用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (1) 05/05-26/11/2008 [複製鏈接]

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-11 09:59 發表
學校每年換季之前, 都會安排校服公司黎學校賣校服的(星期六上午), 我地有2個supplier, 一間貴dd, 一間平dd
係我自己懶姐, 一早唔去買
2間公司都係旺角, 一間o係花墟, 一間o係旺角警署附近, 唔算太遠
男仔可以著白 ...

冬天運動服就著白襪白波鞋, 校衭要著灰短襪黑鞋/白波鞋, charlotte_mom, 乜件校褸係隔棉都唔暖架?

尋日我聽店員話, 買嗰D size太大件, 阿女著著扮玩Hip Hop.  不過, 失左今日可以著冬天校服的如意算盤...

Charlotte Mom,
唔知俾唔俾著黑色波鞋?

醒目開學勳章 王國長老

KooKoo,
件校褸.........麻麻地暖架咋.....

TomDog,
黑波鞋? 應該唔得wor.......

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-11 11:22 發表
KooKoo,
件校褸.........麻麻地暖架咋.....

TomDog,
黑波鞋? 應該唔得wor.......

charlotte_mom, 你囡囡件係咪金綸呀? 我想問裡面個塊牌係咪都係寫金綸呀? 我係金達買個件, 唔係寫番金達, 唔知寫乜名

KooKoo,
我想換21號褸
亞仔今朝著左套冬季校服加白波鞋, 有少少"娘"
冷衫又無校章, 認唔到係邊間學校, 如果係中學生實好開心, 放學去玩都無人知你讀邊間學校

iwff,

尋日我都pm左email比你, 你又無收到?

原帖由 YipYip 於 08-11-11 12:32 發表
KooKoo,
我想換21號褸
亞仔今朝著左套冬季校服加白波鞋, 有少少"娘"
冷衫又無校章, 認唔到係邊間學校, 如果係中學生實好開心, 放學去玩都無人知你讀邊間學校 ...

yipyip, 我仔就著黑鞋, 就冇娘, 不過你講開又係播, 冇校章, 又真係唔知佢讀邊間學校 , 21號校褸, 我上星期六問就冇貨, 連22號都冇, 你今日有冇打電話去問呀? 如有貨, 你就要快d去換啦, 唔係又好快手冇貨架啦

Yipyip,

我昨天放工前工作較忙, 已剛email比你了, check下啦。

Emilymami,

你都check email 啦。

Kookoo,

我再比了你一封email, please check.

今早回校時見有好多人著了校褸, 有學生著夏季但著校褸, 唔知是否因為未有貨呢?

iwff

原帖由 iwff 於 08-11-11 13:13 發表
Yipyip,

我昨天放工前工作較忙, 已剛email比你了, check下啦。

Emilymami,

你都check email 啦。

Kookoo,

我再比了你一封email, please check.

今早回校時見有好多人著了校褸, 有學生著夏季但著校褸, 唔知是否 ...

iwff, 我收到啦, 唔該晒你

我仔只係換左冬季校服+件藍色外套咋

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-11 09:59 發表
學校每年換季之前, 都會安排校服公司黎學校賣校服的(星期六上午), 我地有2個supplier, 一間貴dd, 一間平dd
係我自己懶姐, 一早唔去買
2間公司都係旺角, 一間o係花墟, 一間o係旺角警署附近, 唔算太遠
男仔可以著白 ...

謝謝各位家長:
我是有感而發,今天早上很冷,先幫仔仔換季,發現黑皮鞋又頂腳了,因為學校是夏天著白皮鞋、白波鞋。冬天則黑皮鞋、白波鞋。但每一雙黑皮鞋平均穿不到二個月,下年又不合穿:;pppp:

iwff,

收到啦,十分感謝您的妙方,今晚就回家給我的女女試一試按摩先。幸虧我個女只是手手、腳腳、背脊有少少濕疹,臉還算光滑,但她也是整天‘R”,沒事就“R’, 幸虧她在面試港同時沒有,要不都怕校長見到不收她呢。:;pppp:
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

醒目開學勳章 王國長老

唔係呀, 夏天冬天都係黑皮鞋(for校服)&白波鞋(for both校服&運動衫)
我個女對黑鞋有d唔arm, 我都無去買住了, 反正個女鐘意著白鞋多d
我今日去了金達, d碼暫時仲齊呀
原帖由 small_cc 於 08-11-11 02:36 PM 發表
謝謝各位家長:
我是有感而發,今天早上很冷,先幫仔仔換季,發現黑皮鞋又頂腳了,因為學校是夏天著白皮鞋、白波鞋。冬天則黑皮鞋、白波鞋。但每一雙黑皮鞋平均穿不到二個月,下年又不合穿:;pppp: ...

