Today is 2nd day to school...  1st day seems good for my son.. he feel happy on the day...  How all P.1 Mummy?  Everythings good?

我囝囝都好開心, 因為佢見到幼稚園同學, 興趣班同學, 所以十分興奮, 開心......
今早入校門囝囝還和校長傾"計", 校長亦好有耐心同佢對話............

亞仔話返學好開心, 一D都唔驚, 周圍行下, 不過好熱呀!

係呀...十分熱呀...阿女都好開心老師有獎券比佢...佢話要儲滿有唔知咩...今晚再問下佢先...今日比較趕時間番工...你地有冇做愛心家長呀?

原帖由 WAH314227 於 11-8-30 04:22 發表
亞仔話返學好開心, 一D都唔驚, 周圍行下, 不過好熱呀!

原帖由 sasa_suen 於 11-8-30 14:16 發表
係呀...十分熱呀...阿女都好開心老師有獎券比佢...佢話要儲滿有唔知咩...今晚再問下佢先...今日比較趕時間番工...你地有冇做愛心家長呀?
我無做呀! 我想問下幾時先開始跟時間表帶書返學, 是否5/9先正式開始, 另著運動衫又幾開始呢? 太多要記啦!

習作

係下星期一先正式要帶書。九月一日就要所有習作。

原帖由 cadamom 於 11-8-30 23:08 發表
係下星期一先正式要帶書。九月一日就要所有習作。
知道, THANK YOU! 著衫都係下星期一先.

原帖由 sasa_suen 於 11-8-30 14:16 發表

我有做愛心家長,下星期開始一三五(睇1E)。今日呀囝話佢果班有兩個女同學因為叫了三次還傾計,所以俾老師罰企,估唔到咁快開齋。

小朋友都要ㄧ段時間適應啦! 現在大多數幼稚園都非常活動式, 要他們在ㄧ兩天改變過去三年之習惯真的很難呀!

同意呀...希望阿女快d適應啦...今日星期要做生活點滴 30字...唉...咁快有功課

原帖由 pbchan 於 11-9-2 11:50 發表
小朋友都要ㄧ段時間適應啦! 現在大多數幼稚園都非常活動式, 要他們在ㄧ兩天改變過去三年之習惯真的很難呀!

不好意思,請問各位媽媽知不知道有沒有保母車出九龍灣?家住九龍灣,但因為有分想報沙呂,擔心交通問題

希望有好心媽媽回覆,謝謝~

原帖由 pbchan 於 11-9-2 19:50 發表

咁又係!今日老師叫同學們寫名同日期在工作紙,坐我旁邊的小朋友我叫了四五次都唔肯寫,到了音樂堂要寫名在音樂書交老師,他才話我知佢唔識寫,所以唯有幫佢用名印印。希望佢哋快啲適應啦!

原帖由 sasa_suen 於 11-9-3 10:00 發表
同意呀...希望阿女快d適應啦...今日星期要做生活點滴 30字...唉...咁快有功課

死喇!呀囝無講,寫咗10隻字都無呀!!

原帖由 fkkfi 於 11-9-5 23:20 發表

我有個小小建議比大家可參巧吓:
教小朋友(拾)書包時, 將啲書排埋上堂次序, 然後教佢哋原疊放櫃桶, 手冊放面, 功課袋置頂(因為一返到學校要將當日所有會用的東西放櫃桶內, 書包放課室後面壁佈板下). 上完一堂, 將剛用完的課本疊最底. 老師有講櫃桶擺放用品規則, 會抽查整唔整齊. (所有課本疊好放右邊, 其他物品e.g.筆袋, 食物盒, 四寶袋 放左邊, 功課袋置頂)

多謝你的建議...非常有用...我仲未教阿囡呀...做完功課我幫佢執書包咋...

原帖由 fkkfi 於 11-9-6 04:47 發表

我有個小小建議比大家可參巧吓:
教小朋友(拾)書包時, 將啲書排埋上堂次序, 然後教佢哋原疊放櫃桶, 手冊放面, 功課袋置頂(因為一返到學校要將當日所有會用的東西放櫃桶內, 書包放課室後面壁佈板下). 上完一堂, 將剛 ...

會唔會你班冇限寫幾多字呢...唔緊要每個星期都要做...昨日功課都有4樣...筆順, 英文penmanship a-z, 數習作, 常識...

原帖由 fkkfi 於 11-9-5 15:20 發表

回復 99# sasa_suen 的帖子

無預料到一開學就咁多功課,女女無怨但我就開始擔心!有課外活動的日子,夠時間嗎?
‹ 上一主題|下一主題