用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Boys 出左信啦)))
樓主: Bebichhichi
go

St Paul Boys 出左信啦))) [複製鏈接]

2nd in 是否單對單見校長?

個個小朋友係再讀多一次小一的
原帖由 獅子狗 於 11-9-23 13:06 發表
請問意思是不是先在救恩讀了一年,然後下一年再見少一? 或是讀了救恩一年以後插班2年級??

因我有同一個心態,今年入到唔係我杯茶既就讀住先,明年才插小二;但最担心係d學校無位俾我插...

...

恭喜所有既 "入圍佳麗",

可否透露多D 1st interview詳程及安排,等我Train 吓仔仔下年去考?

謝謝!

teaflower,
Pls check PM, thanks !

原帖由 teaflower 於 11-9-23 13:06 發表
今朝收到信,仔仔有得2nd Interview呀, 29 Sept面試, 好開心興奮呀!

明白... 我相信該小朋友比其它的"小幼幼"讀多了一年書,經驗及自信等都會比人強,所以再投考相對是較容易被取錄。

原帖由 cmchang0927 於 11-9-23 13:25 發表
個個小朋友係再讀多一次小一的

原帖由 cmchang0927 於 11-9-23 12:17 發表
hehee...  唔好意思, 都係唔好開人名, 不過係同一個人都唔出奇
其實有時我真係覺得幫小朋友選學校, 身邊既人都比好大壓力...... 好似我仔, 佢真係對文字方面較差, 於是我鎖定屋企附近一間津貼小學, 我親身去 ...

請問2nd Int. 封信 係英文信抑或中文信?
(睇吓好冇叫工人姐姐幫我收信)

我昨天9月23日都收到信,係rejected的.
信內說因太多人申請,無位比你喎.
我相信都很多20分的人申請,我只得15分.

來信是中英對照的.
一面中文,另一面是英文.

原帖由 brabra 於 11-9-23 14:12 發表
來信是中英對照的.
一面中文,另一面是英文.

Thanks

hahah... 唔好開名....     都 arm  ...
果個小朋友父或母係唔係 old boy / old girl 來架?

其實救恩都唔差吖....都唔明無啦啦要重讀一年小一.....

原帖由 cmchang0927 於 11-9-23 12:17 發表
hehee...  唔好意思, 都係唔好開人名, 不過係同一個人都唔出奇
其實有時我真係覺得幫小朋友選學校, 身邊既人都比好大壓力...... 好似我仔, 佢真係對文字方面較差, 於是我鎖定屋企附近一間津貼小學, 我親身去 ...
.........No worry.... Be Happy !!!  : )

Congratulation!  Very glad to hear the good news for Dec small boys.  Mine is Dec boy too.  Work hard!

原帖由 baba987 於 11-9-23 14:08 發表
好開心呀!我小朋友入到 second interview 呀!
佢係12月細仔無諗過真係得呀!
多謝大家,自己小朋友仍要繼續努力,因為仲未真係收!
好緊張同大壓力呀! ...

hehee, 佢parents唔係co edu old boy/ girl 來, 不過正如上面位朋友講, 個小朋友上左小學, 比同期幼稚園去in 個d成熟d, 可能效果好d.....
我都覺得kau yan唔差, 不過真係有d家長要求好高既, 我friend個表姊係律師, 係maryknoll畢業.  個仔入左英華, 都好失望, 佢表姐連續兩年都有幫佢仔插班DBS and CoEdu, 佢話會不斷試, 直到成功為止!!!!!!!!!!!
原帖由 maynjune 於 11-9-23 14:19 發表
hahah... 唔好開名....     都 arm  ...
果個小朋友父或母係唔係 old boy / old girl 來架?

其實救恩都唔差吖....都唔明無啦啦要重讀一年小一.....

回覆 25# JoshuaN 的文章

can you pass your expenrience to you for how to train your son? as my son will have interview next year also, tks!

哎... 郵差已派完信,但我仲未收到信哦,真折磨 ~

會不斷試, 直到成功為止!!!!!!!!!!!

sooo aggressive...!  好驚啊~!

原帖由 cmchang0927 於 11-9-23 14:33 發表
hehee, 佢parents唔係co edu old boy/ girl 來, 不過正如上面位朋友講, 個小朋友上左小學, 比同期幼稚園去in 個d成熟d, 可能效果好d.....
我都覺得kau yan唔差, 不過真係有d家長要求好高既, 我friend個表姊係律師,  ...
.........No worry.... Be Happy !!!  : )
‹ 上一主題|下一主題