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-11 16:39 發表
唔係呀, 夏天冬天都係黑皮鞋(for校服)&白波鞋(for both校服&運動衫)
我個女對黑鞋有d唔arm, 我都無去買住了, 反正個女鐘意著白鞋多d
我今日去了金達, d碼暫時仲齊呀
...

charlotte_mom, small_cc係講緊佢仔而家間幼稚園咁樣著法 , 不過我仔個間幼兒園, 係分園內鞋同園外鞋, 園內要著黑皮鞋, 園外就任你著, 因佢地係返到園內就要換鞋, 而家我仔都好鍾意著白波鞋, 最好係日日著, 可以跑來跑去, 我唔畀咋, 只著白鞋, 咁對黑鞋咪晒左, 等佢對黑鞋唔岩著, 就會畀佢日日著白鞋

醒目開學勳章 王國長老

icic, 攪錯左
我仔而家返學, 一對黑鞋, 一對運動鞋, 仲有一對室內鞋, 佢又大得快, 嘩! 買鞋都花唔少呀

Hi, all

有冇家長可以PM港同果校歷(即學校假期、家長日、特別話动日之類)比我,因要plan出年大假,所以想知道吓mark咗先,唔知會唔會年年差不多?港同有冇term break?幾時呢? Thanks!!

原帖由 Cherry_Wong 於 08-11-11 22:27 發表
Hi, all

有冇家長可以PM港同果校歷(即學校假期、家長日、特別話动日之類)比我,因要plan出年大假,所以想知道吓mark咗先,唔知會唔會年年差不多?港同有冇term break?幾時呢? Thanks!! ...

你可以入學校個website, click學校再揀"校歷表"就有齊所有活動的日子和假期.

我個囡今日著灰長袜, 唔肯著黑鞋, 一定要著運動鞋, 如果唔係, 話冇得小息時跑步喎, 真系好娘. 可唔 可以著白長袜架 ? 最慘係開學時買左對3百幾蚊既黑鞋, 只著過1次, 唸起都肉赤 !

原帖由 KooKoo 於 08-11-11 12:47 發表

yipyip, 我仔就著黑鞋, 就冇娘, 不過你講開又係播, 冇校章, 又真係唔知佢讀邊間學校 , 21號校褸, 我上星期六問就冇貨, 連22號都冇, 你今日有冇打電話去問呀? 如有貨, 你就要快d去換啦, 唔係又好快 ...

原帖由 JCSSCheng 於 08-11-12 11:30 發表
我個囡今日著灰長袜, 唔肯著黑鞋, 一定要著運動鞋, 如果唔係, 話冇得小息時跑步喎, 真系好娘. 可唔 可以著白長袜架 ? 最慘係開學時買左對3百幾蚊既黑鞋, 只著過1次, 唸起都肉赤 ! ...

我仔都係由佢知道可以著白鞋, 佢都想日日著, 但我唔想side左對黑鞋, 唯有同佢協議, 咁岩1A班係逢星期三上體育課, 我咪話逢一, 三, 五著白鞋, 二和四就著黑鞋, 咁佢都ok, 你試下叫你囡囡隔日著好冇 , 睇怕下次買波鞋時, 唔好買全白色, 有番d顏色襯下可能會好d

原帖由 Charlotte_mom 於 08-11-11 17:56 發表
icic, 攪錯左
我仔而家返學, 一對黑鞋, 一對運動鞋, 仲有一對室內鞋, 佢又大得快, 嘩! 買鞋都花唔少呀

想不到大家為了鞋都花了不少錢,想到都心痛!

我覺得男仔著校服加白鞋, 真係好"娘", 好在阿仔暫時沒有叫每天著白鞋, 他又係好喜歡去跑步的。他對黑鞋開學才買, 更係要著啦,平時都冇機會著黑鞋去街的, 唔可以浪費的。

iwff
‹ 上一主題|下一主題