用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選擇幼稚園的思考藝術
樓主: YCDad
go

選擇幼稚園的思考藝術 [複製鏈接]

回覆 78# 2Fats 的文章

我指$10000都唔夠交2個人的學費, 當然未計其他支出喇
所以tt的確好arm我呢d窮等人家去讀

Me 2!

$800 英普班,1hr Eng & 2hrs PTH per day, some free EAC on Sat and cheap EACs after/before school, 校車又包埋接送EAC, 仲想點??!! share埋小學有廿幾個NETs.

所有野都open放上網, 真係 所以先有咁多行政工作....

睇番之前D reference出去考都唔差喎. 又有小學back up. 原來沙祟中學都係Band 1, 不過係得30% quota比崇小. 不過都可以揀長祟.

原帖由 yan817 於 11-11-30 13:16 發表
我指$10000都唔夠交2個人的學費, 當然未計其他支出喇
所以tt的確好arm我呢d窮等人家去讀

回復 82# 2Fats 的帖子

其實我覺得tt同sc差不多, 一樣都係有eng/pth, 只係tt有學券, 課程唔及sc深
不過我相信tt可以俾到一個開心ge幼稚園生活小朋友

唔夠深咪我地自己再谷吓, 又參加吓學校D英語/國語加油站lor. 我見佢連入校務處都唔比講中文(可能都有人犯規 ), 可想而知佢地幾緊張.

係間學校喺山頂...唔搭車都真係

原帖由 yan817 於 11-11-30 13:26 發表
其實我覺得tt同sc差不多, 一樣都係有eng/pth, 只係tt有學券, 課程唔及sc深
不過我相信tt可以俾到一個開心ge幼稚園生活小朋友

醒目開學勳章

我朋友的姪女依家係St. Cat讀, 一個月包學費, 校車, 雜費, 同埋另外課外活動係講緊花10K/月. 自問如果俾自己小朋友去讀, 真係有D經濟壓力. 所以, 報都唔會報. 費事收咗仲煩. 而且, 我相信好學校唔止一間.

係呀, 所以小朋友一定要搭校車, 佢地仲有好多親子活動, 我好期待可以參加呢d活動
相比一d學校, 冇親子活動, 少outing, 我會覺得有d遺憾, 我希望我仔女細細個可以開心d, 因為第時有排捱

原帖由 2Fats 於 11-11-30 13:31 發表
唔夠深咪我地自己再谷吓, 又參加吓學校D英語/國語加油站lor. 我見佢連入校務處都唔比講中文(可能都有人犯規 ), 可想而知佢地幾緊張.

係間學校喺山頂...唔搭車都真係

...

我小朋友只是19月大,考pn已感受到壓力,睇完樓主討論,自己有啲感慨。
記得自己還大肚時,我同先生都只希望仔仔乖,成日希仔仔將來似老表,老表讀小四,只是讀大埔普通小學,但他的品德真係好好好,好懂事懂性,考順父母,有禮貌等等,好愛鍚他的父母,不冼父母錢...
現回想大肚時,但求仔仔將來好似老表咁乖,可惜,現在的我好似迷失方向,明明上個月收到kowloon tong creative Pn am offer當曰,我好開心,希望他能快樂享受幼稚園生活,點知,外間多批評這校接不到小一課程,又話淺等等.....現在自己開始放低自己之前理念。
現在我和大家一樣,追求名牌,多留意sc kv等幼稚園作明年盡備,我同大家一樣當錢能夠緊緊附出得到時,希望他讀最好,免將來regret,其實是否值得呢?自己好迷惘,究竟貴校是否一定好和合適自己仔仔,究竟自己想仔仔只須學好德行考順父母,定要名牌出品呢?我自己仍然找不到答案?

醒目開學勳章

我覺得幼稚園階段, 我會放德育為首位. 因為, 德育係影響小朋友的終生價值觀. 除了父母教之外, 幼稚園都很重要的. 幼稚園階段唔係話深就係好, 應該因應小朋友的發展去設計.
當然, 每個父母的考慮同選擇都唔同. 我只係希望培養我小朋友喜愛學習, 自動去學習.

醒目開學勳章

學習是長跑,不是短跑, 最終跑出的不一定是贏在起跑線的那一批.

原帖由 開心小花 於 11-11-30 13:36 發表
我朋友的姪女依家係St. Cat讀, 一個月包學費, 校車, 雜費, 同埋另外課外活動係講緊花10K/月. 自問如果俾自己小朋友去讀, 真係有D經濟壓力. 所以, 報都唔會報. 費事收咗仲煩. 而且, 我相信好學校唔止一間. ...

咁講唔多fair

因為SC學費都係~$4000 + 1K 校巴;其他費用反而唔太多

如果你個朋友讀SC都要10K咁就算佢個女讀有學券既kg
都要俾5k-6k (1K校巴 + 4K課外活動 +1K其他)

醒目開學勳章

原帖由 hangyodon 於 11-11-30 15:18 發表

咁講唔多fair

因為SC學費都係~$4000 + 1K 校巴;其他費用反而唔太多

如果你個朋友讀SC都要10K咁就算佢個女讀有學券既kg
都要俾5k-6k (1K校巴 + 4K課外活動 +1K其他) ...

佢姪女參加成8樣課外活動. 包括鋼琴, 小提琴, 畫畫, 芭蕾舞, Jazz, 英文, 普通話同珠心算.個個月交課外活動都好金. 仲同我講佢好多同學都係咁多課外活動, 現在的小朋友真係好忙.

咁唔好諗咁多, 同我個仔做同學啦.

英普得個3班, 又唔係個個家長都上BK, 所以小人講唔出奇. 千其唔好諗住多人講先係好學校! 信自己分析啦.

我之前真係做咗好多research, 再睇埋小朋友性格, 家庭理念 所以呢間一收咗就唔再諗其他.

BK D comments, 唔好100%信哂!   

原帖由 yan817 於 11-11-30 13:38 發表
係呀, 所以小朋友一定要搭校車, 佢地仲有好多親子活動, 我好期待可以參加呢d活動
相比一d學校, 冇親子活動, 少outing, 我會覺得有d遺憾, 我希望我仔女細細個可以開心d, 因為第時有排捱

...

我隔離位個仔學5樣......中文(係, SC真係要補中文!), 音樂, 體操, 游水, 畫畫.  佢地無weekend架. day day 都要去"返學".

我問佢一個月學費/校車/EAC幾$$.....佢話約$10000. (希望佢唔好上緊BK睇呢個post )

原帖由 開心小花 於 11-11-30 15:31 發表

佢姪女參加成8樣課外活動. 包括鋼琴, 小提琴, 畫畫, 芭蕾舞, Jazz, 英文, 普通話同珠心算.個個月交課外活動都好金. 仲同我講佢好多同學都係咁多課外活動, 現在的小朋友真係好忙. ...

回復 93# 2Fats 的帖子

HEHE, 我星期5就會去交留位費

很喜歡樓主post 呢個主題 -"選擇幼稚園的思考藝術" -- 也許家長真的要停下來靜心的思考

小女剛十七個月大, 我們也參加了很多pn的interview, 也有因為結果而失望及好奇學校如何選收學生.  但PN interview 的路好像只走了一半, 現在才是小女入學準備的開始.  兩公婆很早便開始去想自己想小朋友怎樣, 很早開始資料搜集, 希望找到合適而不一定是最多人爭的選擇, 但資料搜集做了, 也有問人意見, 我們最希望女兒入讀的還是一很熱門之選.  事實, 好像是不到我們去選擇, 而是要等別人去選擇我們, 很無奈.  

做學校的資料搜集也不容易, 例如好像有人問新手媽媽有沒有去了解過St Cat PN 咁貴是否好, 是否合適. 其實唔識人讀緊佢的PN, 學校網頁又沒有寫太多, BK之類的forum 又沒有人真係share 關於課程等重要的細節, 講的都是學費貴及關於校車為主, 除了以K 的情況作參考, 還可以怎樣?  我們明白K及PN 的課程要求可以好唔同, 始終兩歲小朋友還細, K 好唔代表PN也辨得好, 這更是全新的校舍, 但我們又不能因為沒有資料, 便認定這間學校不好, 只好先報名, 再從interview 中感受及了解.  

我也很認同開心小花所說:"學習是長跑,不是短跑, 最終跑出的不一定是贏在起跑線的那一批."

兩公婆都是本地大學一收生成績很好的學科畢業, 大學同學都在會考及A-level 有好多火箭, 也是近年中六生拔尖計劃其中的熱門之選.  但我們交談時發現, 其實好多同學(包括我倆)小時候也是讀"街邊"的幼稚園出身, 我倆的幼稚園更已結業, 也從沒有讀過PN.  大學同學有不少來自很名的名校(不包括我倆), 他們跟我們的分別就是他們英文真的較好, 普遍也比我們勤力很多.  但成績及畢業後的制遇其實又沒有大分別.  我的中學同學有些也是KV 之類的名幼稚園出身, 但他們也不一定是班中最top 的學生.  其實出身何處, 如不是李家誠, 李兆基之類的名人有錢人之後, 也都是一樣, 都係要打份工, 是在社會上的一隻小螞蟻.   

作父母的當然希望為子女鋪一條比較易走的路, 但在起跑線上的女兒太細了, 很難真的知到甚麼才最適合她, 其實漫漫長路上會有很多分叉路, 最終也會去到很好的終點.  

但我相信, 每一個父母也希望每天下班回家可以見到自己兒女開心笑, 天真開心的童年錯過了便沒有.  身教好重要, 我們所做的, 我們的態度比讀o那間學校更重要.  

大家努力!

回復 96# sarubuta 的帖子

非常好的分享,謝謝你!

好認同.. 冇名校offer都唔洗好似世界末日咁..
試問有冇人會將幼稚園讀邊間擺係自己個resume到丫.. even中小學都唔洗喇~~.. d人只會care你讀邊間大學同咩學位...
我地間幼稚園不但執咗...小學都執埋tim la~~...
同意,,, 家長點教小朋友遠比讀邊間幼稚園重要...

原帖由 sarubuta 於 11-11-30 16:03 發表
很喜歡樓主post 呢個主題 -"選擇幼稚園的思考藝術" -- 也許家長真的要停下來靜心的思考

小女剛十七個月大, 我們也參加了很多pn的interview, 也有因為結果而失望及好奇學校如何選收學生.  但PN interview 的路好像只 ...

Well said!!

原帖由 sarubuta 於 11-11-30 16:03 發表

小女剛十七個月大, 我們也參加了很多pn的interview, 也有因為結果而失望及好奇學校如何選收學生.  但PN interview 的路好像只 ...

非常同意!  

所以我喜歡幼稚園近屋企,愉快學習atmosphere,good hygenie, active learning 就是好幼稚園!

小朋友成長,要令佢覺得快樂,佢先會有動力自己向前走!以後幾十年,都唔會走得太錯!

原帖由 YCDad 於 11-11-30 12:03 發表
KV 和 St. Cat. 都是好學校,值唔值你所付出的學費就要個人衡量。

無論讀任何學校,家長都必須要在「適當」的時候「積極介入」,不要盲信學校,無論它是否名校。

「積極介入」的意思,不是要聲討學校的不是,而是「補足」由於 ...
‹ 上一主題|下一主題